[artinfo] Tamkó Sirató: a Dimenzionista Manifesztum története - könyvbemutató

Artpool Art Research Center artpool at artpool.hu
Wed May 19 10:44:35 CEST 2010


Az Artpool és a Magyar Műhely Kiadó gondozásában, 
45 évvel a keletkezése után végre megjelent: 

Tamkó Sirató Károly: A Dimenzionista Manifesztum története. 
A dimenzionizmus (nemeuklidészi művészetek) I. albuma. Az avantgárd művészetek rendszerbe foglalása

A könyv bemutatása 
2010. május 25-én, 16 órakor 
lesz az Írók Boltjában (Budapest, VI., Andrássy út 45.)

Bemutatják:
a kötet szerkesztői-kiadói: Klaniczay Júlia és L. Simon László, valamint Keserü Katalin, Maurer Dóra, Galántai György, Papp Tibor, Szombathy Bálint és Tóth Gábor

http://www.artpool.hu/TamkoSirato/konyv.html
------

105 éve született és 30 éve halott Tamkó Sirató Károly, aki az 1936-ban Párizsban megjelentetett Dimenzionista Manifesztum keletkezésének történetére, előzményeire és utóéletére vonatkozó emlékeit már 1965-ben, 45 évvel ezelőtt összeállította. 


Bár dimenzionista művészetelméletéhez 1936-ban a kor legjelentősebb művészei csatlakoztak, az Magyarországon szinte teljesen ismeretlen maradt, Franciaországban pedig mára teljesen elfelejtődött. Ennek legfőbb oka az volt, hogy Tamkó Sirató Károly súlyos betegsége miatt a kiáltvány megjelenése után röviddel kényszerűen hazatért Párizsból, majd a II. világháború kitörése után véglegesen Magyarországon ragadt, ahol újító eszméire semmilyen fogadókészség nem volt. A Dimenzionista Manifesztumban felvázolt grandiózus program szervezése, irányítása pedig a vasfüggöny mögül elképzelhetetlen volt. Haláláig reménykedett a "A dimenzionizmus (nemeuklidészi művészetek) I. albuma" kiadásában, melynek szöveges részét kéziratos formában terjesztette tisztelői között. 

Az Artpool és a Magyar Műhely a "dimenzionizmus prófétája" előtt kíván tisztelegni e többéves kutatómunka eredményeképp most végre napvilágot látó könyvvel, mely 198 oldalon Tamkó Sirató Károly eddig publikálatlan írásait, ismert és ismeretlen képverseit, valamint az elveszettnek hitt Dimenzionista Album rekonstrukcióján túl mellékletként az 1936-ban, Párizsban kiadott és ma már beszerezhetetlen Manifeste Dimensioniste reprintjét is tartalmazza. 


A szerző személyes hangú beszámolóját olvasva közvetlen részesei lehetünk az 1920-as évek végi Magyarországon az egyes síkversek keletkezésének, és fogadtatásának; az 1930-as évek elején, Párizsban a planizmus elmélet formálódásának, a dimenzionizmus-gondolat kialakulásának, a dimenzionista kiáltvány megszövegezésének és annak, hogyan terjedt a kiáltvány híre, miként csatlakozott Duchamp, Picabia, Moholy-Nagy és mások. Megtudhatjuk, végül az 1960-as évek elején hogyan jött létre az I. Dimenzionista Album, mellyel Tamkó Sirató magyarázza és illusztrálja a Dimenzionista Manifesztumban meghirdetett dimenzionista N+1 elméletet.

--
Artpool Művészetkutató Központ 
1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 10. 
tel.: +36-1-2680114, fax: +36-1-3210833 
Postacím: 1277 Budapest 23, Pf. 52
http://www.artpool.hu





More information about the Artinfo mailing list