[artinfo] Fw:

office office at tranzitinfo.hu
Tue Apr 8 10:29:47 CEST 2008


Uj cikkek jelentek meg március 31 és április 4 között a www.tranzit.blog.hu -n
 

 

Heti blogger: Tarczali Andrea

 

A muvészet már sekit sem provokál?
2008.03.31. 08:00 | blog | tarczali andrea 

Ez a kérdés  Belting megfogalmazásában állitásként hangzik el. Ez egyben jelzi a beltingi muvészet-felfogás határait is. A könyv, amelyben a megállapitás szerepel A muvészettörténet vége provokativ cimet kapta, a benne olvashato tartalom viszont már nem annyira felforgato, mint amennyire az olvaso a cim alapján elvárhatná (a jelenkori muvészet és muvészettörténet helyzete megkövetelné).

http://tranzit.blog.hu/2008/03/31/a_muveszet_mr_sekit_sem_provokal

 

 

A közönség megszüntetése
2008.04.01. 12:03 | reflex | szanyiagi 

Ez vajon egy ambiciozus cél vagy a muvészek titkos vágya? Mindenesetre a dunaujvárosi Kortárs Muvészeti Intézet workshopjának cime (A közönség megszüntetése) a Testgyakorlatok kiállitáshoz kapcsolodott. A helyszin inspirálo - egy csoport olyan mu között ültünk, ami lényegében akkor teljesedik ki, amikor a közönség "interakcioba lép vele"; Sonja Alhäuser alkotása például akkor, amikor a falra akasztott akvarell alapján - ami valojában csupán egy utmutato - a látogato szerelmeskedo leveles tésztákat gyurhat és süthet. Vagy amikor Via Lewandowsky öngyilkos szimulátorával valoban megszünteti magát - bár mi a megszüntetés szonak nem erre a jelentésére koncentráltunk.

http://tranzit.blog.hu/2008/04/01/a_kozonseg_megszuntetese

 

 

Kisérlet a mindennapi valoság forradalmasitására
2008.04.02. 08:00 | blog | tarczali andrea 

Áhitattal vegyes tiszteletlenség lesz urrá rajtam Guy Debord 1967-ben Párizsban megjelent könyvének, A spektákulum társadalmának lapjait olvasva. Megint keresek valamit, nem egészen a filologiai felbuzdulás hajt (azt meghagyom késobbre - megrögzött ujraolvasoként, azzal a megkésett felismeréssel, hogy hát mégis a re-kultura gyermeke lennék!). A régen kiszemelt könyvhöz csak most jutottam hozzá, most is csak kölcsönben van nálam, igy a preparálási kényszeremet kénytelen vagyok irásba forditani. 

http://tranzit.blog.hu/2008/04/02/kiserlet_a_mindennapi_valosag_forradalmasitasara

 

 

A festészet hivatalnokai
2008.04.03. 08:00 | reflex | hock.bea 

Az, hogy a Mucsarnok legfrissebb kiállitásának több verzio után véglegesedo cime mennyire lett szerencsés választás abbol a szempontbol, hogy sokat mond-e vagy izgalmakat igér-e a potenciális látogatonak, majd a gyakorlatban kiderül. Ami mindenképpen érdekes annak a maroknyi német festonek a sztorijában, akik Uj Lipcsei Iskola néven hoditották meg a nemzetközi muvészeti piacot az elmult nyolc-tiz év során, az az a ritka jelenség, hogy esetükben megfordult az általában rendületlenül egyirányu kelet-nyugat transzfer. Vagyis mintha megfordult volna.

http://tranzit.blog.hu/2008/04/03/a_festeszet_hivatalnokai

 

 

AJÁNLO

2008.04.03. 11:00 | ajánlo | tarczali andrea 

http://tranzit.blog.hu/2008/04/03/ajanlo_56

 

 

A muvészet ellenállo ereje
2008.04.04. 08:00 | blog | tarczali andrea 

Már régota hiányoltam az olyan elemzéseket, amelyek az elmult másfél évtized uj muvészeti jelenségeire összefüggéseiben képesek reagálni. Épp a Belting által is felvetett probléma hivta létre Bourriaud relácioesztétikáját, amelynek létrejöttét az indokolja, hogy a korábbi keret már nem illesztheto a létrejövo képhez. Ez a helyzet - amikor a muvészettörténet adott sémái, fogalmai nem mondanak semmi relevánsat a jelen muvészetérol - idorol idore ujratermelodik.

http://tranzit.blog.hu/2008/04/04/a_muveszet_ellenallo_ereje

 


More information about the Artinfo mailing list