[artinfo] OPENING HOURS / Nyitvatartási idõ

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Mon Nov 17 17:03:37 CET 2008


OPENING HOURS / Nyitvatartási idő
ERNST MÚZEUM
1065 Budapest, Nagymező utca 8.

A U-TURN Quadrennial for Contemporary Art (Copenhagen) kezdeményezésére és négy európai partner (Lund Konsthall, Berlin Biennale, IDEA art + society, Műcsarnok / Kunsthalle Budapest együttműködésében létrejött OPENING HOURS projekt az egyes partnerek/kurátorok munkáihoz kapcsolódóan különböző programokat dolgoz ki, amelyeknek az együttműködő intézmények adnak otthont. A koncepció, amely a kiválasztott partnerekkel az elmúlt évben folytatott párbeszéd folyamán alakult ki, aktuális kutatásokra reflektál, valamint egy európai hálózat kiépítésére vonatkozó általános igényre. A partnerek mindegyikét foglalkoztatja a konvencionális kiállításformákkal való szakítás gondolata, valamint a kortárs művészeti gyakorlat és kulturális tudat összevethetősége a közelmúlttal annak érdekében, hogy közelebb kerüljünk ezek közös és mégis különböző művészeti háttereinek megértéséhez. Az 5. berlini kortárs képzőművészeti biennále megnyitójával kezdődő művészeti eseménysorozatban a partnerek többsége performatív, kutató jellegű vagy kísérleti filmes munkákkal jelentkezik, vagy ahogy a kolozsvári IDEA magazin teszi, elméleti írásokkal reflektál a választott témákra, a kiállítótér helyett a magazin médiumában. 
Az Ernst Múzeum az OPENING HOURS projekt keretében két párhuzamosan futó programnak ad teret.



OVERCOMING
2008. november 15 – december 14.
Kurátorok: U-TURN Quadrennial for Contemporary Art (Copenhagen): Solvej Helweg Ovesen, Charlotte Bagger Brandt, Judith Schwarzbart

Megnyitó: 2008. november 14., péntek 19 óra

Bevezetőt mond: Judith Schwarzbart

Az OVERCOMING címmel rendezett négy videóinstallációból álló kiállítás, az első U-TURN Quadrennial for Contemporary Art anyagából készített válogatás a történelmi krízis pillanataira koncentrál. Azokra a helyzetekre, amikor egyének és/vagy csoportok megfosztatnak alapvető jogaiktól, amikor egy rendszer összeomlásával, illetve átalakulásával járó áttekinthetetlen és ellenőrizhetetlen folyamatban a személyes és kollektív-társadalmi tapasztalatok egymásra vetülnek vagy teljesen egybeolvadnak.

A négy munka különböző módon, a dokumentum- és játékfilmes elemek kiemelésével, illetve keverésével használja a film/videó lehetőségeit a traumatikus események megközelítésére és a veszteségek felmutatására. 

Bár Manon de Boer, Jesper Just, Pia Rönicke / Zeynel Abidin Kizilyaprak és Hito Steyerl munkáinak alapját különböző – boszniai, brazíliai, romániai és törökországi – események adják, közös bennük egy olyan nyelv megtalálásának és kialakításának a tapasztalata, amely egyszerre képes emlékezni és emlékeztetni, ugyanakkor megteremteni a helyzet/esemény megértéséhez szükséges távolságot. 



Kapcsolódó programok:

November 15. szombat 16 óra
Pia RÖNICKE képzőművész (Koppenhága) és Zeynel Abidin KIZILYAPRAK kurd író beszélgetnek közös filmjük a Facing – A Usual Story from a Nameless Country készítéséről és személyes perspektívából a kurd történelemről.


November 21. péntek és 22. szombat 18 óra
A KINO moziban Szergej Eizenstein: Régi és új (1929) és Kira Muratova: Végelgyengülés (1989) című filmjeit vetítik. A filmeket 21-én este bevezeti Anders KREUGER teoretikus, művészeti író, a Lund Konsthall és az After Eisenstein című kiállítás kurátora.
KINO mozi – 1137 Budapest, Szent István krt. 16.


Az OVERCOMING kiállítás a KW Institute for Contemporary Art / berlin biennial for contemporary art (Berlin), IDEA art + society (Kolozsvár), a Lunds Konsthall (Lund), a Műcsarnok / Kunsthalle Budapest, U-TURN Quadrennial for Contemporary Art (Copenhagen) közreműködésével létrejött OPENING HOURS projekt része, amely az EU Culture Programme támogatásával valósult meg.

http://www.uturn-copenhagen.dk/

http://www.lundskonsthall.se/



A PRODUCEREK

November 15. és december 15. között az OVERCOMING kiállítást kísérő programok (vetítések, beszélgetések) mellett fiatal kurátoroknak háromnapos workshopot/kurzust, a szélesebb közönségnek pedig előadássorozatot rendezünk A producerek címmel. A központi téma a művészeti és kurátori produkció, annak története, konceptuális, kontextuális és gazdasági keretei, illetve működése. 

A kurzus elsősorban az elmúlt 20-30 év változásainak tükrében vizsgálja a jelenleg alkalmazott különféle stratégiák és “forgatókönyvek” (biennálék, üzleti-alapú és non-profit intézményi formák, “nomád” kurátori projektek stb.) kínálta produkciós és produceri lehetőségeket, és emel ki olyan meghatározó szereplőket (művészek, kurátorok, írók stb.), akiknek munkája erőteljesen befolyásolta és formálja a produceri munkáról/szerepről és a művészeti/kurátori produkcióról való gondolkodást. A meghívott hazai és külföldi vendégek ezekre a különböző stratégiákra reflektálnak saját munkáikon és tapasztalataikon keresztül. 

Koncepció: Páldi Lívia, a Műcsarnok főkurátora

Kurzus

2008. december 1–3., 14–17 óra
A kurzust Diana BALDON független kurátor és művészeti író (Bécs) vezeti. Nyelv: angol
14.00 – 15.30 előadás
15.30 – 17.00 szeminárium (beszélgetés, vita)
A részvétel előzetes egyeztetés és jelentkezés alapján történik.


A nagyközönség számára nyitott előadások (angol nyelven):

November 20. csütörtök, 18 óra
Rike FRANK, független kurátor és művészeti író (Berlin)
Anders KREUGER, teoretikus, művészeti író, a Lund Konsthall kurátora (Lund)
Moderátor: ZÓLYOM Franciska, kurátor, a Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros igazgatója

December 1. hétfő 18 óra
Diana BALDON, független kurátor (Bécs), művészeti író

December 2. kedd, 18 óra
ERŐSS Nikolett, kurátor, a Trafó Galéria (Budapest) vezetője
HEGYI Dóra, kurátor, a tranzit. hu projekt vezetője, a Periferic 8 – Art as Gift Biennial for Contemporary Art (Iaşi) kurátora 

December 3. szerda, 18 óra
Ana DEVIC, kurátor, a zágrábi What, How and for Whom / WHW kurátori csoport tagja

December 12. péntek, 18 óra
Aneta SZYLAK, kurátor, művészeti író-teoretikus, a gdanski WYSPA Institute of Art társalapítója és igazgatója
Cosmin COSTINAS, független kurátor (Berlin) és Binna CHOI, Casco, Office for Art, Design and Theory (Utrecht) vezetője, mindketten az Electric Palm Tree kurátori csoport alapító tagjai 


A kurzussal és az előadásokkal kapcsolatos információ: 
Zsömbör Kriszta programasszisztens – krisztina.zsombor at chello.hu
A PRODUCEREK programsorozat egyes előadásai az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda Check in Budapest programsorozatával együttműködésben kerülnek megrendezésre.



CHECK IN BUDAPEST 

2008 őszétől az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda a Műcsarnokkal együttműködésben nagyszabású programsorozatot indít, melynek keretében közel harminc külföldi kurátor és kritikus kap meghívást néhány napos budapesti tanulmányútra. A program célja, hogy műteremlátogatások és találkozók során minél több nemzetközi szakember ismerkedjen meg a hazai képzőművészeti közeggel és annak szereplőivel. Ezen túl a meghívott résztvevők nyilvános előadásokon és panelbeszélgetéseken mutatják be az érdeklődőknek szakmai elképzeléseiket és saját szcénájuk aktuális helyzetét.

A Check in Budapest programsorozat eseményei különböző tematikai fókuszpontok köré szerveződnek. A meghívott vendégek olyan, az érintett témákban járatos nemzetközi szakemberek, akiket eddigi szakmai teljesítményük és terveik tesznek izgalmassá a magyar közönség és művészeti szakma számára.

Kurátori pozíciók - Check in Budapest 2.
Időpont: 2008. november 28., péntek, 17 óra
Helyszín: Ernst Múzeum (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)


Résztvevők:
Mihnea MIRCAN független kurátor és művészeti író (Bukarest / Hága)
Simon REES, a vilniusi Contemporary Art Centre (CAC) kurátora, a CAC INTERVIU társszerkesztője 
Marina SORBELLO, kurátor, kritikus, a berlini Uqbar társalapítója
A Kurátori pozíciók program részletei a www.acax.hu oldalon olvashatóak.

Az előadások nyelve angol.

A Check in Budapest programsorozat második részére az Ernst Múzeumban, az Overcoming című kiállítás ideje alatt kerül sor.

A Check in Budapest programsorozat az ACAX kezdeményezésére, a Reneszánsz Év 2008 keretében, a Műcsarnokkal együttműködésben valósul meg.

Támogató: Oktatási és Kulturális Minisztérium

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében működik.


Kapcsolat:
ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda
ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange
Kálmán Rita 
Stepanovic Tijana 

Cím: 1065 Budapest, Nagymező utca 8. (kaputelefon 101, bejárat a ház lépcsőháza felől)
Tel: + 36 1 501 4111 
Fax: + 36 1 501 4112
E-mail: info at acax.hu
Web: www.acax.hu


More information about the Artinfo mailing list