[artinfo] Velencei Képzömüvészeti Biennalé / Index

SI-LA-GI . silagiart at hotmail.com
Mon Oct 6 16:39:46 CEST 2008











Bár nem kaptam felkérést, mégis fontosnak tartom megosztani véleményem a Velencei Képzőmüvészeti Pavilonban bemutatásra kerülö projekt kiválasztási eljárásával kapcsolatban.


Úgy gondolom, hogy a kurátor fontosságát a gondolkodó és / vagy alkotó müvészek felé helyezni helytelen sorrend és megközelités. Nem csak azért, mert a kurátor nem alkotó, - hanem csak szubjektiv szelektáló, interpretáló, szervező -  hanem azért is, mert ez által beszükül a választási lehetőség.


A kurátorok többnyire csak személyes érdekszférájuk , érdeklődési körük és kialakult kapcsolatrendszerük  körében tevékenykednek. Rálátásuk a legritkább esetben van , még a  hazai alkotók teljeskörü müködésére is , hiszen se idejük se érdeklődésük sincs folyamatosan utána nézni a perifériákon müködő alkotóknak akiket eltakarnak a karrierjüket céltudatosan épitők, vagy a már kialakitott baráti kapcsolatok meghatározó hada. 

Ezen felül  sokszor a nemzetközi trendekhez való viszonyulás, megfelelni vágyás, vagyis a saját karrierjük épitése, tehát megélhetésük kényszere szabályozza , irányitja őket, ha nem is mindig tudatosan. 


Amerika röviddel az 52. Biennálé bezárása  után , tehát meg sem várva a központi téma megfogalmazását, nyilvánosságra hozta az 53. Velencei Biennálén Amerikát képviselö müvész nevét ( aki,ha inspirálja,reagálhat a fő témára is)


Összegzésül, javaslatom a következő:

 

1. Nyitott pályázati kiirás,az-az müvészek és kurátorok számára egyaránt !Az érdekes projekhez meg  lehet keresni az alkalmas kurátort. ( akár külföldit is ! )
2. Minél elöbb , vagyis közvetlenül a Biennálé bezárta után kiirni a pályázatot és a kiválasztott projektet érdemben nemzetközileg is előkésziteni.
Fontosabb egy különleges téma átgondolt kidolgozása mint az egyébbként mindenki által  lazán kezelt központi ideához való kapcsolodás kényszere.

 

Üdvözlettel:
SI-LA-GI

P.S.
2008 ban kurátor hiányában a HIÁNNYAL pályáztam.


Discutez gratuitement avec vos amis en vidéo !  Téléchargez Messenger, c'est gratuit !

_________________________________________________________________
Discover the new Windows Vista
http://search.msn.com/results.aspx?q=windows+vista&mkt=en-US&form=QBRE


More information about the Artinfo mailing list