[artinfo] Csontó Lajos kiállítása a Dorottya Galériában

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Wed Mar 12 14:51:25 CET 2008


A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében:

Csontó Lajos: Közös nevező
2008. március 15 - április 26.
Dorottya Galéria
Megnyitó: 2008. március 14, péntek, 18 óra

Bevezetőt mond: Pacsika Rudolf, képzőművész



Csontó Lajost az elmúlt években készített munkáiban az egyén és a közösség kapcsolata foglalkoztatja, legyen ez a múlt (családi múlt vagy a személyes viszonyok története), szűkebb környezete (család) vagy egy nagyobb közösség (baráti, szakmai kör), illetve a globális társadalom hatásai (reklámok, sztárkultusz), vagy ellenkezőleg, a társadalom teljes közönye.

A kiállításon olyan új képeket mutat be, támaszkodva korábbi fotós munkái módszerére, amelyeken az emberi viszonyok és értékrendszerek ellentétét vagy azonosságait ábrázolja. Szemben a régebbi képekkel, művein a szöveg helyét alkalmanként erőteljes jelképi elemek váltják fel, tarkítják. Csontó a kultúrtörténet számos emblematikus jelképének erejét, a rájuk rakódott új vagy épp az eredeti jelentésüktől megfosztott jelek hatását vizsgálja a mában, összevetve a mai élet tipikus, olykor unalomig ismételt, szokványos, közhelyszerű képi megfogalmazásaival. A megrendezett riportfotókon látszólag tipikus, a médiában számtalanszor látott jeleneteket spékeli meg első pillantásra kevésbé feltűnő elemekkel, s a hangsúlyt ezekre a rejtőzködő - egy háttérben látható alakra, esetleg feliratra vagy más, talán jelentéktelennek tűnő - motívumokra helyezi, ezáltal teremtve a látványnak transzcendens aurát. A nagyméretű fotók mellett a kiállítás részét képezi egy videóinstalláció is, mely szintén a személyes kapcsolatokat dolgozza fel.

A Budapest Galéria Lajos Utcai Kiállítóházában megrendezett összegző kiállítása után a Dorottya Galériában Csontó Lajos legújabb, kifejezetten a kiállításra készült műveivel találkozhat a közönség.



Kurátor: Bordács Andrea

Támogatók: Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap, Budapesti Tavaszi Fesztivál



A kiállítás megtekinthető: 2008. március 15 - április 26.
Nyitva tartás: kedd-szombat, 11-18 óra

Dorottya Galéria - 1051 Budapest, Dorottya u. 8. 
Tel.: (+36-1) 266 0877
www.ernstmuzeum.hu/dorottya


More information about the Artinfo mailing list