[artinfo] Mostantól hivatalosan emil az e-mail

St.Auby Tamas iput at c3.hu
Sat Mar 19 19:03:27 CET 2011


Mostantól hivatalosan emil az e-mail

2011.03.19. 16:43 - Index

Az amerikai sajtó által általános helyesírási támpontként használt The Associated Press Stylebook and Briefing on Media Law, röviden AP Stylebook legújabb kiadása kimondja: az emailt ezentúl emilnek kell írni, nem e-mailnek, kötőjellel.

A kézikönyvet 1953 óta használja az összes, magára valamit is adó amerikai sajtótermék, az emiles változtatás várható volt azok után, hogy tavaly a weboldalak hivatalos írásmódját is megváltoztatták Web site-tól website-ra. A változtatást a Twitteren jelentették be, azzal az indoklással, hogy a nyelv folyamatosan változik, és ezeket a változásokat követnie kell a sajtónyelvnek is.

Ön szerint?

emil
e-mail
villanylevél
nem mindegy?

A magyar helyesírásban hasonló az emil helyzete, mint Amerikában volt a bejelentés előtt: a hivatalos írásmód kötőjeles, de a gyakorlatban összevissza használja mindenki kötőjellel, illetve anélkül (az Index a kötőjel nélküli verzió mellett áll). A Google 30 millió magyar találatot ad a kötőjel nélküli, és 90 milliót a kötőjeles változatra.

Az emil egybeírva egyébként az internet előtti időkben is ismert szó volt a magyar nyelvben, a zománc szó szinonimájaként.


More information about the Artinfo mailing list