[artinfo] Tilo Schulz előadása - MKE

Csóka Edina ecsoka at mucsarnok.hu
Tue Mar 25 10:17:26 CET 2008


A Goethe Intézet Budapest és a Műcsarnok együttműködésében,
A Lipcse-jelenség kiállítás proramjaként:

2008. március 28., péntek, 14.00 MKE, vetítőterem
1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

Tilo Schulz előadása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

SZOCIÁLIS FORMALIZMUS - A politikai esztétika nyomában a prop-art és a retro-look utáni korszakban - - - SOZIALE  FORMALISMUS - Die Suche nach einer politischen Ästhetik jenseits von Prop-Art und Retro-Look - - -  SOCIAL FORMALISM - A search for political aesthetics beyond Prop-Art and retro look

Az előadás német nyelvű, szinkrontolmácsolást biztosítunk

A hidegháború formalizmus-, ill. anti-formalizmus vitájából vett idézet szerint "A formalizmus a művészet szétrombolása és bomlasztása". Ez utóbbi kijelentés Tilo Schulz művészetének meghatározó tartalmi és formai súlypontjává vált az elmúlt néhány évben. A művész kultúra- és társadalomértelmezését a szocialista (Tilo Schulz az NDK-ban nőtt fel) és a Berlini Fal leomlása utáni kapitalista ideológia egyaránt meghatározza. Művészetében ezekre személyes tapasztalatának és sorsának tükrében mai nézőpontból reflektál. Ezen belül elsősorban a formalizmus és szociális realizmus, absztrakció és figuráció/narráció évtizedeken átívelő és fokozódó polarizációjának kérdése foglalkoztatja - amely a kelet és nyugat között zajló politikai hatalmi harcnak a művészeti propaganda eszközeivel kifejezésre juttatott egyik formája.

Tilo Schulz (1972, Lipcse) autodidakta művész, kurátor, Lipcsében és Berlinben él és dolgozik. Docens, a spector, valamint a cut+paste kulturális folyóiratok alapítója és társkiadója, számos különböző művészeti díjban és ösztöndíjban részesült. Jelentős egyéni kiállításai: Galerie für Zeitgenössische Kunst Leipzig (2007), Magazin4, Bregenz (2007), ICA Dunaújváros (2008 ősz). Tilo Schulz új installációja a Műcsarnok "A Lipcse-jelenség" című kiállításán látható.


www.mke.hu
www.goethe.de/ins/hu/bud 


További információ: Csejdy Réka, Műcsarnok, Kommunikációs csoport, 460 7017


Műcsarnok I Kunsthalle
Dózsa György út 37.
H-1146 Budapest
info at mucsarnok.hu
www.mucsarnok.hu
www.kunsthalle.hu



More information about the Artinfo mailing list