[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2010. áprilisi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Thu Apr 1 13:51:24 CEST 2010


kiállítások 

ART FANATICS
Kortárs magángyűjtemények 2.
MŰCSARNOK
2010. április 2-től május 23-ig

A Barabás, Hoffmann, Hunya, K.A.S. – Nyakas Ilona, K. Petrys, Kozma – kArton, Pálfi gyűjtemények, valamint Fehér László, Gerber Pál és Merics Imre gyűjteményei 
A Műcsarnok második alkalommal rendez kortárs magyar műgyűjteményeket bemutató kiállítást. Ennek oka, hogy az elmúlt években a műgyűjtés a hazai művészeti élet meghatározó jelenségévé vált, s a gyűjtemények a művészeti értékteremtés szerves részét képezik. Az idei műgyűjtők kiállításon, a gyűjtemények személyes vonatkozásaira helyezzük a hangsúlyt, a művész és a gyűjtő közötti kapcsolatra, ami lehet mecénási, baráti viszony, de szólhat a műalkotás létrehozásának támogatásáról is. A kiállítás érdekessége, hogy két olyan gyűjtőt is bemutatunk, akik művészként hódolnak gyűjtő-szenvedélyüknek.

 
DERKOVITS-ÖSZTÖNDÍJASOK 2009
ERNST MÚZEUM
2010. május 2-ig
Az 1955-ben alapított ösztöndíj célja máig az induláskor meghatározott elven nyugszik: segíteni a 35 év alatti tehetséges alkotóművészek pályakezdését és művészi fejlődését. A művészekből, művészettörténészekből álló bizottság évente választja ki az utóbbi években már közel 200 pályázó közül azt a tíz alkotót, akik az Oktatási és Kulturális Minisztérium által folyósított ösztöndíj fejében ezen a beszámoló kiállításon bizonyíthatják be, hogy az eltelt egy évben sikeresen valósították meg szakmai programjukat, s ez alapján döntenek az ösztöndíj meghosszabbításáról, illetve visszavonásáról is.

 
könyvbemutató 

JACQUES RANCIÈRE BUDAPESTEN!
MŰCSARNOK APSZIS
2010. április 27. kedd 18 óra

Az érzékelhető felosztása. Esztétika és politika című kötete magyarországi kiadása kapcsán személyesen látogat hazánkba a francia filozófus. A kötet rövid bemutatását követően Peter Engelmann, a bécsi Passagen Verlag igazgatójának moderálásában zajlik az est, amelynek keretében minden érdeklődőnek alkalma nyílik beszélgetni, kérdéseket feltenni a szerzőnek. Minden, amit tudni akarsz az esztétikáról, de sosem merted megkérdezni! 

  
műcsarnok webshop 

Elindult a Műcsarnok Webshop.
A Műcsarnok számos kiadványa – katalógusok, Biennále-kiadványok, saját szerkesztésű tanulmánykötetek, az Elmegyakorlat-sorozat, BBS DVD-k – vált mostantól megvásárolhatóvá kiadói áron a Műcsarnok webáruházán keresztül. A megrendelt termékeket házhoz szállítjuk, de személyes átvételre is van lehetőség. Az elérhető kiadványok listája folyamatosan bővül, ezért érdemes rendszeresen látogatni webáruházunkat. 


múzeumkommunikáció 

ALKOSS TE IS! – SZÍNHÁZ AZ EGÉSZ VILÁG
Képzőművészeti program óvodai és iskolai csoportok számára
MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR
A Műcsarnok múzeumkommunikációs programjai keretében óvodai és iskolai csoportok tekinthetik meg az éppen aktuális kiállításokat, amelyekhez beszélgetés, játék, valamint kreatív munka kapcsolódik. Tavasszal a Műcsarnok kortárs magyar műgyűjteményeket bemutató kiállításához, illetve az Ernst Múzeumban a Derkovits-ösztöndíjasok éves bemutatkozó kiállításához kínálunk foglalkozásokat
 
SZEMAFOR –SZEMLÉLET ALKOTÁS FORMA
Képzőművészeti foglalkozás 6-12 éves gyermekek számára
MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR
Minden csütörtökön 17–19 óráig
A SZEMAFOR gyermekfoglalkozásain hetente egy alkalommal a Műcsarnok éppen aktuális kiállítását dolgozzuk fel játékos formában. A beszélgetés és szerepjáték mellett a gyerekek megismerkednek egy, a kiválasztott művekhez kapcsolódó képzőművészeti/művészeti technikával, melynek segítségével saját alkotásokat hozhatnak létre.

 
Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 

A Műcsarnok Kiadó idén először vesz részt a 17. alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2010. április 22-25 között a Millenárison.
Kínálatunk megtekinthető a Millenáris - Jövő Háza épületének galériáján, a G11 standon: 
2010. április 22. 12.00 - 19.00 
2010. április 23. 10.00 - 19.00 
2010. április 24. 10.00 - 20.00 
2010. április 25. 10.00 - 19.00 

  
műcsarnok filmklub 

Tavaszi válogatásunkkal a „Pult mögött” című nyári kiállításhoz illeszkedünk. Az eltérő problémákra reflektáló művek különböző stílusban és hangulatban közelítenek a tárgyukhoz, de közös vonásuk, hogy valamilyen válsághelyzet feltérképezése áll a filmek középpontjában. Szerda esti vetítéseinket követően neves filmtörténészek, esztéták tartanak előadásokat, vezetik a nézők aktív részvételével zajló beszélgetéseket.

TAKESHI KITANO:
Tűzvirágok
(Fireworks / Hana-Bi, 104’, 1997) magyar felirattal
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. április 7. 18.00
Előadó: Mátyás Péter
 
PARK CHAN-WOOK:
Szomjúság
(Thirst / Bakjwi, 130’, 2009) magyar felirattal
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. április 14. 18.00
Előadó: Varró Attila
 
SAMUEL FULLER:
Zsebtolvaj
(Pickup on South Street, 80’, 1953) hangalámondással
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. április 21. 18.00
Előadó: Mátyás Péter
 
KIRA MURATOVA:
Végelgyengülés
(The Asthenic Syndrome / Asztenyicseszkij szindrom, 150’, 1989)
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. április 28. 18.00
Előadó: Szilágyi Ákos

 
irodalmi programok 

KÖLTÉSZET NAPJA A VERSSZÍNHÁZZAL
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. április 10.
szombat 17 óra
A Magyar Versmondók Egyesületének rendezvénye 
Az esten a költészet többféle színpadi formája ölt testet: a klasszikus versmondás mellett verszene, előadóest és performansz is várja a közönséget. Az Első Magyar Versszínház bemutatja: Költők kézfogása (klasszikusoktól a kortársakig, a magyar progresszió vonulatában)

 
EGY MŰ FELNYITÁSA IV
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2010. április 18.
péntek 18 óra
Beszélgetéssorozatunkban írók, művészettörténészek, tudósok cserélnek eszmét egy-egy Műcsarnokban kiállított műalkotás kapcsán. Ez alkalommal a Kortárs magyar műgyűjtemények kiállítás és az ott látható műalkotások állnak a beszélgetés fókuszában.

 
IRODALMI ESTEK
A PRAE FOLYÓIRAT ESTJE
Thomas Pynchon
MŰCSARNOK BISZTRÓ
2010. április 21.
szerda 19 óra


1% 
Kérjük, támogasson bennünket 2009-es személyi jövedelemadója 1%-val.
A Műcsarnok adószámával kitöltött rendelkező nyilatkozat letölthető: http://www.mucsarnok.hu/new_site/dl/download.php?f=Rendelkezo_nyilatkozat.pdf


More information about the Artinfo mailing list