[artinfo] MŰCSARNOK EXTRA MUROS - David Černý, az aktuális kelet-európai "rosszfiú", "Bohémia lázadója" Magyarországon!

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Tue Oct 20 12:26:20 CEST 2009


MŰCSARNOK EXTRA MUROS

David Černý: Entropa

2009. október 28-31.

MKE Epreskert, Parthenon-fríz Terem

A Műcsarnok és az MKE Szobrász Tanszékének meghívására 

 

Kiállításmegnyitó és előadás: 2009. október 27-e, kedd 18 óra

Köszöntőt mond: Gál Róbert, a budapesti Cseh Centrum megbízott igazgatója

A kiállítást bevezeti: Bordács Andrea esztéta

 

A megnyitó keretében David Černý prezentációt tart az Entropa-projektről, illetve más munkáiról a Doktori Iskola előadótermében (Feszty-ház, 1063 Budapest, Bajza u. 30. - bejárat: Kmety Gy. u. 27.)., angol nyelven. Tolmácsolást biztosítunk.

Kurátor: Készman József


Az aktuális kelet-európai "rosszfiú", "Bohémia lázadója", David Černý Magyarországon!
David Černý cseh szobrász Entropa című, 2009. januárjában készült munkája az Európa Tanács brüsszeli épületének előcsarnokában található. Az alkotás a modell-kittek, a műanyag gyermekjátékok mintájára keretbe foglalja az uniós tagállamokat, amelyet a cseh kormány a soros EU-elnökség alkalmából rendelt meg, abban a hitben, hogy a művész valamennyi tagállamból felkér egy-egy alkotót a mű egy-egy darabjának elkészítésére a cseh mottót - > Európa korlátok nélkül < - jelképezve. Černý azonban egymaga alkotta meg a 26 különböző nemzetiségű művész munkáját; fiktív neveket találva ki, s elkészítette a projekt katalógusát is. Az Entropa az összes tagállamot külön-külön egy-egy jellemző sajátossága, illetve a róla alkotott sztereotípia alapján jeleníti meg. 

Černý nagy vihart kavart európai uniós projektje, az Entropa volt ihletője a szombathelyi Irokéz Galéria csoportos kiállításának (2009. október 2-25.), amely Dinnyeföld lakói címmel (Černý munkájában kolbászokkal összekötött dinnyehalomként jelenítette meg Magyarországot) a művész blaszfémikus művei szellemiségében fogant. A kiállítás a kulturális emlékezettel, a kulturális hagyománnyal, annak ikonikus szobrászati kifejeződéseivel, illetve azokat felülíró-átértelmező megjelenési formáival foglalkozik főként fiatal szobrászok alkotásai révén. Az Epreskertben látható kiállításon Černý Brüsszelben felállított munkája előkészületeként született 2x2 m-es makettje szerepel.

A művész honlapja: www.davidcerny.cz

A kiállítás megtekinthető: 2009. október 31-ig, hétköznap 10-18 óráig, szombaton 10 -13 óráig

cím: 1063 Budapest, Kmety György utca 26-28., Epreskert

Támogató: Cseh Centrum Budapest, Irokéz Kollekció, Nemzeti Kulturális Alap
 


More information about the Artinfo mailing list