[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2009. májusi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Mon May 11 10:09:02 CEST 2009


Műcsarnok májusi hírlevélKérjük, adója 1 %-val támogassa a Műcsarnok, az Ernst Múzeum és a Dorottya Galéria munkáját.
Adószámunk: 20772776-2-42 

 
kiállítások 

MI VIDA – MENNY ÉS POKOL
A MUSAC gyűjtemény Budapesten
MŰCSARNOK
2009. május 24-ig meghosszabbítva!
A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2009 keretében

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Mi Vida – Menny és pokol című kiállítás egy héttel tovább, május 24-ig látogatható a Műcsarnokban. 

Alicia Framis, Benczúr Emese, Pipilotti Rist, Tabaimo, Jesper Just, Kimsooja, Candice Breitz, Carles Congost, Muntean / Rosenblum, Wolfgang Tillmans, Ryan McGinley, Mp & Mp Rosado, Enrique Marty, Tracey Moffatt, Ángel Marcos, Massimo Vitali, Carmela García, Zhang Huan, Fernando Renes, Marcel Dzama, Álvaro Oyarzun, Joana Vasconcelos, Abigail Lazkoz, Shirin Neshat, Marina Abramović, Thomas Hirschhorn, Luc Delahaye, Simeón Sáiz Ruiz, Ángel de la Rubia, Cristina García Rodero, Fernando Sánchez Castillo, Zwelethu Mthethwa, Dora García, Julian Opie, Motohiko Odani, Jon Mikel Euba 

Annak, amit látunk, köze van ahhoz, ahogyan élünk. S ez kulcs a művészet megértéséhez. A kortárs művészet legprogresszívabb válogatása a Műcsarnokban! Ez a különleges, izgalmas és felkavaró, a Műcsarnok egész épületét betöltő kiállítás újabb bizonyítéka annak, hogy az új évezred művészete életünk tükre, szerves, nélkülözhetetlen része: szerethető és élvezhető. A spanyolországi MUSAC Európa egyik legizgalmasabb XXI. századi nemzetközi kortársművészeti gyűjteménye. A most látható nagyszabású nemzetközi válogatás élet és művészet kapcsolatát vizsgálja 36 művész közel 100 alkotásán keresztül. A művészet empátiára késztet, és segít az élet bonyolult szövevényének megismerésében, a dolgok lényegének meglátásban, s mint ilyen, fontos szerepet játszik a világ megértésére irányuló kísérleteinkben. Virágszirmok, melyek egy tetovált emberi testről hullnak alá, egy működő véradó-központ és sushi-bár, óriás terepasztal, melyen háborúk helyszínein sétálhatunk, egy magasból lehulló dervisruha megbabonázó mozgása, egy öreg férfi tánca egy amszterdami parkban, színésznők felkavaró vallomásai az anyaságról, erotikus termékenységrituálék a Balkánról stb.. Ezek a meglepő, humoros, tragikus, felrázó és megrendítő vagy poétikus alkotások, a rajzok, festmények, falfestmények, filmek, fotók, videó munkák, installációk megmutatják, hogyan viszonyulnak a ma művészei a mindennapi élethez, annak szélsőséges élethelyzeteihez.
Kurátorok: Agustín Pérez Rubio (MUSAC), Petrányi Zsolt (Műcsarnok)
Kurátorasszisztens: Döme Gábor 

 
VÉRITÉ EXPOSÉE – AZ EMLÉKEZETRŐL
Sven Augustijnen, David Claerbout, Ana Torfs, Els Vanden Meersch
ERNST MÚZEUM
2009. április 11 – május 31.
A Flamand Kormány kezdeményezésére és nagyvonalú támogatásával megvalósult kiállítás 

Az emlékezés és ettől elválaszthatatlanul a felejtés témaköre az utóbbi másfél évtizedben Magyarországon is a társadalomtudományi gondolkodás homlokterébe került. A különböző elméletek lényegében megegyeznek abban, hogy az emlékezet szelektív természetű. De vajon mi befolyásolja a személyes emlékezetet, ami nélkül nem térképezhető fel a társadalmi emlékezet működése? Mennyire töredezett, és hogyan függ a kontextustól? A kiállításon szereplő művészek munkáiban fontos szerep jut a személyes és a történelmi emlékezet, illetve feledés kérdésének, az emlékezetet alapvetően befolyásoló idő, a változó nézőpontok, valamint a percepciós folyamatok vizsgálatának. A kiállítás címadó művében, valamint egy hírhedt történelmi gyilkosság tárgyalásának vallomásait drámai módon színre állító installációjában Ana Torfs az igazság viszonylagosságát, megtalálásának kilátástalanságát fogalmazza meg. David Claerbout egyetlen pillanatot rögzít több tucat nézőpontból, a többszörözött kép jelentette igazságot szegezve szembe az egy nézőpontú érzékeléssel. Másik művében azt vizsgálja,mi történik egy filmjelenettel, ha azt egy nap alatt egymás után 69-szer leforgatják? Hogyan változnak a fények, a környezet hangjai, a színészi alakítás, az érzelmek? Egyáltalán beszélhetünk-e még ugyanarról a jelenetről? Els Vanden Meersch számára az építészet az emlékezet próbaterepe, nem annyira valaminek a képpé formálódó emlékeként, hanem inkább az általánosabb értelemben vett emlékezés képességének stimulálásaként. A nácik üdülőhelyének épült, majd laktanyaként működő különös épületegyüttest a posztpolitikai feledés kolosszális emlékműveként láttatja. Sven Augustijnen két filmjében megindítóan rajzolja meg az emlékezetkieséssel küzdő, afáziában szenvedő beteg portréját. 
Kurátor: Simon Kati 
 
 
KÖZTES IDŐ: A GALÉRIA
Menesi Attila, Nemes Csaba, Katarina Sévič
Dorottya Galéria
2009. május 6 – június 14.

Májusban újra nyílt a tavaly nyáron bezárt Dorottya Galéria, jóllehet, nem az eredeti elképzelések szerint. Az egész épületre kiterjedő korszerűsítési munkálatok, amelyek a galéria átalakítását is jelentették volna, az épület jogi státuszában bekövetkezett változás következtében sajnálatos módon elmaradtak. Az épület vagyonkezelői joga átkerült a kerületi önkormányzathoz. A kiállítóteret az év végéig a Műcsarnok újból használhatja, az épület és a galéria jövője azonban egyelőre bizonytalan. A 2009-es kiállítási program erre a bizonytalan helyzetre reflektál, amelyben még nem lehet tudni, hogyan alakul a kiállítóhely jövője. A program célja a várakozási időszak értelmes felhasználása, illetve a galéria jövőjének pozitívan befolyásolása. Az öt kiállítás és a kapcsolódó események öt gondolatcsomag köré szerveződnek. Ezek a galéria jelene és emlékezete, az álmok/ideálok/tervek, művészet és közönség viszonya, design és művészet, valamint a továbblépés lehetőségeit hordozó erőforrások. A szándék nem az egyes témakörök kimerítése, hanem ezeknek egyedi példák, nézőpontok szerinti megvilágítása, jelzésszerű felmutatása. 
A sorozat első kiállítása magára a galériára fókuszál. Menesi Attila projektje a galéria kontextualizására tesz kísérletet, utal azokra a gazdasági, politikai és kulturális paraméterekre, amelyek jelen helyzetét meghatározzák és a jövőjét is befolyásolhatják. Katarina Sevičet az ötvenes évek közepe óta működő kiállítóhely emlékezete foglalkoztatja, pontosabban a saját viszonya egy olyan, a köztudatban még eleven korszakhoz, amelyet ő maga közvetlenül nem tapasztalt meg. Nemes Csaba a galéria portréját festi meg. A gesztus, mely a történelmi kép problematikáját aktualizálja, tisztelgés a galéria mint intézménytörténeti műemlék előtt. A portré-projekt ezzel még nem ér véget, a festmény utóéletéről a kiállítótér sorsának függvényében születik majd döntés. 
Kurátor: Angel Judit 

felnőttprogramok 

RE-AKCIÓ 
MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR
2009. május 16., szombat, 16 óra
2009-ben minden kiállítás utolsó hétvégéjén egy rendhagyó felnőtt program részesei lehetnek a látogatók. A program nem elsősorban az amúgy is gyakori látogatóként jelenlevő szakmai közönségnek szól, hanem a mindenre nyitott nagyközönségnek. A Re-kreáció során erős kritikai érzékkel megáldott kortárs képzőművészeket kérünk fel, hogy az éppen aktuális kiállításra, a termekben látható művekre kritikusan reflektáló akciókat, eseményeket szervezzenek. A program célja, hogy a nézők egy másfajta megközelítésből, nem feltétlenül verbális úton kerüljenek közelebb a kortárs alkotásokhoz, értsenek meg minél többet a kiállítók és a kurátorok koncepciójából. 
Felkért művészek: Bálint Móni, Reischl Szilvi, SZAF (Mécs Miklós, Fisher Judit), Beöthy Balázs, Igor és Ivan Buharov, Horváth Tibor, Erhardt Miklós, Menesi Attila, Várnagy Tibor 
A program a belépőjegy megvásárlásával ingyenes. 


gyerekprogramok 

KORHATÁR NÉLKÜL
Az elátkozott királykisasszony
MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR
2009. május 17.,
15-től 17 óráig
2009. május 17-én, vasárnap délután a Mi Vida Menny és pokol című kiállításra látogató gyermekek közösen játszhatnak, alkothatnak szüleikkel, nagyszüleikkel, testvéreikkel együtt. Játékok helyett azonban papírral, festékkel, ecsettel, agyaggal találkoznak az ide látogatók. Megismerkedhetnek hagyományos és rendhagyó képzőművészeti technikákkal, melyek segítségével egyedi alkotásokat készíthetnek. Az alkotófolyamat egy történethez, meséhez valamint a kiállított tárgyakhoz kapcsolódik, ami még elmélyültebbé, és izgalmasabbé teszi a tárgyak és képek elkészítését.
Ez alkalommal festhetnek, agyagozhatnak, valamint díszes kalapokat készíthetnek a programban résztvevő gyermekek. 

 
műcsarnok filmklub 

Tavaszi sorozatunk filmjeiben közös pont, hogy megmutatják az erőszak valamilyen formáját és eredetét. Igényes zsánerfilmek és szerzői alkotások segítségével arra keressük a választ, hogy a film miért használ olyan gyakran erőszaktörténeteket annak érdekében, hogy szórakoztassa, sőt adott esetben akár szembesítse is társadalmával és önmagával a nézőjét. Szerda esti vetítéseinket követően neves filmtörténészek, esztéták tartanak előadásokat, vezetik a nézők aktív részvételével zajló beszélgetéseket.

ALEKSZANDR PROSKIN: ’53 hideg nyara
(Holodnoje Leto – 53, 1987, 98’, mb.)
2009. május 13., szerda, 18 óra
Előadó: Szilágyi Ákos
Proskin számos nemzetközi díjat nyert filmje talán az első és utolsó szovjet akciófilm, pontosabban: akciófilmbe oltott társadalmi melodráma. A történet 1953-ban, a Sztálin halála és Berija letartóztatása közötti rövid, zavaros időszakban játszódik valahol északon. Két száműzött politikai fogoly és egy köztörvényes bűnözőkből álló banda egyenlőtlen háborúja bontakozik ki előttünk, amelyből az akcióhőssé előlépett politikai fogoly – egykori felderítő – kerül ki győztesen, bár rettenetes áldozatok árán.

JOSEPH LOSEY: A szolga
(1963, 112’, szinkrontolmáccsal / in Eng.)
2009. május 20., szerda, 18 óra
Előadó: Mátyás Péter
Losey filmje az angol úriemberlét eszményének és kelléktárának bűvöletében élő Úr, illetve a szolgavilág mentalitását tökéletesen megtestesítő Szolga kapcsolatáról szól, kettejük párharcáról, élet-halál küzdelméről. A játék, a versengés a teljes dominanciáért, a másik lelki megsemmisítéséért folyik. A kiváló forgatókönyvet a rendező mellett a nemrég elhunyt Harold Pinter is jegyzi. 


konferencia 

UTAZÓ KONFERENCIA 2009
MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM
2009. május 15.,
péntek, 10–14 óra
A Műcsarnok és a Miskolci Galéria 2009-ben a képzőművészeti múzeumpedagógia tárgykörével kapcsolatos konferenciasorozatot szervez, melynek első állomására a Műcsarnokban kerül sor. A különböző helyszíneken (Győr, Veszprém, Székesfehérvár, Miskolc és Budapest) megvalósuló utazó konferencia célja a kisebb városokban, falvakban képzőművészeti múzeumpedagógiával foglalkozó kollégák bemutatkozási esélyeinek elősegítése, valamint a házigazdák múzeumpedagógiai gyakorlatának alaposabb megismerése, az adott körülmények és lehetőségek tükrében. Fontosnak tartjuk, hogy alkalmazkodni tudjunk egymás igényeihez, és minden olyan kérdést beemeljünk a konferencia témái közé, amely a szakembereket foglalkoztatja. 
Terveink szerint helyszínenként más és más, a képzőművészeti múzeumpedagógiát gyakorlók minél szélesebb körét érintő témát járunk körül. Eddig felvetett kérdéscsoportjaink: 
Milyen viszonyban, milyen helyzetben vannak a múzeumpedagógusok és múzeumpedagógiai csoportok a múzeumokkal?
Milyen végzettséggel, szakmai háttérrel rendelkeznek a képzőművészeti múzeumpedagógiát gyakorlók? Befolyásolja-e ez a módszertani megközelítéseiket
Milyen művészeti ágak esetében beszélhetünk társművészeti kapcsolódási pontokról? Vannak-e közöttük határterületek? 
Várjuk mindazon képzőművészeti múzeumpedagógiával foglalkozó szakemberek jelentkezését és témajavaslatait, akik szeretnék munkájukat, tapasztalataikat bemutatni, valamint szükségét érzik az egymás felé nyitó és egymásra figyelő, folyamatos kapcsolattartásra épülő koordinációnak. 
Jelentkezéseiket az utazokonferencia at gmail.com címen fogadjuk. 

irodalmi estek 

A PRAE FOLYÓIRAT ÉS MŰVÉSZETI PORTÁL ESTJE
MŰCSARNOK BISZTRÓ
2009. május 13.,
szerda, 19 óra

 
minden más 

MŰVÉSZET A VÉRÉRT
Nyilvános véradás
Folytatódik a Műcsarnok és az Országos Vérellátó Szolgálat közös véradó programja. 
A Mi Vida kiállítás kapujában Alicia Framis munkája (Remix Buildings-Bloodsushibank / Épületremixek – vérsushibank) fogadja a látogatókat. Egy szerkezet, amelyben első ránézésre minden feltétel adott a véradáshoz. És nem csak első ránézésre.
A Műcsarnok az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve három alkalommal nyilvános véradást szervez Alicia Framis installációjában, illetve a Műcsarnokban felállított mobil véradó bázison. 
Véradási időpontok, amelyekre várjuk látogatóinkat:
Május 14., csütörtök, 14-19 óráig.
Május 21., csütörtök, 15-19 óráig. 

 
ZÁRÓ TÁRLATVEZETÉS
Mi Vida – Menny és pokol: A MUSAC gyűjtemény Budapesten
MŰCSARNOK 
2009. május 17., vasárnap, 16 óra 
2009. május 24., vasárnap, 16 óra 

 Vérité Exposée – Az emlékezetről
ERNST MÚZEUM
2009. május 31.,
vasárnap, 16 óra
 


More information about the Artinfo mailing list