[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2010. februári hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Mon Feb 8 10:38:39 CET 2010


Műcsarnok februári hírlevél
kiállítások 

BBS 50
Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek)
A Balázs Béla Stúdió ötven éve
A Balázs Béla Stúdió Alapítvány, a Magyar Nemzeti Filmarchívum és a Műcsarnok közös rendezésében
MŰCSARNOK
2010. február 21-ig

A Balázs Béla Stúdió, a „BBS” a 80-90-es évekig megkerülhetetlen fogalom volt értelmiségi és művészkörökben. Most lép felnőttkorba azonban az a generáció, amelyik már nem tudja, mi az a BBS, és nem is sejti, hogy a Stúdió a világ filmművészetének páratlan, egyedülálló műhelye volt. 271 rendező, 50 év, 511 film – ez a BBS számokban kifejezve. A számok azonban nem mutatják azt a művészi és szellemi nyitottságot, amely a Stúdiót különlegessé tette. 


Vetítések és BBS estek
A kiállítás kísérőprogramjaként filmvetítésekkel, BBS-estékkel, csütörtökönként hosszabb nyitva tartással várunk a Műcsarnokban. A kiállításra karszalagos belépőjegyet biztosítunk, mellyel minden kísérőrendezvényen részt vehetsz és február 21-ig bármikor visszalátogathatsz. A BBS estekkel és a vetítőprogrammal kapcsolatos részleteket keresd a BBS Archív weboldalán. Ma esti programunk: ELBESZÉLETLEN TÖRTÉNET - KANONIZÁLATLAN ÉLETMŰ. Kovásznai Györgyre emlékezünk. 


 
„COL TEMPO” – A W.-PROJEKT
Forgács Péter médiainstallációja
ERNST MÚZEUM
2010. január 16 - március 14.

2009 júniusa és novembere között volt látható az 53. Velencei Biennále Magyar Pavilonjában Forgács Péter médiaművész rendhagyó médiaművészeti installációja, amely a II. világháború idején, a nemzetiszocialista antropológiai kutatások céljából összegyűjtött és ma a bécsi Természettudományi Múzeumban őrzött film- és fényképarchívum anyagából építkezik. A munka velencei bemutatkozása jelentős sikert aratott: több mint 200.000-en látták, és nemcsak a laikusok körében lelt értő visszhangra, de Magyarországról csak keveseknek lehetett alkalmuk a Giardini kertjében felkeresni a kiállítást. Az Ernst Múzeum termeiben most a szélesebb hazai közönség is megismerkedhet az egyedülálló installációval.


 
MOME MEDIA PLAYGROUND
A Műcsarnok BBS 50. Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek) című kiállítás, vetítés- és rendezvénysorozat keretében
MŰCSARNOK, X-ES ÉS XI-ES KIÁLLÍTÓTERMEK
2010. február 11- 21-ig

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) diákjai több interaktív alkotással köszöntik az 50 éves Balázs Béla Stúdiót. A hét installációból álló kiállítás, amelyet a MOME által kiírt belső pályázatra készítettek a fiatal alkotók, folytonosságot teremt és magyarázó szerepet tölt be a médiaművészet jövője és (közel)múltja között, reflektálva akár egy meghatározott alkotásra vagy egy átfogó tömegmédia-jelenségre.
 
 
ikon nap 2010 

MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. február 4. 16 órától

„10 éves az ikOn. Szokásunkhoz híven most is megünnepeljük az évfordulót, de ez alkalommal – az ikOn-nal közel egyidős – régi álmunkat valósítjuk meg.
Egy rendszeresen megjelenő, videó alapú periodikát indítunk el m.ikOn néven, amely minden megjelenés alkalmával 5-6 kortárs képzőművészt prezentál egy-egy interjú és egy-egy mű reprodukciójának közlésén keresztül. A művek kiválasztásánál és az interjúk szerkesztésénél kizárólag tartalmi szempontokat veszünk figyelembe, és fontosnak tartjuk, hogy a művészek hitelesen és kompromisszumok nélkül kerüljenek bemutatásra, nem cél a médiában való megjelenés és nem cél az ismeretterjesztés.” 

 
múzeumkommunikáció 

ALKOSS TE IS! – SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG
Képzőművészeti program óvodai és iskolai csoportok számára
MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR

A BBS 50 kiállítás része a Műcsarnok egyik terében kialakított mozi és előadóterem. Ebben a teremben rendhagyó múzeumkommunikációs program keretében 5–12. évfolyamos iskolai csoportok számára szervezünk filmvetítéseket a Balázs Béla Stúdió archívumából a kiállítás ideje alatt. A filmek megtekintése után számukra izgalmas, a filmben felvetett társadalmi, művészi és szociális kérdésekről beszélgethetnek, vitatkozhatnak, valamint véleményt alkothatnak a látottakról. 


crosstalk 

VIDEO PRESENTATION
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. február 18.
csütörtök 19 óra

Crosstalk video art festival, egyestés beszélgetés-sorozatának februári vendége Komoróczky Tamás. A 90-es évek elejétől dolgozik videóval, melyet nem konceptuális-jellegű installációk részelemeként, hanem önálló műfajként használ. Installációi, videói, számítógépes printjei a média és vizuális környezetünk képeit és technikáit, fogyasztási módjait használják, imitálják és ezek működési mechanizmusaira világítanak rá. 

 
műcsarnok filmklub 

2010-ben is folytatjuk tavaly ősszel megkezdett válogatásunkat, melynek sorozatcímét Ingmar Bergman egyik játékfilmje nyomán választottuk. Az eltérő problémákra reflektáló művek különböző stílusban, hangulatban közelítenek tárgyukhoz, de közös vonás, hogy egy-egy, a főszereplők életét meghatározó módon befolyásoló szenvedély kap bennük kitüntetett szerepet. Szerda esti vetítéseinket követően neves filmtörténészek, esztéták tartanak előadásokat, vezetik a nézők aktív részvételével zajló beszélgetéseket

PIER PAOLO PASOLINI: Médea
(Medea, 1970, 118’)
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. február 10. 18.00
Előadó: Rényi András

GRIGORIJ CSUHRAJ:A negyvenegyedik
(The Forty-first / Szorok pervij, 1956, 92’)
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. február 17. 18:00
Előadó: Geréb Anna

FABIÁN BIELINSKY:Aura
(El Aura, 2005, 127’)
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. február 24. 18:00
Előadó: Mátyás Péter
 
 
 
tárlatvezetések 

A kiállítások megnyitóját követő hétvégén, illetve a kiállítások zárónapján a kiállítások kurátorai tárlatvezetést tartanak, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
A programon belépőjegy megváltása után vehetsz részt.

Következő tárlatvezetéseink:

2010. február 14.
vasárnap 16 óra
MŰCSARNOK
(BBS 50)

2010. február 21.
vasárnap 16 óra – záró
MŰCSARNOK
(BBS 50)

irodalmi programok 

IRÓSZEMMEL – IRODALMI TÁRLATVEZETÉSEK
A Műcsarnok 2010-től új sorozatot indít. A megszokott művészettörténeti tárlatvezetések mellett ismert kortárs írók kalauzolják végig vendégeinket a kiállításon. Történeteket mesélnek, anekdotáznak, felolvasnak. Beavatnak a művek és saját művészethez való viszonyuk intim tereibe.

Következő tárlatvezetés
2010. február 12.
péntek 16 óra (BBS 50 kiállításon)
Tárlatvezető: Csaplár Vilmos

 
EGY MŰ FELNYITÁSA
Most induló irodalmi sorozatunkban egy-egy műalkotás apropóján írók, kortárs képzőművészek, filmesek, különböző művészeti vagy tudományos területek képviselői beszélgetnek életművekről, művészeti korszakokról, kiállításokról.
MŰCSARNOK III. KIÁLLÍTÓTEREM
2010. február 12.
18 óra
Vendég: Dobai Péter
Beszélgetőtárs: Jánossy Lajos

MŰCSARNOK III. KIÁLLÍTÓTEREM
2010. február 19.
18 óra
Vendég: Dárday István
Beszélgetőtárs: Fekete Ibolya

MŰCSARNOK III. KIÁLLÍTÓTEREM
2010. február 20.
18 óra
Női alkotók a BBS-ben - záró kerekasztal-beszélgetés
Vendégek: Enyedi Ildikó, Háy Ágnes, Maurer Dóra, Mátis Lilla, Szabó Ildikó
Beszélgetőtárs: Ránki Júlia

éves belépő 

A dombornyomásos kártya a Műcsarnok 2010-es kiállításaira biztosít korlátlan belépési lehetőséget tulajdonosának, 30%-os kedvezménnyel 5.000 Ft-ért. Kiváló ajándék művészetkedvelőknek! 
A kártya a megrendelést követően 10 nappal vehető át a Műcsarnok pénztárjában. A fizetés teljesítését követően kérésre postázzuk.

2010-es kiállításaink:

BBS 50
Más hangok, más szobák – Rekonstrukciós kísérlet(ek)
A Balázs Béla Stúdió ötven éve / kiállítás és vetítések a Műcsarnokban
2010. február 21-ig.

„Szellemidézés”– Vendégünk: Halász Péter 
2010. március 19−21. 

Kortárs műgyűjtemények 2. (munkacím)
2010. április 2 –
május 23. 

Krízis (munkacím)
2010. június 18 –
szeptember 19.

Aviva Képzőművészeti Díj 2010
2010. október 8 –
november 7.

Tajvani kiállítás (munkacím)
2010. december 18 –
2011. február 20.
 
A Műcsarnok főtámogatója: MasterCard, a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója


More information about the Artinfo mailing list