[artinfo] tranzit.hu info_lesz filmvetités a sztrájk ellenére is!_20080418

tranzit.hu office office at tranzitinfo.hu
Thu Apr 17 15:07:59 CEST 2008


Kedves Hirlevélolvasok!
 

A tranzit.hu szeretné jelezni, hogy a BKV-sztrájk ellenére lesz holnap filmvetités a Fiatal Képzomuvészek Studiojában. 6 orátol Tirdad Zolghadr felvezetése után elkezdjük a két nagyon érdekesnek igérkezo film vetitését. Reméljük, nem mindenkit tántoritanak el az akadályok és találkozunk!

 

Emlékeztetoül:

 

A tranzit.hu által kezdeményezett Muvészetelméleti és gyakorlati szabadiskola keretében 

 

>>>>> 

 

Tirdad Zolghadr Berlinben élo kurátor, muvész két filmjének vetitésére kerül sor a Fiatal Képzomuvészek Studiojában (1077, Budapest Rottenbiller u. 35.) április 18-án 18 orátol. 

 

      

A Tehran 1380 (45'), amelyet Zolghadr Solmaz Shahbazival közösen készitett, Teheránrol, a vadul terjeszkedo beton és neon metropoliszrol szol, amely - ugy tunik - nem illeszkedik az általános várostervezési vagy esztétikai standardokhoz. A két iráni filmrendezo Teheránt olyan világvárosként ábrázolja, ahol modernitás és tradicio szinte szétválaszthatatlanul fonodik össze. A film, amely 2002-ben megnyerte a duisburgi Fiatal Filmkészitok Diját a város identitásával és jövojével kapcsolatos egészen eltéro nézopontokat mutat be.

 

A Tropical Modernism (23') az iráni baloldalrol szol. Dr. G. Rahati, a film foszereploje, a film egy pontján, ugy tunik, átveszi a hatalmat Zolghadr kamerája felett, és ugy dönt, hogy maga veszi filmre saját magát, amint az iráni szocializmus rövid történetére emlékezik Az iráni szocializmus rövid idore tömegmozgalommá vált, mig az 1979-es forradalom után nem sokkal váratlanul vége szakadt; a '80-as években közel 20 000 aktivistát végeztek ki tárgyalás nélkül. A film kisérlet az egykori aktivista portréjának megfestésére, anélkül hogy hossé emelné ot vagy társait.

 

Tirdad Zolghadr Berlinben élo szabaduszo iro és kurátor. Irásai jelennek meg többek között a frieze-ben, a Parkett Bidoun-ban, és a Cabinet magazin foszerkesztoje. Zolghadr számos helyszinen volt különbözo események kurátora, és 2005-ben a nemzetközi Sharjah Biennálé társ-kurátora. A Shahrzad art & design kollektiva alapito tagja, és épp a közelmultban publikálta elso regényét a Softcore-t a Telegram Books Londonnal. Az irás és a kurátori munka mellett Zolghadr rendezte a Tehran 1380 (Solmaz Shahbazi-val) cimu dokumentumfilmet, amellyel 2002-ben megnyerte a duisburgi Fiatal Filmkészitok Diját, és a Tropical Modernism cimu filmet, amelynet az oberhauseni Rövidfilm Fesztiválon mutattak be 2006-ban. Zolghadr számos helyen tanit, jelenleg a CCS Bard College tanára.

 

Április 19-én és 20-án Tirdad Zolghadr a Muvészetelméleti és gyakorlati szabadiskola keretében szemináriumot tart a reflexivitásrol a kortárs képzomuvészet területén. A szeminárium ingyenes, de elozetes regisztráciohoz kötött. www.tranzit.org

  

A tranzit kortárs muvészeti kezdeményezést az Erste Bank Csoport támogatja.

 


More information about the Artinfo mailing list