[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2010. márciusi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Thu Mar 4 14:38:17 CET 2010


kiállítások 

 

„COL TEMPO” – A W.-PROJEKT

Forgács Péter médiainstallációja

ERNST MÚZEUM

2010. január 16 - március 14.

2009 júniusa és novembere között volt látható az 53. Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Forgács Péter médiaművész rendhagyó médiaművészeti installációja, amely a II. világháború idején, a nemzetiszocialista antropológiai kutatások céljából összegyűjtött és ma a bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött film- és fényképarchívum anyagából építkezik. A munka velencei bemutatkozása jelentős sikert aratott: több mint 200.000-en látták, és nemcsak a laikusok körében lelt értő visszhangra, de Magyarországról csak keveseknek lehetett alkalmuk a Giardini kertjében felkeresni a kiállítást. Az Ernst Múzeum termeiben most a szélesebb hazai közönség is megismerkedhet az egyedülálló installációval.

 

13. LAKÁSTREND & DESIGN KIÁLLÍTÁS

MŰCSARNOK

2010. március 4-7-ig

A Lakástrend és Design kiállítás Magyarország egyik legjelentősebb lakberendezési és formatervezési seregszemléje, amelyet hosszú évek óta a Műcsarnokban rendeznek. Ismert és a piacra frissen belépett magyarországi forgalmazók enteriőr-szigetei, a hazai formatervezés befutott és kezdő alkotóinak standjai a „madeinhungary” szekcióban, esténként pedig divatbemutatók, élő zenei programok és vetítések várnak a látogatókra.

 

HALÁSZ PÉTER – SZELLEMIDÉZÉS

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

MŰCSARNOK

2010. március 19-én 19 órától március 21-én 24 óráig folyamatosan

A háromnapos programsorozaton egykori alkotótársai tisztelegnek a négy éve elhunyt színházi rendező, színész, író, III/III-as leírásában „amatőr színjátszó oktató” Halász Péter előtt. 

A programsorozat gerincét a 24 órás non-stop Halász-film premierje adja. A film vetítése március 19-én, pénteken éjfélkor kezdődik, és 21-én, vasárnap éjfélkor fejeződik be. A nagy elszántságot kívánó nézői erőfeszítést könnyíti, hogy a film egyrészt egymás után kétszer kerül levetítésre, másrészt egyidejűleg négy különböző pontjáról indítva tekinthető meg. A 24 órás időtartam talán riasztó lehet, de várakozásaink szerint a látogatók engednek a filmben is alkalmazott Halász-féle időkezelési technika csábításának, miszerint az idő és a történés „időhúzással” való megszűntetése a racionalitásból a tiszta megtapasztalásba vezet, ahol megmutatkozik a mindennapi kapcsolatok, rituális cselekvések, szürreális jelenségek valódi jelentősége. 

 

DERKOVITS-ÖSZTÖNDÍJASOK 2009

Kiállítás az Ernst Múzeumban

ERNST MÚZEUM

2010. március 27-től

Az 1955-ben alapított ösztöndíj célja máig az induláskor meghatározott elven nyugszik: segíteni a 35 év alatti tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését. A művészekből, művészettörténészekből álló bizottság évente választja ki az utóbbi években már közel 200 pályázó közül azt a tíz alkotót, akik az Oktatási és Kulturális Minisztérium által folyósított ösztöndíj fejében ezen a beszámoló kiállításon bizonyíthatják be, hogy az eltelt egy évben sikeresen valósították meg szakmai programjukat, s ez alapján döntenek az ösztöndíj meghosszabbításáról, illetve visszavonásáról is. 

 

 

múzeumkommunikáció 

 

ALKOSS TE IS! – SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG

Képzőművészeti program óvodai és iskolai csoportok számára

MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR

A Műcsarnok múzeumkommunikációs programjai keretében óvodai és iskolai csoportok tekinthetik meg az éppen aktuális kiállításokat, amelyekhez beszélgetés, játék, valamint kreatív munka kapcsolódik. Tavasszal a Műcsarnok kortárs magyar műgyűjteményeket bemutató kiállításához, illetve az Ernst Múzeumban a Derkovits-ösztöndíjasok éves bemutatkozó kiállításához kínálunk foglalkozásokat 

 

SZEMAFOR –SZEMLÉLET ALKOTÁS FORMA

Képzőművészeti foglalkozás 6-12 éves gyermekek számára

MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR

Minden csütörtökön

17–19 óráig

A SZEMAFOR gyermekfoglalkozásain hetente egy alkalommal a Műcsarnok éppen aktuális kiállítását dolgozzuk fel játékos formában. A beszélgetés és szerepjáték mellett a gyerekek megismerkednek egy, a kiválasztott művekhez kapcsolódó képzőművészeti/művészeti technikával, melynek segítségével saját alkotásokat hozhatnak létre. 

 

 

műcsarnok filmklub 

Tavaszi válogatásunkkal a krízist tematizáló nyári kiállításhoz illeszkedünk. Az eltérő problémákra reflektáló művek különböző stílusban és hangulatban közelítenek a tárgyukhoz, de közös vonásuk, hogy valamilyen válsághelyzet feltérképezése áll a filmek középpontjában. Szerda esti vetítéseinket követően neves filmtörténészek, esztéták tartanak előadásokat, vezetik a nézők aktív részvételével zajló beszélgetéseket.

 

NICOLAS ROEG:

Ne nézz vissza!

(Don’t Look Now, 105’, 1973) magyar felirattal

MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM

2010. március 24. 18.00

Előadó: Mátyás Péter

 

RAINER WERNER FASSBINDER:

Maria Braun házassága

(The Marriage of Maria Braun / Die Ehe der Maria Braun, 120’, 1979) magyar felirattal

MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM

2009. március 31. 18.00

Előadó: Györffy Miklós

 

 

irodalmi programok 

 

IRÓSZEMMEL – IRODALMI TÁRLATVEZETÉSEK

A Műcsarnok 2010-től új sorozatot indít. A megszokott művészettörténeti tárlatvezetések mellett ismert kortárs írók kalauzolják végig vendégeinket a kiállításon. Történeteket mesélnek, anekdotáznak, felolvasnak. Beavatnak a művek és saját művészethez való viszonyuk intim tereibe.

Következő tárlatvezetés

ERNST MÚZEUM

2010. március 14.

vasárnap, 16 óra (A „Col Tempo” kiállításon)

Tárlatvezető: Németh Gábor író

 

 

irodalmi estek 

 

A PRAE FOLYÓIRAT ESTJE

Japán médiumok

MŰCSARNOK BISZTRÓ

2010. március 24.

szerda, 19 óra

 

 

1% 

Kérjük, támogasson bennünket 2009-es személyi jövedelemadója 1%-val.

A Műcsarnok adószámával kitöltött rendelkező nyilatkozat a http://www.mucsarnok.hu/new_site/dl/download.php?f=Rendelkezo_nyilatkozat.pdf címről letölthető.


More information about the Artinfo mailing list