[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2010. augusztusi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Mon Aug 9 14:00:34 CEST 2010


kiállítások

A PULT MÖGÖTT

A posztszocialista gazdaság jelenségei a kortárs művészetben

MŰCSARNOK

2010. szeptember 19-ig

Matei Bejenaru, Bukta Imre, Mircea Cantor, Olga Chernysheva, Anetta Chişa, & Lucia Tkáčová, Erhardt Miklós, Andreas Fogarasi, Kristina Inčiūraitė, Intertájék, Keserue Zsolt, Margareta Kern, Johanna Kandl, Yuri Leiderman, Kristina Leko, Anna Molska, Deimantas Narkevicius, Nemes Csaba, Lucia Nimcova, Uriel Orlow, Dan Perjovschi, REINIGUNGSGESELLSCHAFT, R.E.P., Katerina Sedá, Société Réaliste, Mladen Stilinovic, Lukasz Skapski, Kamen Stojanov, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Clemens von Wedemeyer 

A pult mögött abból a sokunk által tapasztalt jelenségből indul ki, hogy bár „nyugati” viszonyok közt élünk, a gazdasági változásokra mégis igen jellegzetes, „kelet-európai” módon reagálunk. A kiállítás, mely a kortárs művészet eszközeivel láttatja mindennapi életünk gazdasági aspektusait, Csehországtól Örményországig, Észtországtól a volt Jugoszlávia területéig vonultat fel kiemelkedő hírű kortárs művészeket. Ukrán falfestészet, orosz fotó, magyar és német videóinstallációk, a rendszerváltás, mint a jövő ígérete, vagy az azóta eltelt néhány évtized csalódása; homogén kontextus heterogén technikával. A nagyszabású kiállításon több mint harminc művész próbálja kielégíteni posztszocialista, poszttraumás kíváncsiságunkat, és segít rájönni, manapság ki is áll a pult mögött.

„Noha a kiállítás témája hallatán ijesztő grafikonokat lát görbülni képzeletében az ember, a Műcsarnok termein keresztülsétálva nagyot csalódik: számhalmazok és rút gyártássorok helyett a fotókon, installációkon, festményeken és videókon keresztül valódi, hol szomorú, hol ironikus, hol „kelet-európaian" derűs emberi történetek tárulkoznak fel. Az egymásra ható gazdasági folyamatok kusza struktúrájában ugyanis nemcsak a pulton látható termék a fontos, hanem az is, ki áll valójában a pult mögött.” (J.A., Heti Válasz, 2010.06.21)

            

kiállítások

VÁRNAI GYULA: Ugyanaz a patak

(egyéni kiállítás)

ERNST MÚZEUM

2010. augusztus 29-ig

„Várnai Gyula találékony művész, többnyire hozott anyagból dolgozik. Van egy nagy belső világa, amiben jól elfér egymás mellett a tudás és feltételezés, néhány paradoxon és a képzelet. A videó, a saját ruha, a digitálisan módosított fotó, a fény megdicsőítése, a lehetséges és lehetetlen rétegeinek összemosása egy tipikusan ’várnais’ összhatást, speciális „aha” élményeket szolgáltat, ami a túldimenzionált, koncepciókkal terhelt kortárs képzőművészeti kiállításokról úgy kikopott manapság.” (Baglyas Erika, Kultúra.hu, 2010. május 23.) 

Várnai Gyula egyéni kiállítása keretében reprezentatív, az életművet átfogó kiadvány jelenik meg a Műcsarnok Kiadó gondozásában. A mintegy két évtizedes munkásságra visszatekintő könyv kétszáz oldal terjedelemben tárgyalja az alkotó tevékenységét, archív és friss képekkel, reprodukciókkal. Szerzők: Hornyik Sándor, Mélyi József; valamint az alkotó korábbi katalógusának szerzői (Andrási Gábor, Várnagy Tibor) újraközölt írásai is szerepelnek az új kiadványban.

A kötet kezdeményezője és támogatója az acb Galéria.

A megjelenés alkalmából könyvbemutatóval egybekötött, moderált kerekasztal-beszélgetést szervezünk, amelyen részt vesznek a kötet létrehozói (szerkesztő: Százados László, grafikus: Eln Ferenc, fordítás: Mihály Árpád) mellett a művész munkáival korábban is foglalkozó művészettörténészek, kritikusok.

A beszélgetés pontos időpontjáról, a résztevőkről további információk a Műcsarnok honlapján.

 

VELENCEI BIENNÁLE

BorderLINE Architecture

Ferencz Marcel és Wesselényi-Garay Andor kiállítása

12. VELENCEI NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSZETI BIENNÁLE MAGYAR PAVILONJÁBAN

2010. augusztus 29 –

november 21.

Magyarország idén két fiatal építész, Ferencz Marcel és Wesselényi-Garay Andor kurátor koncepciójával, a BorderLineArchitecture projekttel (BLA) mutatkozik be a Biennálén.

A BLA egyszerre vonatkozik a földrajzi helyzetek határosságára és a különböző építészeti tervezői technikák között húzódó törésre. A BLA radikális manifesztuma az, hogy az építészek nem tereket alkotnak, nem házakat építenek, hanem rajzokat készítenek, és vonalakat húznak. A ház és az idea közötti átmeneteket kutatva a Magyar Pavilonban rendezett kiállítás célja az, hogy megkeresse és bemutassa azt a vizuálisan még értelmezhető elemet, amely az építészet alapegységének tekinthető. 

            

sziget fesztivál

A Műcsarnok, illetve az Ernst Múzeum két kiállítással kapcsolódik a Sziget Múzeumi Negyedéhez: az egyik A pult mögött című kiállítás, amely a Kelet- és Közép Európa közelmúltjának gazdaságtörténeti folyamataiból, illúzióiból kiindulva a régió művészeinek mai életérzését, reflexióit mutatja be, míg a másik Várnai Gyula egyéni tárlata – Ugyanaz a patak címmel –, aki ebben az érában és időszakban szocializálódva vált a hazai kortársművészet meghatározó alakjává. Munkáinak sajátos hangulata, titokzatossága, sokrétűsége mindig újdonsággal szolgál. A Sziget Fesztiválon ezekhez a kiállításokhoz kapcsolódik a Műcsarnok sátor programja. 

 

tárlatvezetés

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, nem csupán a tárlat megtekintése, hanem a művek és a rendezés értelmezése is fontos része a kiállítás nyújtotta élménynek. Ha többet szeretnél megtudni a Műcsarnok és az Ernst Múzeum kiállításairól, a kiállító művészekről, ha érdekelnek a kiállítások kulisszatitkai, vegyél részt tárlatvezetéseinken! 

 

Nyitó és záró tárlatvezetések 

 

ERNST MÚZEUM 

2010. augusztus 19. 16 óra 

Várnai Gyula: Ugyanaz a patak – záró tárlatvezetés 

 

 

műcsarnok webshop

Reprint! Várnai Gyula Neonbéke pólója a nagy sikerre való tekintettel kapható a webshopunkban. 

 

 

A Műcsarnok főtámogatója:  MasterCard - a felbecsülhetetlen pillanatok támogatója



More information about the Artinfo mailing list