[artinfo] Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda közleménye

ACAX acax at hungarofest.hu
Sun Oct 26 11:08:48 CET 2008


Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda közleménye
 

 

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda 2008 őszével jelentős átalakuláson ment keresztül.



 

Új szervezeti keret

 

Az ACAX Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda 2006 januárjában jött létre azzal a céllal, hogy elősegítse a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti hatékony és folyamatos szakmai kommunikációt. Az Iroda 2008 nyaráig a Hungarofest Kht. intézményi keretein belül végezte munkáját. 2008. szeptember 1-től az ACAX a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében, a múzeum önálló programjaként folytatja tovább immár közel hároméves működését.



 

Új csapat

 

Az ACAX korábbi vezetőjét, Bencsik Barnabást 2008. március 1-én a Ludwig Múzeum igazgatójává nevezték ki. Ezért 2008. szeptemberétől az ACAX-ot az iroda korábbi koordinátora, Stepanovic Tijana (esztéta, kurátor) és új munkatársként Kálmán Rita (művészettörténész, független kurátor) közösen viszik tovább. Az iroda munkájába alkalmanként önkéntes munkatársak is bekapcsolódnak.



 

Új helyszín

 

Az eddigi befogadó intézmény, a Hungarofest Kht. Rákóczi úti irodahelységéből kiköltözve, a Műcsarnokkal kötött együttműködési megállapodás alapján az ACAX az Ernst Múzeum épületéhez kapcsolódó, felújított és önállóan megközelíthető irodahelyiségekben folytatja munkáját. Az új helyszín kiválasztása a hazai intézményrendszer szereplői felé való nyitottságot és együttműködési szándékot is szimbolizálja.

Új címünk: 1065 Budapest, Nagymező utca 8.



 

Változatlan profil...

 

Az ACAX az elmúlt közel három évben elért eredményeire építve, az eddigihez hasonló profillal folytatja tevékenységét, melynek legfontosabb területei: műteremprogramok, vizitorprogramok, tanulmányutak, kiállítások és a kortárs képzőművészet nemzetközi intézményeivel együttműködve nyilvános események, konferenciák és projektek szervezése, szakmai és anyagi támogatása, továbbá a nemzetközi biennálékon és más jelentős kiállításokon való magyar részvétel előkészítése és feltételeinek biztosítása. Munkánkban még nagyobb hangsúlyt kívánunk fektetni a hazai művészeti szcéna szereplőivel való folyamatos kommunikáción alapuló együttműködésre.
 

 

...új hangsúlyokkal

 

Az elkövetkező fél évben az ACAX a Műcsarnokkal közösen nagyszabású vizitorprogramot indít. A Check in Budapest keretében közel harminc külföldi kurátor és kritikus kap meghívást néhány napos budapesti tanulmányútra. A program célja, hogy minél több nemzetközi szakember ismerkedjen meg a hazai képzőművészeti közeg szereplőivel, illetve nyilvános előadások és tematikus panelbeszélgetések keretében ismertesse meg a hazai közönséget saját érdeklődési területével, szakmai munkájával és elképzeléseivel, valamint szcénája aktuális helyzetével.



 

Új arculat

 

Az ACAX hamarosan új arculattal jelentkezik. A megújuló honlap még több aktuális információval továbbra is a www.acax.hu oldalon lesz elérhető.

 

 

Finanszírozási forma

 

Az ACAX szervezeti és működési átalakítására többek között a kiegyensúlyozott működés biztosításának érdekében került sor. Bár az Iroda alapvető működési költségeit a Ludwig Múzeum fedezi, a szakmai működés továbbra is projekt-finanszírozási formában történik. Szakmai programjának megvalósításában elsősorban az Oktatási és Kulturális Minisztérium által biztosított projekt-támogatásra alapozva, egyre több hazai és külföldi, állami, európai uniós és magánalapítványi forrást kíván bevonni a költségvetésébe.



 

Kapcsolat:

 

ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda

ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange

 

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8. (kaputelefon 101, bejárat a ház lépcsőháza felől)

Tel: (+36 30) 2977 355

Új vezetékes telefon-, és fax számunk hamarosan megismerhető lesz honlapunkról

Email: info at acax.hu



More information about the Artinfo mailing list