[artinfo] Games Day 2007

Seres Szilvia szseres at c3.hu
Thu Nov 22 17:50:02 CET 2007


Games Day Budapest 2007  

2007. december 9., vasárnap

Centrális Galéria, Budapest V. Arany János utca 32.

www.gamesday.hu

 

Idén új helyszínen, a Centrális Galériában kerül megrendezésre a Games Day Budapest a hazai fantasy és sci-fi harci játékok rajongóinak legnagyobb éves rendezvénye. A rendezvény fő vonalát a stratégiai terepasztal játékok képezik. (A bemutatásra kerülő játékok: Aeronatica Imperialis, Battlefleet Gothic, Blood Bowl, Confrontation, Epic, The Lord of The Rings: Strategy Battle Game, Warhammer, Warhammer 40.000, Warhammer Historical, Warmachine.) A Games Day Budapest másik fő irányvonala a Golden Gobbo 2007 festőverseny. A versenyen a jelentkezők nyolc különböző kategóriában mérhetik össze képességeiket és tapasztalatukat.

 

A Terepasztali Stratégiai Játékokról

 

Az újkori terepasztali stratégiai játékok történetének kezdete a 80-as évekre nyúlik vissza, amikor néhány játékos szellemű angol fiatal kitalálta, hogy társasjátékot nem csupán előre rögzített kartontáblákon lehet játszani. Ötvözve a szerepjátékok, a stratégiai játékok és a társasjátékok egyes elemeit, létrehoztak egy kreatív hobbit, ami figurák gyűjtögetését, festését, modellező kreativitást, terepasztalok készítését és nagyfokú stratégiai érzéket megkövetelő játék rendszereket ötvöz magába közösségformáló jelleggel. Leegyszerűsítve a dolgot a terepasztali stratégiai játék egy sakk, ahol bástyák, futók és huszárok helyett a játékosok által festette sárkányok, tündérek vagy épp génmanipulált szuperkatonák vívják harcukat a gonosz erői ellen. A fekete-fehér sakktábla pedig biliárdasztal méretű erdős-dombos táj, kopár sivatag vagy utópisztikus megapoliszok.

 

A játékok az elmúlt évtizedekben igencsak népszerűvé váltak. Ami kezdetben csak néhány lelkes fiatal hobbija volt, az mára egy világszerte több millió játékost számláló közösséggé nőtte ki magát. A játékok főleg Nyugat-Európában és a tengeren túl élveznek nagy népszerűséget, de hazánkban is formálódik egy pár ezer játékost számláló közösség, ami igyekszik lépést tartani a külföld által diktált tempóval.

 

A terepasztalon folytatott stratégiai játékok három hobbit egyesítenek magukban: a figurák gyűjtését, festését, modellezést, terepasztal készítést, illetve a stratégiai érzéket megkívánó, izgalmas társasjátékot.

 

A figurák túlnyomó többségben műanyag, fém és egyes esetekben műgyanta öntvények. A legtöbb figurának és opcionális felszereléseinek az adott játék szabályrendszere alapján meghatározott pontértéke van. A játék során a szemben álló feleknek azonos pontszámból kell sereget építeniük, így biztosítva azt, hogy mindkét fél közel azonos haderőkkel kezdi meg a játékot. Egyes ritka figurákra további számbeli megkötések is vonatkoznak, míg más általánosabb egységek szinte korlátlan számban fordulhatnak elő a csapatösszeállításban.

 

A gótikus hangulatú sci-fitől a Tolkien világával rokon fantáziavilágokig, a teljes hadseregek globális ütközetét szimuláló játékoktól a kisebb csatákat bemutatókon át az egészen kevés figurákat használó játékokig szinte minden féle létezik. Mind Magyarországon, mind a világ más pontjain a legelterjedtebb játékok a Warhammer és a Warhammer 40,000. Előbbi egy tipikusnak is nevezhető fantáziavilág tündékkel, lovagokkal, sárkányokkal, orkokkal, de mindenképp sajátos hangulattal, míg utóbbi egy a 41. évezredben játszódó sci-fi világ, ahol az emberiség vívja megkeseredett csatáját önmaga és az univerzum más népei ellen. Akinek viszont ahhoz van kedve, akár a Középföldén játszódó Gyűrűk Ura stratégiai játéknak hódolva újra is élheti Tolkien történeteinek egyes momentumait, de nem maradhatnak ki a sorból a történelmi stratégiai játékok sem, ahol Thermopylae-től Omaha Beach-ig szinte bármi megjelenhet játék közben.

 

Akár Gandalfról, akár Leonidasról legyen szó, az összes terepasztali stratégiai játékról elmondható, hogy legalább két játékost egy több órás, izgalmakkal és fordulatokkal teletűzdelt, élő szerepjátszásra von be, melynek köszönhetően pillanatok alatt új barátságok, baráti körök majd klubok alakulnak szerte az országban.

 

A klubokat, baráti társaságokat egy non-profit jelleggel működő internetes közösségi portál, az inkvizitor.hu tartja össze, ahol a felhasználók tarthatják egymással a kapcsolatot, illetve a weboldal fórumán lehetőségük van megvitatni a hobbival kapcsolatos minden érdekes aktualitást.

 

Kapcsolat: Czeiner Dániel (20)4323925, Réthy Levente (30)9824943

---------------------------------------------------------
Seres Szilvia, Tel.: (30)9894-917
---------------------------------------------------------


More information about the Artinfo mailing list