[artinfo] LudwigInzert, oktoberi programok

Budavári Csilla Budavari.Csilla at ludwigmuseum.hu
Mon Oct 3 11:53:20 CEST 2011


A LUDWIGINZERT OKTÓBERI PROGRAMJAI

LudwigInzert a Józsefvárosi Galériában
1085 Budapest, József krt. 70.
(József körút - Nap utca sarka)
E-mail: ludwiginzert at ludwigmuseum.hu
Honlap: www.ludwigmuseum.hu

2011. október 5. 17:00
INZERT KLUB: A Kétfarkú Kutya Párt
Az eredetileg Szegedről indult Kétfarkú Kutya Párt már Budapestet is behálózta egyéni hangvételű, jellegzetes street art munkáival. Ezen a délutánon a választások idején polgármester-jelöltként is indult Kovács Gergely mesél a szervezet tevékenységéről, szellemiségéről és a budapesti köztéri művészetben elfoglalt szerepükről. Emellett bemutatja a KKP legfrissebb projektjeit is, köztük a Rákóczi tér elhagyatott újságosbódéjának újraértelmezését.

2011. október 6. 17:00
INZERT MŰHELY: A köztéri murália fejlődéstörténete
A kerekasztal-beszélgetés során három szakértő segítségével próbáljuk felfejteni a hazai köztéri művészet fejlődését, formálódását a háború utáni murális művészettől a kortárs graffitiig.
Wehner Tibor művészettörténész az 1945 utáni magyar művészetben a murális ágazatok (elsősorban dombormű, falfestmény, mozaik, kerámia, később üveg) felíveléséről, majd visszaeséséről fog beszélni, párhuzamba állítva ezeket a folyamatokat a kor társadalmi és művészetpolitikai viszonyaival, illetve az építészet adottságaival. Emellett szó lesz a tárgyalt művek mai sorsáról is.
Gábor Áron a Képzőművészeti Egyetemen 1981-ben általa életre keltett Murális Tanszék működését mutatja be. Elképzelése az volt, hogy ne fiktív helyekre készítsenek anyaggyakorlatokat, hanem konkrét művek jöjjenek létre; így az első év végén már minden hallgató rendelkezett befejezett alkotással. A radikálisan új anyagokat új szemléletben alkalmazó tanszék megszervezése mellett Gábor pályafutása során maga is több murális munkát tervezett és kivitelezett. Sugár János képzőművész, az Intermédia Tanszék alapítója és tanára számos médiumban alkot. Több évvel a VAM Design Center falára fújt felirata nyomán kavart botrány után is aktuális a kérdés: mi a street art, mi a public art, mi a graffiti, és főleg, mi a művészet? A köztéri murália fejlődését vizsgáló beszélgetés végére kiderül, mennyire illeszthetők be a hagyományba a művészeti ág legfrissebb megnyilvánulásai.

2011. október 19. délután 16:30-tól
INZERT KLUB: Open Studio a Józsefvárosi Piacon
Ezen a napon külső helyszínre költözik az Inzert Klub. A Józsefvárosi Piac egyik konténerébe két fiatal művész nyitott műterem-látogatásra várja a látogatókat. Hatházi László és Antal Balázs 2007 óta dolgoznak együtt, projektjeik központi eleme a gyűjtés, megőrzés, és az ajándékozás motívuma. Az Open Studio nem az első akciójuk a józsefvárosi Kínai Piacon; gyakran választanak külső, váratlan helyszínt perfomanszaikhoz, hogy igazi közösségi eseménnyé váljon az alkotás. A program iránt érdeklődők számára találkozó: a Józsefvárosi Piac főbejáratánál 16.30-kor (Kőbányai út).

2011. október 20. 17:00
INZERT MŰHELY: Közösségi terek, közösségi események, közösségi művészet
A közösségi terek, közösségi események és a közösségi művészet témáját járja körül a Technica Schweiz művészpáros és Katarina Šević előadása. László Gergely és Rákosi Péter 2004 óta dolgoznak együtt, projektjeik általában hosszabb folyamatok, amelyeknek központi eleme a közösségépítés és az együttműködés. A legutóbbi munkákon, mint a Garázs Projekt (2007–2009), A Kollektív Ember (2008–2010) illetve A Tárna Hősei (2011), a Technica Schweiz nagyszámú önkéntes bevonásával dolgozott. Katarina Šević munkáiban a megfigyelés és a kommunikáció különféle eszközeit integrálja és használja fel, hogy kérdéseket tegyen fel a társadalom dizájnjának és mintázatának motorjairól. Az előadáson a művészek saját projektjeikkel illusztrálva mutatják be a közösségteremtő, nyilvános művészet folyamatait.

2011. október 26. 17:00
INZERT KLUB: Az utca olvasása – Nagyvárosi régészet / Talált firkák
Tábori András és Budhatomi (Budha Tamás) ifjú képzőművészek munkáira nagy hatással van az utcai művészet. A Nagyvárosi régészet néven futó projektjük során a város értelmetlenné vált, kiüresedett, átalakuló, láthatatlan jeleit, üzeneteit, elemeit gyűjtötték össze. Egy kiállításon mutatták be a fotókon, rajzokon, objekteken, videókon megörökített anyagot, amely így eredeti kontextusukból kiszakítva új jelentésrétegekkel gazdagodott. Az Inzert Klubban a Ludwig Inzert otthonára, a 8. kerületre koncentrálva a Józsefváros rejtett kortárs régészeti leletei kerülnek terítékre.

2011. október 27. 17:00
INZERT MŰHELY: Taktikus Divat – Szabó Eszter pólószitázó workshopja
A taktika kritikai részvételt jelent, amikor egy helyzetben saját elképzeléseinket szeretnénk érvényre juttatni. Van lehetőségünk alternatívát választani azokkal az instant dolgokkal és adottságokkal szemben, amelyeket készen kapunk és állandónak gondolunk. Kapcsolódhatunk egy olyan folyamathoz, ami meghosszabbítja egy-egy tárgy vagy helyzet élettartamát azzal, hogy megőrzi a lenyomatát. Lehetőséget teremthetünk arra, hogy a Do It Yourself, avagy a Csináld Magad szellemében alakítsuk a városképet olyan ruhákkal, amiket magunk készítettünk vagy az általunk fontosnak tartott jelet viseljük rajta. Az öltözködés jelrendszere teret enged a szabad mozgásnak és kommunikációnak. Hány pólót kell szitáznunk, festenünk ahhoz, hogy városi jelenségről beszélhessünk? Erre vagyunk kíváncsiak és várunk minél több taktikus alkotót!
Foglalkozásvezető: Szabó Eszter Ágnes képzőművész.

További információ: http://www.ludwigmuseum.hu/site.php?inc=0&menuId=305&tartalom=txt



Budavári Csilla
webszerkesztő

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
www.ludwigmuseum.hu
+36 1 555 3426
budavari.csilla at ludwigmuseum.hu


More information about the Artinfo mailing list