[artinfo] 2in1 - last calling

Július Gyula gyjulius at jovohaza.hu
Wed Jul 11 15:43:00 CEST 2007


"2in1" - Zenészképek kiállítás 

2007. június 21 - július 15.

Millenáris Fogadó, Padlás Galéria

 

Szeretnénk felhívni figyelmét a 2in1 - Zenészképek c. tárlatunkra, melyet a helyszínen sorban következő nagyszabású kiállításunk, a Titanic relikviáinak bemutatójához készülő installáció építése miatt július 15-én tekinthet meg utoljára a közönség. 

 

A Zene Ünnepén, június 21-én Szirtes János és FeLugossy László performansza nyitotta meg a nyár meglepetés-kiállítását a Millenárison.

 

A Múzeumok Éjszakáján mintegy  7.000 látogatót fogadtunk, vendégeink nagy része megnézte a "2in1" kiállítást.

Közeledünk a 10.000-es nézőszámhoz, tízezredik nézőnket különleges ajándékkal lepjük meg.

 

A "2in1" kiállításra váltott belépő is "kettő az egyben", mivel  ezzel a belépővel Laurie Anderson video- és médiaműveinek bemutatóját is megtekinthetik a Pixel Galériában.

 

A "2in1" kiállításra olyan zenészek képeiből válogattunk, akik jelentőset alkottak a vizuális művészetek terén is.

Kevesen tudják, hogy például Miles Davis akit a jazz Picasso-jának neveztek, hangszerei mellett az ecsetet is virtuóz módon kezelte. Budapesti koncertjén 1991 áprilisában összeismerkedett efZámbó Istvánnal, akinek két rajzot ajándékozott, és a "szintén zenész-festő" Öcsikétől képet vásárolt. Miles Davis efZámbónak dedikált rajzai mellett az angliai Compton Cassey Gallery tulajdonosának, Jonathan Poole-nak jóvoltából remek tus és filcrajzok, óriásnyomatok bizonyítják Miles Davis tehetségét a vizuális művészetek terén.

 

John Lennon, aki rajzalbumokban beszélte el Yoko Ono-val közös házasságuk és mindennapjaik történetét a pop talán legnagyobb hőse. Ezekből a lapokból és Yoko műveiből is láthatnak jópárat a 2in 1 kiállításon a nézők Jonathan Poole és Havadtőy Sámuel, Yoko későbbi élettársa jóvoltából. 

 

Lennon és Yoko közös zenekarának, a Plastic Ono Band-nek volt erőssége Klaus Voormann, aki korábban a Manfred Man együttesben zenélt. Eredeti ceruza-rajzain a Beatles tagjainak állít emléket.

Természetesen főművekkel szerepelnek a kiállításon a szentendrei Vajdások: efZámbó, FeLugossy, Wahorn. Az ő példaképük volt Captain Beefheart és az ő Magic Ban-je a Vajda Lajos Stúdió és a Bizottság zenekar indulásakor. 

Modanunk sem kell, hogy Captain Beefheart is zseniális festő, eredeti nevén - ő tulajdonképpen Don Van Vliet - számos jelentős gyűjtemény őrzi munkáit. A "2in1" kiállításra a Budapesti Ludwig Múzeum  kollekciójából kaptuk kölcsön egy vásznát, melynek címe  - Tinkling like  Mercury in  the Wind - egyik kiemelkedő opusának a "Sweat Sweat Bulbs"-nak egy sorát idézi.

 

Január Herceg, akit sokan Baksa-Soós Jánosként, az egykori Kex frontembereként ismernek, fantasztikus képzőművész. Ezt a Székesfehérvári Csók István Képtárban augusztus közepéig látható önálló tárlata mellett itt kiállított műve is bizonyítja.

 

Takáts Tamás, a Karthagó, a Takáts Tamás Dirty Blues Band énekese aquarelekkel, míg a Képzőművészeti Főiskolát is végzett Kiss Tibi a Quimbi-ből festményekkel szerepel a "2in1"-on. Zenésztársa, Kárpáti Dódi a trombita virtuóza és festészetet oktat, de természetesen alkot is: ezt egy remek nyomata jelzi a Padlás Galériában. 

 

A Tudósok tagjai, Dr.Máriáss Béla és Bada Dada rajzai különös címeikkel keltik fel a látogatók figyelmét. A nemrég elhunyt Bada Dada a kiállításon összeállított installációban - emlékoltáron a hagyatékát őrző Antal István Juszuf és Bognár Attila jóvoltából számos írása, vázlata, objektje, rajza és festménye látható a korai Vajdasági időkből is.

 

Az Új Modern Akrobatika előadója volt Szirtes János, ő és a 2 Műsor volt tagja Gerhes Gábor digitális fotó-printekkel vesznek részt a tárlaton. Ez utóbbi zenekarban zenélt Ocztos István, neki és a több formációban megfordult Szurcsik Józsefnek és Kopasz Tamásnak festményei láthatók. Az Art Deco vezéregyénisége volt Soós György Georgius, aki szintén egy olaj-vászon képpel, a Tereskova zenekar ikonja Nagy Kriszta verses fotónyomatokkal szerepel.

 

A Kontroll Csoport és a Kis Tehén dobosa Lehoczki Károly kiváló karikatúráit állította ki.

Rutkai Bori a Specko Jedno dívája kisméretű lírai képei mellett egy animációs videót is bemutat, ahol fájdalom és humorérzék kéz a kézben járnak...

 

És végül, de nem utolsó sorban: a kiállítás része Laurie Anderson mintegy 60 darab dedikált lapja, melyek a Night Life című, különös álmait csupasz őszinteséggel feltáró albumának számítógéppel készített rajzai. A 2005-ös turnéja során készített rajzok mindegyikéhez lírai szövegek tartoznak. Laurie Anderson videó- és médiamunkái a Pixel Galériában tekinthetők meg a C' csarnokban.

 

A "2in1" kiállítás már csak 2007. július 15-ig látható a Millenáris Fogadójának Padlás Galériájában!

 

Nyitva naponta 12-től 18 óráig.

 

Belépő 500.- Ft, kedvezményes jegy 250.- Ft, mely érvényes Laurie Anderson kiállítására is a Pixel Galériában.

 

 

Július Gyula 

a kiállítás kurátora

 

 

Millenáris 

1024 Budapest,

Fény u. 20-22.

 

 



More information about the Artinfo mailing list