[artinfo] TÁRLATVEZETÉS és KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ MEGHÍVÓ

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Fri Jun 15 13:04:53 CEST 2007


  Tisztelt Cím!

  A Műcsarnok szeretettel meghívja 2007. június 22-én, pénteken, a Vetítés - The Projection Project: Budapest epizód című nemzetközi kiállításának megnyitójára (18 óra), és az azt megelőző, a sajtó számára szervezett, 17 órakor kezdődő tárlatvezetésre, amelyet a kiállítás holland kurátora, Mark Kremer tart.

  Felhívom szíves figyelmüket, hogy Mark Kremer már Budapesten tartózkodik, és szívesen áll a sajtó rendelkezésére.


  Üdvözlettel: 

  CSEJDY Réka
  sajtókapcsolatok, kommunikáció

  Tel: 36 1/460 7017
  Fax: 36 1/363 8149 
  mobil: 36 70/537 6015
  email: rcsejdy at mucsarnok.hu

  Műcsarnok / Kunsthalle
  www.mucsarnok.hu


VETÍTÉS
The Projection Project: Budapest epizód
június 23 ? augusztus 26 





    Kiállítás az antwerpeni MuHKA kezdeményezésére
    Vendégkurátor: Mark Kremer együttműködésben Edwin Carels és Dieter Roelstraete kurátorokkal
    Konzulens: Molnár Edit
    Kurátorasszisztens: Simon Kati
    Megnyitó: június 22. péntek, 18 óra

    Kiállító művészek:
    Marie José Burki, Marc De Blieck, Rodney Graham, Pierre Huyghe, Timothée Ingen-Housz, Június 21 Kollektíva, Yeondoo Jung, Klaas Kloosterboer, Bruce Nauman, Joost Rekveld, Matthew Stokes, Sugár János, Fiona Tan, Krassimir Terziev, Ana Torfs, Paul Van Hoeydonck, Várnai Gyula, Benjamin Verdonck, Cerith Wyn Evans


    A Vetítés ? The Projection Project: Budapest epizód kiállítás azt vizsgálja, hogy a művészet milyen alternatívákat kínál a vetített képekre, a projekció legkülönbözőbb formáira, amelyekkel mindennapjaink során szembesülünk. 
    A The Projection Project először az antwerpeni Kortárs Művészeti Múzeumban, a MuHKA-ban került megrendezésre 2006. december 15. és 2007. február 25. között. A folyamatos változásban és bővülésben megálmodott, rangos nemzetközi művészeket felvonultató projekt következő állomása a műcsarnoki kiállítás, melyen összesen mintegy húsz, különböző műfajú munka (szobor, installáció, videóinstalláció, fotó, rajz, print, festmény) látható, amelyek közül három helyben, in situ készült. A budapesti kiállításon két magyar alkotó, Sugár János és Várnai Gyula, valamint a Június 21 Kollektíva (Csákány István, Kaszás tamás, Loránt Anikó, Szörényi Beatrix) munkáival egészül ki a nemzetközi anyag, amelyen a kortárs képzőművészet olyan sztárjainak a munkái is láthatók, mint Bruce Nauman, Fiona Tan, Rodney Graham, Cerit Wyn Evans vagy Pierre Huyghe.

    Vetített képekkel nap mint nap szembesülünk, a fantázia képi termékei uralják világunkat, a politika, a kereskedelem, a szórakoztatóipar és a technika közvetítésével átitatják a hétköznapi valóságot. A vetítés, a projekció ? szó szerinti és képletes értelmében egyaránt ? mindenütt jelenvaló, a legkülönfélébb formákban bukkan fel a vizuális kultúráról való gondolkodásban és a művészeti gyakorlatokban. A szónak, mely egyaránt jelenti a vetítést, a kivetítést és vetületet, számtalan jelentése van: a fizika, a geometria, a térképészet, az optika, a pszichológia, a képzőművészet területén vagy a show-bizniszben egyaránt használjuk. A projekció fogalma azonban, mely egyesíti magában a matematikai és a kulturális képalkotást, a tudattalan és az aktív tudat működését ? talán éppen összetettsége miatt ?, ritkán szerepelt eddig kiállítási témaként. 

    A digitális forradalom következményeként különböző technológiák, mint például a dia- és a filmvetítés lassan eltűnnek a használatból, s bár fontos médiumok maradnak a kortárs művészetben, a ma művészete már csak melankóliával tudja szemlélni ezeket a letűnt technológiákat. Ez a kiállítás abból a feltevésből indul ki, hogy a művészek ma a művészi alkalmazhatóság szempontjából újraértelmezik a vetítés, a projekció fogalmát, és ebben az esemény élő volta válik a hangsúlyossá. 

    A kiállítás kurátorai előtt gyakorlatilag végtelen horizontot nyitott az elmélet, a téma a maga gazdagságával. Ehhez a témához kerestek azután olyan önálló erővel bíró munkákat, melyek egyrészt bemutatják alkotóiknak a vetítésre vonatkozó elgondolásait, másrészt az általánosan elfogadott meggyőződésekkel szemben művészi választ adnak bármilyen elméletre. 
    A Vetítés ? The Projection Project: Budapest epizód kiállítás újraértékeli a művészi kifejezésben megnyilvánuló szándékot: a projekciót projektnek, vizionárius képnek, a jövőre vonatkozó reflexiónak tekinti.

    A kiállításról bővebb tájékoztatást a kísérőfüzet nyújt. Az ebben található, a kurátorok által írt tanulmányban az egyes művek is elemzésre kerülnek.



    Támogatók: Belga Nagykövetség, Holland Királyság Nagykövetsége, Mondriaan Foundation, Amsterdam, Flemish autorities, NKA, Saturn, Radisson SAS ? Béke Hotel




    Múzeumok éjszakája a Műcsarnokban
    június 23. 18-02 óráig

    Az európai nagyvárosok hagyományait követve 2003 óta Magyarországon is az év leghosszabb napjához, Szent Iván napjához legközelebb eső szombat éjszakán rendezik meg a Múzeumok éjszakáját. Ezen az estén a hajnalig nyitva tartó múzeumokban és kiállítóhelyeken nem csak az aktuális kiállításokat nézhetik meg a látogatók, hanem számos egyéb programon is részt vehetnek

    A VETÍTÉS ? The Projection Project: Budapest epizód kiállítás első napján a Műcsarnok két különleges programmal, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatóinak Curiosity Cabinet című közös installációjával várja a Múzeumok éjszakájának látogatóit. Az este folyamán DJ Ken zenél a Műcsarnok Teraszon!

    A részletes programot csatoljuk.

    További információ: 
    Csejdy Réka - 460-7017, 70/ 537 6015, rcsejdy at mucsarnok.hu



    Műcsarnok / Kunsthalle
    1146 Budapest, Dózsa György út 37.
    www.mucsarnok.hu, www.kunsthalle.hu


More information about the Artinfo mailing list