[artinfo] Záró tárlatvezetés a Mi Vida kiállításon

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Fri May 22 15:38:00 CEST 2009


Kedves Barátunk!

Két hónapi nyitva tartás után vasárnap bezár a Mi Vida - Menny és pokol kiállítás a Műcsarnokban. Szokásunkhoz híven kiállításunk utolsó napján tárlatvezetést kínálunk a látogatóknak. Ez alkalommal a záró táratvezetést Döme Gábor művészettörténész, a kiállítás kurátor asszisztense tartja május 24-én, vasárnap 16 órakor, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várunk. (A tárlatvezetés a belépőjegy megvásárlásával ingyenes.)

"A spanyolországi Leonban található MUSAC művészeti kollekciója tudatos módon gyűjti a kortárs nemzetközi művészet legismertebb és legsikeresebb alkotóinak munkáit, elsődleges szempontként megfogalmazva a gyűjteményépítés során azt az alapelvet, hogy a múzeum ne csak a fetisizált műtárgyak passzív "szentélye" legyen, hanem olyan közösségi tér, amely a nézőket aktív interakcióra és diskurzusra invitálja. A Műcsarnokban bemutatott válogatás tökéletesen alátámasztja ezt a felfogást, sőt pontosan ettől válik az év egyik legfigyelemreméltóbb kiállításává." (Szabó Noémi, Élet és Irodalom)

" . mi is teszteltük a leóni MUSAC gyűjtemény nemzetközi anyagából válogatott kiállítást, lila köd-e vagy élvezetes seregszemle. Örömmel mondhatjuk, ez utóbbi -- sok a film, helyet kap egy nagy teremnyi terepasztal, hull a szoknya, és meg lehet pihenni a matracokon." 

(Dömötör Ági, origo.hu)

 

"Háborúk, járványok, gyermekgyilkosságok, heves érzelmek, halál és pénzügyek - mind gyönyörű látványossággá válik, csak annyi kell hozzá, hogy ne a híradót kapcsoljuk be, hanem valamelyik színes, nagy alakú, művészeti albumunkat üssük fel, amely régi mesterek munkáit tartalmazza. Ha egykor ilyen szofisztikált témákat találtak a festők, ma miért nincsenek hasonló mesterek, hasonlóan biztos kézzel? Olyanok, akik hűen ábrázolják korunkat. Vannak! -válaszol a Műcsarnok nemes egyszerűséggel, csak épp nem olaj-vászon munkákba öntik a világról alkotott elképzeléseiket, hanem a kortárs művészet műfaji sokszínűségével ragadják meg azokat." (F.P., Pesti Műsor)


" . a Museo de Arte Contemporáneo (MUSAC) folyamatosan gyarapodó gyűjteménye a 21. századra fókuszál. Olyan művekre, melyek alkalmasak arra, hogy ráébresszék a kortárs művészeti közbeszédben járatlanokat is, hogy a művészek nem elvont modellekkel kísérletező technokraták vagy exhibicionista és a polgárpukkasztásban érdekelt peremlakók, hanem köztünk élő, a jelen valóságára sajátos eszközökkel reflektáló emberek, akiket - mint azt a kiállítás főcíme is mutatja - ugyanúgy a mindennapi élet problémái foglalkoztatják, mint bármelyikünket. A Műcsarnokban látható válogatás hűen tükrözi azt a koncepciót. 

(Dékei Krisztina, Magyar Narancs)


More information about the Artinfo mailing list