[artinfo] Csikós Nagy Zsuzsa kiállitása

Beata Szechy bszechy at yahoo.com
Sun Apr 1 19:18:36 CEST 2012


Csikós Nagy Zsuzsa kiállitása
Természetszennyezés/ Ipari melléktermékek
Kiállitást megnyitja: Sarvári Zita
Tudományos bevezetőt mond az általános felmelegedésről: Pálugyai István
Zongorán improvizál: ifj.Szakcsi,Lakatos Béla
Kiállitás megnyitó:  április 11-én 6-8-ig (coctail party)
Kiállitás megtekinthető:május 15-ig
Könyvbemutató:  április 19-én

ARTUS Kortárs Művészeti Studió 
1116 Budapest
Sztregova u. 7.
szervező:Rátz Anikó
telefon: 204-3755
 
A kiállitás témája a természet egyensúlyának megbomlásából eredő problémákat tárja fel.  Csikós Nagy Zsuzsa installációiban hatalmas szobrok, vilagitódobozok és egyszerű elemekből épült vasdobozok  találhatók. A kiállitás három részre bontható, az  egyszerű elemek, amelyek horizontálisan épitkeznek, de a centrifugális erők hatására vertikális pályára kerülnek, így alakulnak ki a Monolitok.
A Monolitok vasdobozokból összeépült elemek, amelyek egy körkörös pályán mozognak (7 szobor).  A szobrok egy pozitiv teret fognak össze, a külső tér, a negativ tér, fekete, ismeretlen világ, a belső térben homok van.  A kiállitás alatt a homokot a külső nem ismert térre áthordja a látogató.
4 szobor rotációs mozgásban van, ezek elektromos smogot létesítenek.  A 3 másik szobor stabil, a Pitagoras törvénye alapján probálja tartani az egyensúlyt.
Ez az installáció egy különös tér és idő intervallumba mozog, amely térből a látogató egy lesötetített helységbe lép át, ahol csak a  világitó dobozok fénye vezet bennünket.  Az ipari szobrokat ábrázoló dobozok kis mérete miatt egy ujabb tér és idő struktura jelenik meg.
A terem utolsó  részében a megujjuló energiák és transparens kis szobrok láthatóak.  A művész végülis pozitiv kicsengésbe zárja a pollució iszonyatos kárait, mert a kis transparens szobrok és a megujjuló, tiszta energiák megjelenése reményt ad arra, hogy e századunk korrigalni fogja az iparosodás melléktermékeinek végzetes következményeit.

Csikós Nagy Zsuzsa vizualis installacióiról ismert, az utóbbi években természetvédelmi témában dolgozik.  Közgazdasági Egyetem elvégzése után szakmájában dolgozott. 1978 óta él New Yorkban. 1978-80 között művészeti tanulmányait itt folytatta.  A 80-as években filmproducer. 1982-ben részt vett a Tisztelet a szülőföldnek című kiállításon, azóta gyakran állit ki Magyarországon és az Egyesült Államokban.  A pollution témában készült világitó dobozait Manhattanban a Madison Avenue galériáiban láthattuk az elmúlt években.  2011-ben a 2B galériában csoportos kiállitáson mutatta be ezt a munkáját. 
 
Beata Szechy
bszechy at yahoo.com


More information about the Artinfo mailing list