[artinfo] tranzit.hu info_kurator beszelgetesek Londonban_Timar Katalin - Sophie Hope_20080527

tranzit.hu office office at tranzitinfo.hu
Wed May 21 16:27:07 CEST 2008


Kurátor beszélgetések

 

> > > > >

 

A tranzit. hu és a Londoni Magyar Kulturális Központ közösen inditott beszélgetéssorozatának célja, hogy a nemzetközi kortárs képzomuvészeti szintéren is dolgozo magyar muvészeti szakembereket mutasson be. A különbözo intézményekben muködo, sokféle érdeklodési területet és különbözo megközelitéseket képviselo kurátorok egy-egy kiválasztott projektet mutatnak be. 

Minden alkalommal egy londoni szakember beszélget a meghivott magyar kurátorral.

 

> > > > >

 

2008/1

Timár Katalin, kurátor és teoretikus, Budapest

 

Kultur und Freizeit: Egy projekt anatomiája

Timár Katalin a 2007-es Velencei Biennálé Magyar Pavilonjába készült projekt különbözo vonatkozásait mutatja be. Andreas Fogarasi Kultur und Freizeit cimu alkotása a budapesti kulturházak és kulturális központok helyzetével foglalkozik, amely az 1989-es politikai változások után drámaian megváltozott. 

 

Timár Katalinnal Sophie Hope, kurátor beszélget.

 

Idopont:

2008. május 27. 19:30

Helyszin:

Londoni Magyar Kulturális Központ

10 Maiden Lane, Covent Garden, London WC2E 7NA

 

Timár Katalin, kurátor és teoretikus, a Pécsi Tudományegyetem Kommunikácio Doktori iskolájának doktorandusza. A budapesti Ludwig Muzeum - Kortárs Muvészeti Muzeum kurátora. 1999 és 2001 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Esztétika Tanszékén muködo kortárs muvészetelméleti kutatocsoport alapito tagja, számos nemzetközi konferencia és workshop programigazgatoja. 2007-ben a Velencei Biennálé Magyar Pavilonjának kurátora, amely a megkapta a legjobb nemzeti pavilonnak járo Arany Oroszlán Dijat. Érdeklodési területe a fotográfia és nézoség kérdésköre, valamint a posztkolonializmus és a 'gender studies'. 1999-ben a Getty Grant, 2000-ben a Közép-Europa Egyetem Doctoral Support Grant, 2001-ben a Henry Moore Research Fellowship ösztöndijasa volt.

 

Sophie Hope munkája során a muvészet és a társadalom közötti bizonytalan kapcsolatot vizsgálja. Ez magában foglalja politikai nézeteinek deklarálását kurátori munkáján keresztül; annak ujragondolását, hogy mit jelent fizetésért kritikusnak lenni, és a szerzoség megkérdojelezésére vonatkozo taktikák kidolgozását. A 2000-ben kezdeményezett B+B kurátori együttmuködés mellett Sophie folytatja egyéni kurátori gyakorlatát is. Legutobb egy holland ujvárosban, egy dél londoni lakotelepen, és az osztrák kulturális nagykövetségen valositott meg egy-egy projektet. Hope szövegek szerzoje, oktato, és a 'public art', a társadalmilag elkötelezett muvészet és a kurátori munka mint kritikai gyakorlat kérdéseivel foglalkozo workshopokat szervez.

 

A tranzit kortárs muvészeti kezdeményezést az Erste Bank Csoport támogatja. www.tranzit.org


More information about the Artinfo mailing list