[artinfo] Rendhagyo tarlatveztes a Magyar Kultura Napjan Vacott a Tragor Ignac Muzeumban

tragormuzeum tragormuzeum at pmmi.hu
Mon Jan 19 15:30:52 CET 2009


Kedves Kollegák és Múzeumbarátok!
Tisztelt Hölgyem/Uram!



2009. január 22-én, csütörtökön, a Magyar Kultúra Napján rendhagyó tárlatvezetést tartunk Vincze Ottó képzőművész "Stallumok II." című kiállításában. A Görög Templom Kiállítóteremben (Vác, Március 15. tér 19.) 15.00 órakor Bárdosi József művészettörténész, a kiállítás rendezője várja az érdeklődőket.



Mindenkit  szeretettel várunk!



"A templom berendezései - a stallumoktól az oltárokig - formájukkal határozzák meg az általuk jelölt helyet, itt a rituálét, ott az elmélkedést, megint máshol a közös együttlétet szolgálva. A térdeplővel és olvasó pulttal ellátott hosszú padok, a stallumok jelölik a hívők helyét a szakrális térben. Ám a kiállító teremmé alakított templom, az adott esetben a váci egyhajós, barokk templom tere semleges, osztatlan térré vált.

                Vincze Ottó installációja funkcionálisan újratagolja a semlegesített teret. Természetesen nem egyszerűen valaminek a visszaállításával, hanem az általa megalkotott installáció elhelyezésével. Az installáció egyébként nem más, mint kétszer nyolc belógatott deszka a templom hajóterében. A lebegő deszkák a templomi padok könyöklőjét jelenítik meg egyfajta látomásként. Azonban a lebegő könyöklők látványa önmagában nem állna meg, ezért Vincze ráapplikálta a deszkákra egy másik templom stallumainak a felületét, azaz, rabul ejtette azt az időt, azt a teret és azoknak az embereknek a jeleit, akik abban a padban ültek egykoron."

                                                                              Bárdosi József művészettörténész, a kiállítás rendezője



A tárlatvezetés a belépőjegy megvásárlásának fejében ingyenes!



Belépőjegyek:

Teljes árú: 600 Ft/fő

Kedvezményes: 300 Ft/fő



A kiállítás megtekinthető 2009. január 25-ig, hétfő kivételével naponta 10-18 óráig, hétvégén is!



Görög templom Kiállítóterem, Vác, Március 15. tér 19., tel.: 27 / 305-988; 27/500-750;





More information about the Artinfo mailing list