[artinfo] Felhívás | Új portfóliók az ACAX honlapján

Acax info at acax.hu
Thu Dec 22 22:43:12 CET 2011


Új portfóliók az ACAX honlapján
Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda felhívása kortárs képzőművészek számára

Jelen felhívás célja, hogy lehetőséget biztosítson az ACAX idén megújult honlapjának „művészek”<http://www.acax.hu/muveszek> menüpontjában való megjelenésre.

Az ACAX legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenységünk középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll.

Honlapunk „művészek” menüpontjában hazai kortárs képzőművészek portfólióit, illetve honlapjait tesszük elérhetővé. Az információk koncentrált megjelenítésével meg kívánjuk könnyíteni a tájékozódást mindazoknak a hazai és külföldi szakembereknek, akik érdeklődnek a kortárs magyar művészet iránt vagy célzottan szeretnének információhoz jutni egy-egy művészről. Nem utolsósorban ez az oldal jelenti a kiindulási pontot azoknak a külföldi művészeti szakembereknek is, akiket az ACAX Check-in Budapest kurátori vizitorprogram<http://www.acax.hu/programok/check-in_budapest>jának keretében néhány napos tanulmányútra hívunk. Szakmai programjuk összeállítása ugyanis saját előzetes kutatásukon alapul, mely során nagyban támaszkodnak az oldalon elérhető információkra. Az ACAX honlapján való megjelenés tehát hozzájárul a művészek nemzetközi láthatóságához, szakmai együttműködéseket segíthet elő, kiállítási lehetőségeket generálhat.

A beérkezett pályázatokat öttagú szakmai zsűri bírálja el.

A zsűri tagjai:
Fenyvesi Áron, a Trafó Galéria <http://trafo.hu/hu-HU/gallery> vezetője
Kálmán Rita, a Ludwig Múzeum | ACAX program szupervízora
Kertész László, a MMIKL Képző-és Iparművészeti Lektorátus <http://www.lektoratus.hu/> igazgatója
Stepanovic Tijana, a Ludwig Múzeum | ACAX vezetője
Szoboszlai János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem <http://www.mke.hu/> adjunktusa

A nyertes pályázók magyar és angol nyelvű portfóliója, honlapja vagy galériájának vonatkozó aloldala egy évig szerepel az ACAX honlapján. A pályázat benyújtásával a művészek vállalják, hogy online portfóliójukat (saját honlap vagy a galéria honlapjának aloldala) folyamatosan frissítik, pdf portfólió esetében legkésőbb egy év múlva új anyagot küldenek az ACAX részére. Ennek elmaradása az oldalról való lekerülést vonhatja maga után.

Kik jelentkezhetnek?
Azoknak a Magyarországon alkotó kortárs képzőművészeknek a jelentkezését várjuk, akik

- munkássága az ACAX misszió<http://www.acax.hu/rolunk/misszio>jával összhangban nemzetközileg relevánsnak tekinthető
- az elmúlt öt évben rendszeresen (évente legalább egy alkalommal) szerepeltek a nyilvánosság előtt megjelenő, kurátor által rendezett önálló vagy csoportos projektekben vagy
- pályakezdőként az elmúlt két évben rendszeresen (évente legalább három alkalommal) szerepeltek a nyilvánosság előtt megjelenő, kurátor által rendezett önálló vagy csoportos projektekben

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
- honlapcímet (saját honlap vagy a művészt képviselő galéria vonatkozó aloldala) vagy friss digitális portfóliót. A kétnyelvű honlapnak, galéria aloldalnak vagy az angol és magyar nyelven külön benyújtott portfólióknak tartalmazniuk kell a művész önéletrajzát, elérhetőségeit, valamint minimum öt projektjének bemutatását.
- bibliográfiát

A benyújtott anyagok formai és tartalmi kvalitásai fontos kritériumot jelentenek a pályázatok elbírálásakor!

Az önéletrajz elkészítésében vagy frissítésében segítséget jelenthetnek az alábbi linkek, melyek kiindulási pontként szolgálnak, a pályázati anyagnak tehát nem szükséges ezeket követnie.
http://www.europass.hu/EPdokumentumok/oneletrajz
CV minta
<http://www.acax.hu/content/_common/attachments/cv_minta.doc>
A legalább öt alkotást vagy projektet bemutató portfólió ideális esetben egy vagy két oldal terjedelemben, szövegesen, valamint néhány képpel illusztrálva mutat be egy-egy munkát. Kérjük a pályázókat, hogy a képeket pontos képaláírásokkal lássák el.

Az elbírálás szempontjai:
- a pályázó munkái, projektjei
- egyéni és csoportos kiállításainak kontextusa (az önéletrajzban és portfólióban feltüntetett információk, pl. kiállítóhely, kurátor stb.)
- a benyújtott portfólió vagy honlap tartalmi, formai, technikai aspektusai (frissessége, átláthatósága, informativitása, érthetősége stb.)

Az elbírálásnál előnyt jelent:
- angol nyelvtudás (kérjük az önéletrajzában jelezni)

A pályázatokat kizárólag digitális formátumban, az info at acax.hu címre várjuk.
A pályázat tárgya: jelentkezés / az ACAX honlapján való megjelenés

A jelentkezés határideje: 2012. január 20. 16 óra
A pályázókat emailben értesítjük az eredményről.

További információ:
info at acax.hu
www.acax.hu<http://www.acax.hu>
(+36 1) 501 4111


More information about the Artinfo mailing list