[artinfo] meghivo

Fábián Petra pfabian at millenaris.hu
Mon Jul 28 20:25:16 CEST 2008


HAT-ART: Minőségi alkotások fontos falakon 

Kiállítás szlovákiai képzőművészek győztes pályaműveiből

 

2008. július 30. - augusztus 14. 

Helyszín: Millenáris Park, Teátrum, Piros - Fekete Galéria 

Finisszázs: augusztus 14-én, 15.00 órától

Díjtalanul megtekinthető hétfő kivételével naponta 11.00-19.00 óráig.

 

A Magyar Köztársaság Pozsonyi Nagykövetsége a nyár folyamán új épületbe költözik,  és helyiségeinek, irodáinak falait szlovákiai képzőművészek alkotásaival szándékozik díszíteni. A Magyar Köztársaság Pozsonyi Kulturális Intézete, a miniszterelnöki hivatal és a Balassi Intézet közreműködésével pályázatot hirdettek helyi képzőművészek számára a fontos belső terek barátságosabbá tételére.  

A kezdeményezés célja erősíteni a kortárs szlovákiai magyar képzőművészekben azt az érzést, hogy Magyarországon számon tartják őket és büszkén reprezentálnak velük. A nagykövetség is sokat nyer a pályázatnak köszönhetően, mert olyan magas színvonalú, eredeti műalkotások díszítenék a falakat, amelyek illeszkednek a modern épület belső tereihez. A művek egyfajta állandó kiállításként is funkcionálhatnak, felkelthetik a kortárs képzőművészet iránt érdeklődő külföldi diplomaták figyelmét a művészek iránt. 

Összesen 24  művész pályázott, valamennyien eleget tettek a feltételeknek, azaz felsőfokú képzőművészeti végzettséggel rendelkeznek vagy művészeti tanulmányokat folytatnak, valamint szlovák állampolgárok. Egy művész három alkotással pályázhatott, ezek fotói névtelenül kerültek a hattagú szakmai zsűri elé. (Hajdu István művészettörténész, a Balkon c. Folyóirat főszerkesztője, Szabó Csekei Tímea művészettörténész, Ivan Gerát, a Szlovák Művészettörténeti Intézet igazgatója, Hushegyi Gábor esztéta, Krasztev Péter, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetének pozsonyi igazgatója, valamint Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet) A bírálók az egyes alkotások esztétikai értékein túl azt is figyelembe veszik, mennyire illeszkedik a műalkotás az épület belső terébe, illetve mennyire reális a művészek által megadott ár. A kiválasztott alkotásokat a budapesti Millenáris Piros-Fekete Galériájában állítják ki július 30. és augusztus 14. között. A két hét alatt szponzorok tekintik meg a tárlatot és vásárolnak a kiállított művekből, amelyek ezt követően a pozsonyi magyar nagykövetség új épületének falaira kerülnek, a támogató nevének feltüntetésével. Műfaji megkötés nincs, az egyetlen feltétel, hogy az alkotás falon elhelyezhető legyen. A zsűri által kiválasztott képekre  a helyszínen szavazni is lehet!

 

A beérkezett pályaművek az alábbi linkeken megtekinthetők:

http://holnap.sk/content/view/139/88888904/ <http://holnap.sk/content/view/139/88888904/> 

http://holnap.sk/content/view/140/88888904/ <http://holnap.sk/content/view/140/88888904/>    

 

A képzőművészeti pályázat végeredménye a http://holnap.sk/content/view/142/88888904/ <http://holnap.sk/content/view/142/88888904/>   linken elérhető.

 

Mindenkit sok szeretettel várunk!


 


More information about the Artinfo mailing list