[artinfo] A Műcsarnok Könyvtár és Archívum és a Balázs Béla Stúdió Archívum új szolgáltatásai

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Tue Apr 6 15:26:06 CEST 2010


MűcsarnokKedves Kolléga, kedves Barátunk!

    

   Örömmel számolok be a Műcsarnok Könyvtár olvasóinak és az érdeklődőknek az utóbbi időszak azon fejlesztéseiről, amelyeknek köszönhetően kibővíthettük szolgáltatásaink körét a könyvtárban. Az elmúlt évben a Balázs Béla Stúdió Archívuma - a Stúdió filmjeinek videó- és DVD-másolatai, továbbá kézirat- és dokumentumgyűjteménye - teljes egészében bekerült a Könyvtár állományába, ahol az az olvasóteremben és az újonnan kialakított médiaszobában a kutatók és az érdeklődők rendelkezésére áll. Az így egyesített dokumentumállomány nyilvántartására a Műcsarnok és a BBS Archívum megvásárolta és bevezette az MTA SZTAKI által kifejlesztett könyvtári adatbázist, a Huntékát és annak nyilvános, internetes változatát, az Opac nevű rendszert. A mai naptól ez a katalógus nem csak helyben, hanem minden kutató és érdeklődő számára az interneten is elérhető, egyrészt a Műcsarnok honlapján keresztül:

   http://mucsarnok.hunteka.ikron.hu/monguz/index.jsp

    

   másrészt a Huntéka könyvtárak közös adatbázisában:

   http://www.hunkat.hu/hunkat2tree/index.jsp

    vagy 

   http://www.hunteka.hu/index.pl/konyvtarak2

    

   Újdonság a katalógusban - a SZTAKI és a Könyvtár közös fejlesztése -, hogy a kiállításokhoz kapcsolódó dokumentumokat az ismert keresési szempontokon túl a kiállítás helye és dátuma szerint is lehet keresni.

   Az online katalógusban jelenleg kb. 12 000 könyv, 5000 folyóiratcikk, 3000 kézirat, fotó, kisnyomtatvány, egyéb dokumentáció, 600 videó és DVD (a Balázs Béla Stúdió állománya) - összesen kb. 20 000 dokumentum - adatai találhatók. Ez a könyvtári állománynak hozzávetőlegesen az egyharmada. Az itt nem fellelhető dokumentumok adatai egyelőre cédulakatalógusban kereshetők a könyvtárban (számítógépes feldolgozásuk folyamatban). 

   Az eddigi ismert szolgáltatásokon túl (helyben olvasás, fénymásolás stb.) korlátozott mennyiségben képes és szöveges dokumentumok szkennelését is vállaljuk (pdf vagy tif formátumban). 

    

   Az új szolgáltatások mellett új nyitva tartási időben várjuk a látogatókat.

    

   Nyitva tartás

   hétfő, szerda: 10.00-18.00

   kedd, csütörtök, péntek: 10.00-16.00 

    

   A szolgáltatások árai

   Éves olvasójegy: 1000 Ft

   Éves olvasójegy diákoknak/nyugdíjasoknak: 500 Ft

   Napi olvasójegy :250 Ft

   Fénymásolás (A4/lap): 15 Ft

   Szkennelés (A4/oldal):20 Ft

   Elveszett olvasójegy pótlása:250 Ft

   Elveszett ruhatári kulcs pótlása: 250 Ft

    

   Várjuk régi és új olvasóinkat.

    

   Dr. Petrányi Zsolt

   a Műcsarnok igazgatója
   

   

 


More information about the Artinfo mailing list