[artinfo] MoMa kurátori csoport látogatása

Artpool Art Research Center artpool at artpool.hu
Mon Nov 22 16:56:50 CET 2010


(Artpool hírek)

MoMa kurátori csoport látogatása
az Artpool Művészetkutató Központban

2010. november 19-én a New York-i MUSEUM OF MODERN ART a fluxust és fluxushoz kapcsolható művészeti gyakorlatot kutató csoportjának pár képviselője – egy közép/kelet-európai szakmai körút keretében – látogatást tett az Artpoolban. A látogatás elsődleges célja az Artpool archívumának – történetének és működésének – megismerése, valamint pár, az Artpoolban őrzött a fluxushoz kapcsolható dokumentum, kiadvány, mű megtekintése, az intézményi kapcsolat felvétele volt. 
Az archívumon és könyvtáron túl megtekintették az Artpool raktárát és kiállítóterét, továbbá tájékozódtak az Artpoolban folyó digitalizálási munkákról is.

A kurátori csoport vezetője Christophe Cherix (Chief Curator of Prints and Illustrated Books) volt,
http://museumpublicity.com/2010/10/15/moma-appoints-christophe-cherix-as-chief-curator-of-prints-and-illustrated-books/
A csoport további tagjai: Kim Conaty, Curatorial Assistant; Michelle Elligott, Archivist; Jon Hendricks, Fluxus Consulting Curator; Juliet Kinchin, Curator of Design; Barbara London, Associate Curator of Media; Christian Rattemeyer, Associate Curator of Drawings; David Senior, Bibliographer; Gretchen Wagner, Assistant Curator of Prints & Illustrated Books.  

Az Artpool munkatársaival való beszélgetéssel és munkavacsorával végződő, jó hangulatú, mintegy ötórás látogatás végén a MoMa-delegáció az Artpoolban tapasztaltakról igen pozitívan nyilatkozott. 
................
Fotó: a MoMa kurátori csoport az Artpoolban
................

A MoMán belül a fluxus kutatócsoport megalakítását és egyben a jelenlegi - több országot érintő - közép/kelet-európai látogatás apropóját az adta, hogy 2009-ben a MUSEUM OF MODERN ARThoz került a legjelentősebbnek tartott fluxus gyűjtemény, a Gilbert and Lila Silverman Fluxus Collection - mely nagy számban tartalmaz közép/kelet-európai fluxus, ill. fluxus közeli műveket, kiadványokat is. A múzeum vállalta a gyűjtemény feldolgozását, kutathatóvá tételét és bemutatását.
A kapcsolódó sajtóközlemény itt olvasható:
http://press.moma.org/images/press/PRESS_RELEASE_ARCHIVE/FluxusFinalRelease.pdf

A MoMa-ban megkezdett munka legérdekesebb mozzanatairól a kurátorok az Inside/Out MoMa/MoMa PS1 blogon is beszámolnak:
http://www.moma.org/explore/inside_out/tag/fluxus

A gyűjtemény már feldolgozott darabjaiból a MoMa-ban folyamatosan nyílnak kiállítások:

2009. október 2-től 2010. augusztus 23-ig a "Fluxus Preview" kiállítás - installáció fluxus plakátokból, újságokból, kiadványokból, tárgyakból, filmekből, fotókból
http://www.moma.org/visit/calendar/exhibitions/1033

2010. augusztus 4-től november 8-ig az "Experimental Women in Flux" kiállítás - a MoMa könyvtár válogatása a Silverman gyűjteményben található több mint 1500 művészkönyvből
http://www.moma.org/interactives/exhibitions/2010/womeninflux/

--
Artpool Művészetkutató Központ 
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10. 
tel.: +36-1-2680114, fax: +36-1-3210833 
Postacím: 1277 Budapest 23, Pf. 52
http://www.artpool.hu



More information about the Artinfo mailing list