[artinfo] A Műcsarnok és intézményeinek 2009. áprilisi hírlevele

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Thu Apr 2 10:13:40 CEST 2009


Műcsarnok márciusi hírlevélkiállítások 

MI VIDA – MENNY ÉS POKOLA MUSAC gyűjtemény Budapesten

MŰCSARNOK

2009. május 17-ig.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2009 keretében

Alicia Framis, Benczúr Emese, Pipilotti Rist, Tabaimo, Jesper Just, Kimsooja, Candice Breitz, Carles Congost, Muntean / Rosenblum, Wolfgang Tillmans, Ryan McGinley, Mp & Mp Rosado, Enrique Marty, Tracey Moffatt, Ángel Marcos, Massimo Vitali, Carmela García, Zhang Huan, Fernando Renes, Marcel Dzama, Álvaro Oyarzun, Joana Vasconcelos, Abigail Lazkoz, Shirin Neshat, Marina Abramović, Thomas Hirschhorn, Luc Delahaye, Simeón Sáiz Ruiz, Ángel de la Rubia, Cristina García Rodero, Fernando Sánchez Castillo, Zwelethu Mthethwa, Dora García, Julian Opie, Motohiko Odani, Jon Mikel Euba 

Annak, amit látunk, köze van ahhoz, ahogyan élünk. S ez kulcs a művészet megértéséhez. A kortárs művészet legprogresszívabb válogatása a Műcsarnokban! Ez a különleges, izgalmas és felkavaró, a Műcsarnok egész épületét betöltő kiállítás újabb bizonyítéka annak, hogy az új évezred művészete életünk tükre, szerves, nélkülözhetetlen része: szerethető és élvezhető. A spanyolországi MUSAC Európa egyik legizgalmasabb XXI. századi nemzetközi kortársművészeti gyűjteménye. A most látható nagyszabású nemzetközi válogatás élet és művészet kapcsolatát vizsgálja 36 művész közel 100 alkotásán keresztül. A művészet empátiára késztet, és segít az élet bonyolult szövevényének megismerésében, a dolgok lényegének meglátásban, s mint ilyen, fontos szerepet játszik a világ megértésére irányuló kísérleteinkben. Virágszirmok, melyek egy tetovált emberi testről hullnak alá, egy működő véradó-központ és sushi-bár, óriás terepasztal, melyen háborúk helyszínein sétálhatunk, egy magasból lehulló dervisruha megbabonázó mozgása, egy öreg férfi tánca egy amszterdami parkban, színésznők felkavaró vallomásai az anyaságról, erotikus termékenységrituálék a Balkánról stb.. Ezek a meglepő, humoros, tragikus, felrázó és megrendítő vagy poétikus alkotások, a rajzok, festmények, falfestmények, filmek, fotók, videó munkák, installációk megmutatják, hogyan viszonyulnak a ma művészei a mindennapi élethez, annak szélsőséges élethelyzeteihez.

Kurátorok: Agustín Pérez Rubio (MUSAC), Petrányi Zsolt (Műcsarnok)

Kurátorasszisztens: Döme Gábor 


VÉRITÉ EXPOSÉE – AZ EMLÉKEZETRŐL

Sven Augustijnen, David Claerbout, Ana Torfs, Els Vanden Meersch

ERNST MÚZEUM

2009. április 11 – május 31-ig

A Flamand Kormány kezdeményezésére és nagyvonalú támogatásával megvalósult kiállítás 

Az emlékezés és ettől elválaszthatatlanul a felejtés témaköre az utóbbi másfél évtizedben Magyarországon is a társadalomtudományi gondolkodás homlokterébe került. A különböző elméletek lényegében megegyeznek abban, hogy az emlékezet szelektív természetű. De vajon mi befolyásolja a személyes emlékezetet, ami nélkül nem térképezhető fel a társadalmi emlékezet működése? Mennyire töredezett, és hogyan függ a kontextustól? A kiállításon szereplő művészek munkáiban fontos szerep jut a személyes és a történelmi emlékezet, illetve feledés kérdésének, az emlékezetet alapvetően befolyásoló idő, a változó nézőpontok, valamint a percepciós folyamatok vizsgálatának. A kiállítás címadó művében, valamint egy hírhedt történelmi gyilkosság tárgyalásának vallomásait drámai módon színre állító installációjában Ana Torfs az igazság viszonylagosságát, megtalálásának kilátástalanságát fogalmazza meg. David Claerbout egyetlen pillanatot rögzít több tucat nézőpontból, a többszörözött kép jelentette igazságot szegezve szembe az egy nézőpontú érzékeléssel. Másik művében azt vizsgálja,mi történik egy filmjelenettel, ha azt egy nap alatt egymás után 69-szer leforgatják? Hogyan változnak a fények, a környezet hangjai, a színészi alakítás, az érzelmek? Egyáltalán beszélhetünk-e még ugyanarról a jelenetről? Els Vanden Meersch számára az építészet az emlékezet próbaterepe, nem annyira valaminek a képpé formálódó emlékeként, hanem inkább az általánosabb értelemben vett emlékezés képességének stimulálásaként. A nácik üdülőhelyének épült, majd laktanyaként működő különös épületegyüttest a posztpolitikai feledés kolosszális emlékműveként láttatja. Sven Augustijnen két filmjében megindítóan rajzolja meg az emlékezetkieséssel küzdő, afáziában szenvedő beteg portréját. 

Kurátor: Simon Kati 



irodalmi estek 

A MŰÚT FOLYÓIRAT ESTJE 

MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM

2009. április 2., csütörtök 18 óra

A miskolci folyóirat lapszámbemutató estje 

Házigazdák: a lap szerkesztõi, Jenei László, K. Kabai Lóránt és Zemlényi Attila. 

A PRAE FOLYÓIRAT ÉS MŰVÉSZETI PORTÁL ESTJE

MŰCSARNOK BISZTRÓ

2009. április 22., szerda 19 óra




gyerekprogramok 

ETŰD

Kreatív zenei program 5–10 éves gyermekek számára

MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR

2009. április 4.,

szombat 16 óra

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

A Műcsarnok kiállításaihoz kapcsolódó, és szintén csak az őszi-téli évadra tervezett zenei programutolsó foglalkozásán is közösen gondolkodhatnak, beszélgethetnek a résztvevő gyermekek zenéről, hangokról, valamint képzőművészeti alkotásokról. Készíthetnek “hangszereket”, rajzolhatnak “kottát”, valamint táncolhatnak a saját maguk által komponált és előadott zenére. A foglalkozást Kim Katalin zenetörténész és Szabics Ágnes képzőművész vezeti. A program a belépőjegy megvásárlásával ingyenes. A Pagony és a Műcsarnok közös programsorozata 4–10 éves gyermekek számára A Pagony Budapest egyik legszínesebb gyermekkönyvesboltja, legizgalmasabb gyermekkönyvkiadója. A Műcsarnokkal közös tavaszi programsorozat során a résztvevők játékosan ismerkedhetnek könyvekkel, műalkotásokkal. 

MENJÜNK VILÁGGÁ!

Közös mesélés 7–11 éves gyermekekkel

MŰCSARNOK KIÁLLÍTÓTÉR

2009. április 5.,

vasárnap 11 óra

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében

Februártól jelentkező új programunkon – most éppen a Mi Vida – Menny és pokol kiállítás két hétvégéjén – két órán keresztül közös történeteket találunk ki kisiskolás gyermekekkel, közösen szőjük egy mese fonalát,melynek kezdete mindig egy a kiállításon láthatómű. A hallott vagy mesélt szöveget folyamatosan illusztráljuk, jelmezek segítségével szereplőjévé válunk a történetnek, valamint díszletet készítünk az egyes jelenetekhez. A cél, hogy az improvizált szöveg segítségével eljussunk egy másik műhöz, miközben fokozatosan, és szinte észrevétlenül részeseivé válunk a mesénknek. A foglalkozást Hernádi Csaba színész és Szabics Ágnes képzőművész vezeti.

A program a belépőjegy megvásárlásával ingyenes. 

CSEREVENDÉGESKEDÉS

A Pagony és a Műcsarnok közös programsorozata 4-10 éves gyermekek számára

MŰCSARNOK

2009. április 3.,

péntek 16 óra

A Pagony Budapest egyik legszínesebb gyermekkönyvesboltja, legizgalmasabb gyermekkönyvkiadója. A Műcsarnokkal közös tavaszi programsorozat során a résztvevők játékosan ismerkedhetnek könyvekkel, műalkotásokkal.

(Pagony – Budapest, XIII ker. Pozsonyi út 26.) 

További időpontok:

2009. április 18., szombat 11 óra – Pagony

2009. április 24., péntek 16 óra – Műcsarnok 



minden más 

MŰVÉSZET A VÉRÉRT

Nyilvános véradás

MŰCSARNOK

Április 4-én szombaton,

11-17 óráig

A Mi Vida kiállítás kapujában Alicia Framis munkája (Remix Buildings-Bloodsushibank / Épületremixek – vérsushibank) fogadja a látogatókat. Egy szerkezet, amelyben első ránézésre minden feltétel adott a véradáshoz. És nem csak első ránézésre.

A Műcsarnok az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködve három alkalommal nyilvános véradást szervez Alicia Framis installációjában, illetve a Műcsarnokban felállított mobil véradó bázison. A véradó akció április 4-én 11 órakor veszi kezdetét, amikor a kortárs magyar film, színház, irodalom, zene és képzőművészet jeles képviselői avatják fel Magyarországon az installációt. A művészek véradása arra a kiállítás által is megfogalmazott üzenetre kívánja ráirányítani a figyelmet, hogy az élet dolgai, a társadalom ügyei iránt korunk művészei, a kortárs művészet éppúgy felelősséggel tartozik, mint bárki más.

A véradáson résztvesznek: El-Hassan Róza képzőművész, Kiss Tibor zenész, Pálfi György filmrendező, Karafiáth Orsolya költő, Grecsó Krisztián író, Lovasi András zenész, Fullajtár Andrea színésznő. 

A véradáson résztvevők egyúttal ingyen megtekinthetik a Mi Vida - Menny és pokol kiállítást.

További véradási időpontok, amelyekre várjuk látogatóinkat: 

Május 1-én pénteken, 10-17 óráig

Május 14-én csütörtökön 14-19 óráig.



DOROTTYA GALÉRIA

A májusban nyíló Köztes idő kiállítás-sorozat alkalmad ad a Dorottya Galéria archívumának bővítésére. Ezúton kérjük mindazok szíves együttműködését, akik rendelkeznek 1955 után készült, a galériát és a benti kiállításokat megörökítő fotókkal, illetve akiknek vannak a galériával kapcsolatos emlékeik, melyeket meg szeretnének osztani velünk. A fotókat, valamint az emlékek szöveges változatát kérjük, szíveskedjenek behozni a Dorottya Galériába az első kiállítás nyitva tartási ideje alatt (2009. május 6 – június 15, kedd-péntek: 11-19, szombat – vasárnap: 12-18). Ez időszak előtt és utána, a jangel at mucsarnok.hu e-mail címen, illetve a 460 7023-as telefonszámon várjuk jelentkezésüket. Archiválás után a dokumentumokat visszaszolgáltatjuk. 




NYITÓ TÁRLATVEZETÉS

Mi Vida – Menny és pokol: A MUSAC gyűjtemény Budapesten

MŰCSARNOK

2009. április 5.,

vasárnap 16 óra


NYITÓ TÁRLATVEZETÉS

Vérité Exposée – Az emlékezetről

ERNST MÚZEUM

2009. április 19.,

vasárnap 16 óra




műcsarnok filmklub 

Tavaszi sorozatunk filmjeiben közös pont, hogy megmutatják az erőszak valamilyen formáját és eredetét. Igényes zsánerfilmek és szerzői alkotások segítségével arra keressük a választ, hogy a film miért használ olyan gyakran erőszaktörténeteket annak érdekében, hogy szórakoztassa, sőt adott esetben akár szembesítse is társadalmával és önmagával a nézőjét. Szerda esti vetítéseinket követően neves filmtörténészek, esztéták tartanak előadásokat, vezetik a nézők aktív részvételével zajló beszélgetéseket.

CHARLES LAUGHTON: A Vadász éjszakája

(The Night of the Hunter, 1955, 93’, magyar fel. | in Eng.)

2009. április 1. szerda, 18 óra

Előadó | Speaker: Varró Attila

Az 50-es évek egyik legkülönösebb hollywoodi filmjében, amely a színészóriás Charles Laughton (A vád tanúja) egyetlen rendezése, egy pszichopata szélhámos vidéki csonka családot terrorizál. Pszichológiai thriller és vidéki szürrealizmus szokatlan keveréke, Robert Mitchummára legendássá lett alakításával. 

ALFRED HITCHCOCK: Elbűvölve

(Spellbound, 1945, 113’, mb.| in Hung.)

2009. április 8. szerda, 18 óra

Előadó | Speaker: Báron György

Egy távoli elmegyógyintézetbe új orvos érkezik. Lassanként már magunk sem tudjuk, ki az elmeorvos és ki az elmebeteg. S főleg: ki a gyilkos. “A világ első pszichoanalitikus filmje” –mondta róla Hitchcock. Ingrid Bergman, Gregory Peck és Salvador Dalí találkozása a műtőasztalon. 

SAM PECKINPAH: Pat Garrett és Billy a kölyök

(Pat Garrett & Billy the Kid, 1973, 106’, mb. | in Hung.)

2009. április 15. szerda, 18 óra

Előadó | Speaker: Varró Attila

Két hajdani rablóhős végső összecsapásának lírai történet: a véres hajsza felszíne alatt a műfaj talán legfájdalmasabb vallomása rejtőzik férfibarátságról, függetlenségről és a változó idők nyomásáról, főszerepekben a színészóriás James Coburn, a folk-énekes sztár, Kris Kristofferson és a film dalait jegyző rock-legenda, Bob Dylan szentháromságával. 

ETHAN COEN–JOEL COEN: Nem vénnek való vidék

(NoCountry for Old Men, 2007, 122’,magyar fel. | inEng.)

2009. április 22. szerda, 18 óra

Előadó | Speaker: Mátyás Péter

A klasszikus vonalvezetésű történetben a főhőst, aki egy táskányi pénzt talál egy alvilági mészárlás helyszínén, üldözőbe veszi egy bérgyilkos. Nem a hódítás és nem a civilizáció győzelmének vadnyugati mítoszáról van itt szó, hanem a haladásból való kiábrándultságról, a régi erkölcsi világkép elvesztéséről. A Coen-fivérek feketében. 

ANDRZEJ WAJDA: Tájkép csata után

(Landscape after Battle |Krajobraz po bitwie, 1970, 105’,mb. | inHung.)

2009. április 29. szerda, 18 óra

Előadó | Speaker: Cieklinski Sándor

Koncentrációs táborból szabadult lengyel foglyok egy amerikai táborban várják, mikor térhetnek haza. Az idő előrehaladtával összecsap a lengyel társadalom meghatározó figuráinak értékrendje,múlt- és jövőképe. Cannes-ban Arany Pálmára jelölt film Daniel Olbrychskival. 



konferencia 

100 ÉVES A VELENCEI MAGYAR PAVILONNemzetközi konferencia

MŰCSARNOK ELŐADÓTEREM

2009. április 16., csütörtök, 10–18 óráig

Vajon milyen szerep jut a biennálék szervezésében az együttműködő helyi kortárs művészeti intézményeknek? Hogyan reflektálnak a megvalósuló művek a kiállítás helyszínére? Mitől tud egy főkurátori koncepció több száz művészeti alkotást összefogni? A Velencei Biennále második nemzeti pavilonjaként Maróti Géza tervei alapján megépült szecessziós épület centenáriuma kapcsán rendez nemzetközi konferenciát a Műcsarnok és a Biennále Iroda. Ennek témája nem csupán az épület 100 éves múltja. Az előadássorozat azokat a kérdéseket és kritikákat próbálja körüljárni, amelyek a biennále egésze és a magyar pavilon kiállításai kapcsán évről évre megfogalmazódnak a közönség és a szakma részéről egyaránt. A hazai szekcióban szó esik természetesen az épület múltjáról és jelenéről, az elmúlt másfél évtized nagy sikerű magyar kiállításainak hátteréről, fogadtatásáról, amint egy hat éve működő pályázati rendszer sikereiről és kérdéses momentumairól, valamint a nemzeti reprezentáció lehetséges mai szerepeiről, relevanciájáról. A felkért nemzetközi kurátorokat, művészeti kritikusokat és szakírókat együttműködési lehetőségeikről és a nemzetközi kortárs megafesztiválok jövőjéről kérdezzük. Az angol és magyar nyelven követhető konferencia részletes programja és a részt vevő előadók listája a honlapon megtekinthetőek. 


More information about the Artinfo mailing list