[artinfo] Na, mi van a téren?

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Mon Aug 25 14:00:59 CEST 2008


Na, mi van a téren?

A Műcsarnok "Na, mi van?" című kiállításához kapcsolódóan beszélgetünk arról, hogyan és mire használjuk városaink köztereit. 
Ma úgy tűnik a köztér olyan térbelileg behatárolt terület, aminek a közepén emelvényen lovasszobor áll, ahol szemetet eldobni tilos, ahol ha már egy tucatnál több ember összeverődik, az politikai akció, és amelynek a szélén csak fizetős parkolólehetőség van. Pedig nem "ez van". Két meghívottunk arról fog beszélni, hogyan lehet újraértelmezni, elméletben és gyakolrlatban egyaránt ezt a "közöst". 
A 4K, azaz a Negyedik Köztársaság  (http://negyedikkoztarsasag.hu/) közösségi akciókkal definiálja újra a tér politikai használatának foglamát, Lakner Antal képzőművész munkái színtén a tér fogalmával foglalkoznak, így a köztér és az emberi mozgás alapkérdéseire kérdeznek rá. Például arra kérdez rá miért van az, hogy akármekkora távolságot is tesznek meg egy átlagos nap alatt, alig napi egy kilómétert mozgunk ténylegesen. Bár látszólag egyikük munkája sem politikai indíttatású, mindkét esetben egy erős, emberi igény munkálkodik: visszavenni azt, ami a miénk: a közös teret, időt, hatalmat. 

Résztvevők:
Istvánffy András, 4K
Lakner Antal, képzőművész

Moderál:
Fuchs Péter

Helyszín és időpont: Lumen galéria, Mikszáth Kálmán tér 2.
Augusztus 28, csütörtök 19:00


More information about the Artinfo mailing list