[artinfo] Szigethy Anna Nem-hely című kiállítása az APRoPODIUM galériában

Popovics Viktória info at apropodium.hu
Fri Feb 13 00:20:26 CET 2009


Szigethy Anna Nem-hely című kiállítása az APRoPODIUM galériában






















 


Az APRoPODIUM galéria következő kiállítása:


Szigethy Anna: Nem-hely


megnyitó: 2009. február 18. (szerda) 19.00 – 21.00


megnyitja: Mélyi József, művészettörténész


 


megtekinthető: 2009. február 19 – március 27.


            kedd-péntek 14.00-20.00 


 


helyszín: APRoPODIUM galéria, Bp., IX. ker., Ráday u. 9., www.apropodium.hu


 


támogatók és partnerek: NKA, iF kávézó, Budapest Funzine, Carriere Kft


 


A Nem-hely installációról


 


A Nem-hely installáció alapját egy nagyob fotósorozat és az ezzel párhuzamosan készített videotöredékek képezik, melyeket Szigethy Anna 2006 óta gyűjt folyamatosan Párizs környékén, Budapest külvárosaiban, illetve izraeli autópályákon. Azokban a városszéli, átmeneti, lakatlan terekben dolgozik, amelyekről nehezen dönthető el, hogy a városhoz, ipari zónákhoz vagy az emberi beavatkozás által módosított természeti környezethez tartoznak. 


Ezek a helyek napról napra változnak, elveszítik vagy visszanyerik identitásukat; igazi városi helyekké válnak - terekkel és járókelőkkel - vagy éppen megszűnnek, mint életterek, és átmeneti helyként funkcionálnak, ahol gyakran csak autóval haladunk át anélkül, hogy valaha is megállnánk, hogy alaposan körülnézzünk. Ezeknek a területeknek (repterek várócsarnokai, autópályák, bekötőutak, külvárosi bevásárló központok, iparnegyedek) semmilyen jellegzetességük nincsen, azon kívül, hogy mindenhol egyformák, átmenetiek és számunkra többnyire láthatatlanok.


„A Nem-hely című installációban, elsősorban ezek építészete, a történelmi városmagba való integrálása vagy éppen az ettől való éles elválasztása érdekel. Viszonyunk városlakóként ezekkel a helyekkel (szükségből vagy örömmel, de mindannyian használjuk őket), hogy hogyan érezzük magunkat ezekben a bizonytalan identitású és állandóan változó városrészekben, hogyan mozgunk bennük, és hogyan próbáljuk meg belakni, elfogadni létüket, hiszen mindennapi életünk részesei”- írja a művésznő a kiállítás kapcsán. 


Szigethy Anna a dokumentarista szemléletmódot tudatosan kerülve, a kávézóból átalakított galériatér sajátos adottságait is figyelembe vevő, helyspecifikus installációba integrálja a  fotósorozatokat és videókat az APRoPODIUM galériában. „Ha már adott egy ilyen karakteres tér, nem „semlegesítem”, nem igyekszem átalakítani neutrális galériatérré, hanem a szituációba készítek erősebb-finomabb beavatkozásokat, amelyek felerősítik a kávéházi hangulatot, és befolyásolják a művek hatását. Az installációs elemek otthonossá teszik a teret és elmossák a határt műalkotás és berendezési tárgy között. (...) Az installáció egésze nem választ drámai kifejezésmódot – inkább kérdéseket tesz fel, elgondolkoztat.”- számol be indokairól Szigehy Anna. 


 


Az egyértelműen ironikus felvetésen, az olcsó, giccses használati tárgyak és anyagok kontra fotó és videóművek használatán túl mégiscsak a nem-helyekkel való viszonyról van itt szó. Finoman, nem tolakodóan, éppen úgy, mint a valóságban, feltűnés nélkül belopóztak a hétköznapi életbe ezek az új ipari és kereskedelmi negyedek, a helyváltoztatás különböző csatornái, amelyekkel élünk.


 


További információ a galériáról és a művészről:


www.apropodium.hu


 


Amennyiben további információra, illetve nyomtatható minőségű képre lenne szüksége, kérem jelezze 


e-mailben (agnes.sebestyen at apropodium.hu) vagy telefonon (70/411-4477).





More information about the Artinfo mailing list