[artinfo] Tranzit.hu_info_események jövo héten_2007.10.30-2007.11.2

office office at tranzitinfo.hu
Thu Oct 25 13:46:17 CEST 2007


 

2007. október 30.

The Theory of Work - Zbynek Baladrán (Prága) filmjének vetítése

tranzit.hu iroda (1024 Bp. Forint u 4.)

 

A tranzit.hu kiállítás-sorozatának keretében október 30-án 18 órától Zbynek Baladrán filmjének vetítésére kerül sor a tranzit.hu irodában.

 

A The Theory of Work (A munka elmélete) címu film egy cseh építészeti magazinban talált cikk nyomán született, amely egy bank épületének szerkezetét, mint az intézmény megreformálásának eszközét mutatta be. Lehet-e így gondolkodni? Válhat-e egy épület egy 'intézmény megreformálásának eszközévé'? A film ennek a kutatómunkának a muvészeti eredménye. 

 

A vetítés Zbynek Baladrán és Vít Havránek által kezdeményezett Monument to Transformation (Emlékmu az átalakulásnak) projekt Budapesten megvalósuló Töredékéhez kapcsolódik. 

A Monument to Transformation 2006 oszén indult egy egyszerunek tuno kérdésfelvetéssel: mi történt Európa keleti felében a vasfüggöny lehullása óta? Annak érdekében, hogy a társadalmi rendszerben bekövetkezett változásokat ne a szokásos kelet/nyugat polarizáció kliséjén keresztül vizsgálják, a kutatást kiterjesztették több olyan Kelet-Európán kívüli országra is, ahol ugyan eltéro mértékben, de hasonló társadalmi változások mentek végbe. Így a rendszerváltozások új térképe rajzolódott ki, amely mentén induktív módszerrel folytatták a kutatást.

A Monument to Transformation projekt egy interdiszciplináris közeg: mualkotások, archívumok, elméleti szövegek és archivált/élo beszélgetések folyamatosan gyarapodó szubjektív kiállítása. A kiállítást más-más városokban megrendezett 'kiállítás-töredékek' kísérik, amelyek azután a záró prágai kiállítás (2009) szerves részévé válnak.

A közeljövoben megvalósuló Budapest Töredék, amelynek a tranzit.hu iroda fog otthont adni, is így illeszkedik majd a projektbe.

 

www.tranzit.org

www.monumenttotransformation.org

 

 

2007. november 2.

Az orosz kortárs képzomuvészet helyzete, az aktivista muvészet lehetoségei - a Chto delat? / What is to be done? csoport két tagjának eloadása és filmvetítés a Stúdióban

Stúdió Galéria (1077 Bp. Rottenbiller u.35.)

A Muvészetelméleti és -gyakorlati szabadiskola novemberi szemináriumának keretében a Chto delat? / What is to be done? csoport eloadására, és a 'Protest Match' címu film vetítésére kerül sor november 2-án 19 órai kezdettel a Stúdió Galériában.

 

Eloadók: Dmitry Vilensky - muvész, David Riff - kritikus, muvész

 

A Chto Delat? egy kollektív képzomuvészeti platform, és a hozzá kapcsolódó orosz-angol nyelvu újság neve is. A Chto delat? teret nyit elmélet, muvészet és aktivizmus között azzal a céllal, hogy mindhárom gyakorlatot átpolitizálja.

Az eloadáson az elmúlt 5 év gazdasági, társadalmi változásait, az orosz kortárs képzomuvészet helyzetét és a Chto delat? kezdeményezést mutatják be az eloadók, valamint a 'Protest Match' címu filmet tekinthetik meg a résztvevok, amely a G-8-ak 2006-os szentpétervári csúcstalálkozójáról szól, és egy elbukott politikai tiltakozó akció történetét dolgozza fel.

 

www.chtodelat.org

 

 



More information about the Artinfo mailing list