[artinfo] Unnepelyes zaro tarlatvezetes es muzeumpedagogiai foglalkozas

tragormuzeum tragormuzeum at pmmi.hu
Mon Mar 16 09:57:31 CET 2009


Kedves Kollegák és Múzeumbarátok!
Tisztelt Hölgyem/Uram!A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága váci Tragor Ignác Múzeumának Görög Templom Kiállítótermében Lelkes A. Gergely festőművész kiállítása március 22-ig tekinthető meg.A zárást megelőzően, 2009. március 21-én, szombaton, 15 órakor tárlatvezetést tartunk kiállításunkban, melynek során maga a művész, Lelkes A. Gergely mutatja be képeit.A tárlatvezetést követően azok számára, akik kedvet kaptak az alkotáshoz, múzeumpedagógiai foglalkozást tart a váci Tragor Ignác Múzeum múzeumpedagógusa, Kis Bernadett.A tárlatvezetésen és a foglalkozáson való részvétel ára: 300 Ft/főA gesztus én vagyok - Lelkes Gergely kiállítása"Magyarországon leginkább két dologért kritizálják a művészeket: egyfelől azért, ha nagyon divatosak, más részről pedig azért, ha nem vesznek tudomást a divatról és a "korszerűségről". Az elmúlt évtizedben a figurális festészet számít divatosnak, "trendinek". Lelkes Gergely viszont az utóbbi kategóriába tartozik, mivel esztétikai értelemben nem hajladozik a fővárosi divatos szellők lágy fuvallatában.

Paul Cézanne volt a modern festészet egyik állhatatos alakja, aki egész életében - Párizstól távol - egy nagy motívummal, a heggyel birkózott. Cézanne addig-addig küzdött a Mont Saint Victoire egyszerű háromszögletű formájával, amíg színekre és ecsetvonásokra egyszerűsítette azt. Lelkes Gergely azonban nem egy motívumhoz ragaszkodik, hanem a motívumon túli ecsetvonások rendszerét építgeti, azaz, esztétikai mozgásteret keres a kifejezés számára. A váci Görög Templomban kiállított képsorozat ennek a küzdelemnek a stációit tárja elénk. A festő küzdelmének nincs eleje és nincs vége, csak egy adott állapota. Ezt az állapotot mutatja meg számunkra a festő."Bárdosi József művészettörténész, a kiállítás rendezőjeA kiállítás megtekinthető 2009. március 22-ig, hétfő kivételével 10 és 18 óra között.
2600 Vác, Március 15. tér 19.
Tel.: 06 27 500-750; 27/305-988, www.pmmi.hu<http://www.pmmi.hu>

FENNTARTÓ: Pest Megye Önkormányzata
TÁMOGATÓK: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Kulturális Örökség MinisztériumaMinden érdeklődőt szeretettel várunk!Üdvözlettel:

Kis Bernadett

kulturális szervező, múzeumpedagógus
Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága
Tragor Ignác Múzeum
2600 Vác, Zrínyi u. 41/a
Tel.: 27/500-750

e-mail: tragormuzeum at pmmi.hu<mailto:tragormuzeum at pmmi.hu>

More information about the Artinfo mailing list