[artinfo] Agnes Denes eloadasa a Corvinus Egyetemen

Fehér Zsuzsanna feher.zsuzsanna at lumu.hu
Fri Sep 26 13:46:44 CEST 2008


A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, a Magyar ENSZ Társaság és Budapesti Corvinus Egyetem Környezettudományi Itézete és a Magyar Közgazdasági Társaság Környezetgazdaságtani  Szakosztálya szervezésében tisztelettel meghívjuk

 

 

AGNES DENES

A harmadik évezred művészete - egy új világkép teremtése

 

című retrospektív kiállításához kapcsolódó előadásra, amelyet a művésznő

 

2008. szeptember 29-én hétfőn 17 órakor tart

a Budapesti Corvinus Egyetem III. dísztermében

Budapest IX. Fővám tér 8. fsz.

 

 

Agnes Denes magyar származású, nemzetközi hírű amerikai képzőművész életművét az egyes tudományterületek felhalmozott ismeretanyagának és a művészet szabad és kritikai szellemének egymásba ötvözése határozza meg. Agnes Denes az első kortárs művészek közé tartozik, akik a művészet és a tudomány kapcsolatát kezdték vizsgálni, s képzőművészeti munkásságával egyenrangú elméletírói, akadémiai és oktatói tevékenységet is folytat. A hatvanas évektől kezdve következetesen képviseli azt az alkotói meggyőződést, hogy az évszázadok alatt felhalmozott egyetemes emberi tudás, a tudomány és az alkotó, vizionárius individuumok által megteremtett művészet a 20. század végétől elválaszthatatlanul egymásra vannak utalva, s csak ebben az együttműködésben és közös gondolkodásban formálódhatnak meg, azok a globálisan érvényes változtatási javaslatok, amelyek megteremthetik az emberiséget fenyegető ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében a globális túlélés lehetséges feltételeit.

Városi és természeti környezetben megvalósított nagyléptékű "public art" projektjei, maradandó emlékművei az ökológiailag tudatos, felelős gondolkodás szükségességének. A globális környezeti változások következtében fellépő társadalmi-, gazdasági-, demográfiai- és kulturális-krízishelyzetek tudatosítását is szolgálják matematikai törvényszerűségek felhasználásával készült, a logika kérlelhetetlen szigorán alapuló, mégis légiesen könnyed rajzai és grafikái. A ténylegesen létrehozott grandiózus vízióiról, a köztéri projektekről és installációkról készült dokumentációkkal egyenrangú értékűek és azonos intellektuális, művészi erőt sugároznak azok a projekt-tervei, vázlatrajzai, makettjei, amelyek az eddig még meg nem valósított elképzeléseit demonstrálják.

            A budapesti Ludwig Múzeumban megrendezett retrospektív kiállítás - amely a pennsylvaniai Bucknell University, Samek Galleryben megkezdett észak-amerikai utazó kiállítás első európai állomása - gazdag áttekintést nyújt erről a kivételes jelentőségű életműről. (A kiállítás megtekinthető 2008. szeptember 26 - december 7. között, megnyitó: 2008. szeptember 25. 18 óra a Ludwig Múzeumban.)

 

A szervezők nevében

 

Kerekes Sándor

tudományos és oktatási rektorhelyettes

 

 


McAfee WebShield: OK.


More information about the Artinfo mailing list