[artinfo] FW: meghivo

Fábián Petra pfabian at millenaris.hu
Mon Aug 18 18:32:49 CEST 2008


 

Útban Antarktisz felé címmel Herskó Judit kiállítása a Millenáris Piros - Fekete Galériájában

 

2008. augusztus 22- től  szeptember 28-ig

 

Megnyitó: augusztus 21. 18.00 óra

A kiállítást megnyitja: Bán Zsófia

A kiállítás kurátora: Július Gyula

Megtekinthető: hétfő kivételével naponta 11.00 - 19.00 

 

Herskó Judit 1970-óta külföldön él. Előbb Svédországban költözött szüleivel, majd az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. 1984-1987 között az University of Michigan School of Art szobrász szakán tanult, majd 1989-ben megszerezte a The School of the Art of Chichago művészeti diplomáját. 

Számos nemzetközi elismerésben részesül (United States Information Service Grant, Washington-Budapest,1994; Arts Link Collaborative Grant, 1995). Egyéni és csoportos kiállításokon vesz részt, emellett néhányszor itthon is megmutatkozott (Európa - alkotás és újraalkotás, Műcsarnok, Budapest, 1995; Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár, 1996). 1995-ben Smohay-díjat kap, majd az 1997-es velencei biennálén El Hassan Rózával, Köves Évával együtt képviselték hazánkat. 

 

Jelenleg San Diegóban él (USA) és a California State University San Marcos professzoraként tanít. 

 

Herskó Judit munkáiban fontos szerepet kap a pillanatokra bontott idő, illetve ezek megjelenítése olyan anyagokkal, amelyek folyamatos változást mutatnak, és természetüknél fogva megfoghatatlanok. Képeket rögzít, amiket érzéki élményekkel kapcsol össze, felhasználva személyes emlékeit is, eszközként, pedig a természet és a fizika - gőz, vagy pára képződése, vetített kép, üveglapok és a falra vetülő árnyékok jelenségei, égetés által előhívott kép folyamata - széles tárházát használja. Műveinek alapját egyrészt a tárgyi világ racionalizmusa, másrészt, pedig a természetfeletti jelenségek adják. 

 

Jelenleg a művészet és a természettudományok kapcsolódási pontjait vizsgálja, legújabb művei természettudósokkal való együttműködése nyomán születnek. A közeljövőben az Antarktiszra utazik a National Science Fundation Artist and Writers Program kapcsán.

 

A Piros- Fekete Galériában korábbi munkái mellett - Boszorkányüldözés vagy az Amerika Előtt című sorozatok - új műveket is kiállít, amelyek ugyan átfedésben vannak egymással, de már a jövő történéseit vetítik előre. 

 

A kiállítás megtekintése díjtalan! 

Támogató: nka

Partnerek: Ludwig Múzeum Kortárs Képzőművészeti Múzeum, Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár

                  Műcsarnok



More information about the Artinfo mailing list