[artinfo] Utódallamok / Satellite Tunes - kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2008. január 10-én 19 órától

Lázár Eszter leszter at mke.hu
Sun Jan 6 17:28:34 CET 2008


Utódallamok
Művek a szovjet utódállamokból
2008.01.10 – 2008 01.30.
Magyar Képzőművészeti Egyetem 
Megnyitó: 2008. január 10. 19.00
Megnyitja: Rév István történész, a Nyílt Társadalom Intézet igazgatója
kurátor: Lázár Eszter
 
Vahram Aghasyan (AM), Chto Delat? / What is To Be Done? (RUS), Kristina Norman (EST), Khinkali Juice: Nadia Tsulukidze & Sophia Tabatadze (GE), Alevtina Kakhidze (UA), Aleksander Komarov (BY / NL), Artūras Raila (LIT), R.E.P. (UA)
 
Az Utódallamok című nemzetközi kiállítás orosz, belorusz, örmény, grúz, ukrán, litván, észt művészek munkáit mutatja be. 
2006-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá az ukrán és az azerbajdzsáni képzőművészeti egyetemekkel. Ekkor kezdődött el a szentpétervári Repin Intézettel egy hosszabbtávú tematikus kiállítás-sorozat előkészítése is.   Az Utódallamok azonban nem az említett intézményes kapcsolatokra épít, sokkal inkább a volt szovjet tagállamok kortárs művészetét szeretné feltérképezni. 
A közel hetven évig fennálló Szovjet Birodalom 1991-es szétesését követően 15 tagország nyerte vissza önállóságát.  Ezekben az államokban a nemzeti identitás visszaszerzéséért / megteremtéséért folytatott küzdelmet, és az azt követő (rész)eredményeket ritkán előzte meg békés átmenet. De foglalkoztatja e a terhelt (közel)múlt azokat a kortárs képzőművészeket, akiknek már nem kísérik életüket mozgalmi dalok, akik csak hallomásból ismerik az úttörőtáborokat, és nem az egyetlen elfogadható művészi kánonként tanították nekik a szocialista realizmust?  Az iskolai ünnepségek alkalmával unalomig ismételt úttörődalokból talán többen fel tudnak idézni részleteket a volt szocialista országokban, így Magyarországon is: a szovjet utódállamokban azonban a több évtizedes történelmi múlt nyomai még mindig jelen időben értelmezhetőek. A történelmi múlt hatása (feldolgozása) az említett államok mindennapjaiban érzékelhető.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Teremében bemutatásra kerülő munkák az elmúlt években (2002 - 2008) készültek. A kiállítók között vannak frissen végzett egyetemisták, akik számára egészen mást jelent a Szovjetunió, mint például azoknak a művészeknek, akik saját bőrükön tapasztalták meg az átalakulás előtti időszak különböző fázisait.
A poszt-szovjet jelzőt – számos gazdasági, politikai, történelmi tényező következtében – a mai napig releváns terminusként alkalmazzuk. Vajon amilyen mértékben utal ez a múltra, olyan mértékben határozza e meg a jelen koordinátáit?   Az Utódallamok olyan kérdésekre keres lehetséges  válaszokat, hogy beszélhetünk e, és ha igen, milyen hasonlóságokról egy poszt-szovjet kortárs kiállítás kontextusában, és jelenthet e ez közös platformot az említett országok művészetében? A bemutatásra kerülő művek elsősorban a történelmi múlt és a jelen kapcsolatával, a személyes és kollektív meggyőződés konfrontációjával, a múlt fragmentumainak összekapcsolásával foglalkoznak, valamint az elmúlt évtizedek nyomait és kihatásait keresik a jelenben. A válogatás szempontjait nem az egyes országok művészete határozta meg; kiemelt jelentőséget tulajdonítottunk azoknak a munkáknak, melyek a múltfeldolgozást helyezik a művek fókuszába.
Ennek formája azonban nem ahhoz a nosztalgia értelmezéshez kapcsolódik, melyet konzervatív életérzés,  irányíthatatlan szenvedély, vagy különböző reakciós megnyilvánulások vezérelnek. Inkább - Viktor Misiano találó elnevezését használva - a progresszív nosztalgia kifejezéssel jellemezhető. Ez az újabb problémákat egyaránt  felvető ön-definíciós „vizsgálati módszer” a múlt jelenlétével, annak megértésével reflektál az új világra.
 
A kiállításon szereplő művek mellé közép-ázsiai  rendezők filmjeiből állítottunk össze filmprogramot (A nemzeti önrendelkezés két korszaka a közép ázsiai filmtörténetben az 1960-as és az 1990-es években) az OSI (Open Society Institute) segítségének köszönhetően. 
A programban türkmén, tadzsik, üzbég, kirgiz, kazah rendezők filmjeit mutatjuk be.
 
helyszín:
Magyar Képzőművészeti Egyetem (1062 Budapest, Andrássy út 69-71.)
nyitva tartás: hétfő-péntek: 10.00 – 18.00, szombat: 10.00 – 13.00
www.mke.hu, barcsay at mke.hu
támogatók: NKA, TERMA, MKE
külön köszönet:  AICA (Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége) Örmény Tagozata
 
 


_____________ NOD32 2767 (20080106) Informᣩ󠟟___________

Az zenetet a NOD32 antivirus system megvizsg᬴a.
http://www.nod32.hu


More information about the Artinfo mailing list