[artinfo] Kiállításmegnyitók az Erns Múzeumban és a Dorottya Galériában

Csejdy Réka rcsejdy at mucsarnok.hu
Tue Jul 10 18:50:37 CEST 2007


Tisztelt Cím!

Két, az Ernst Múzeumban, illetve a Dorottya Galériában 2007. szeptember 11-én, szerdán 18 órakor nyíló kiállításra szeretném felhívni a figyelmüket. 

Non-standard építészet

2007. július 12-augusztus 22.

Az Ernst Múzeumban a július 4-én megnyílt Id. Janáky István építész retrospektív kiállítással párhuzamosan egy másik építészeti tárlat nyíilik július 11-én Non-standard építészet címmel. A kiállítás a képzőművészet és az építészet határterületeire kérdez rá egy művész és egy diákközösség alkotásain keresztül. 

Kapitány András *.SR című tárlatát a holland építész Escher szelleme inspirálta. Kapitány az építési folyamatot fordítva értelmezi, a szerkezeteket részekre bontja, így mutatva föl az épületben mint struktúrában működő feszítő erőket.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatói a kiállításra készült, az épített és a természetes környezet viszonyát vizsgáló, friss építészeti gondolatokat megjelenítő  installációi a karon folyó oktatási és művészi kísérleteket reprezentálják. A soproni diákok a kiállítás idejére szervezett társművészeti programjai szintén a művészeti ágak közötti átjárások jegyében születnek (Ezek pontos időpontjáról az Ernst Múzeum honlapja ad folyamatos tájékoztatást.)

Megnyitó: 2007. július 11., 18 óra 

A kiállítás kurátora: Uhl Gabriella
H-1065 Budapest, Nagymező utca 8. - - www.ernstmuzeum.hu - e-mail: ernst at ernstmuzeum.hu - Tel.: (+36 1) 341 4355 - Nyitva tartás: kedd-vasárnap 11-19 óra

További információ: Uhl Gabriella - uhlgabi at ernstmuzeum.hu, 06-70/ 218 4696






Aura 2.

Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton kiállítása

2007. július 11-augusztus 19.


Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton 1995-ben találkoztak először, amikor informatikus és intermédiás hallgatók közti együttműködés lehetősége került szóba. Ez a korai kísérlet már példázza azt a máig tartó törekvést, mely a művészet és tudomány egyenrangú és inspiratív együttműködését tűzi ki célul. Ismertebb közös műveik még: a DeMedusator, az ExAltarcation, a Camouflage és a Point of view, a Smalltalk, az Aura, az Oculus Artificialis Teledioptricus 1.0. 

A mostani kiállítás a 2003-ban az Aura - Műalkotás a sokszorosíthatóság kora után elnevezésű kiállításon bemutatott Aura című installációjuk tovább fejlesztése. Az alkalmazott interfész ezúttal egy - vetítővászonként is működő - asztal felületén tologatható, tükröző felületű fémbögre. A bögre körül értelmezhetetlen, kaotikus fények látszanak, melyek akkor válnak értelmezhetővé, ha a bögre hengerfelületén visszatükröződő-visszatorzuló képet szemléli a befogadó. A hirtelen háromdimenzióssá, tehát valószerűvé váló mesterséges környezetben a tükröző felületű bögre mozgatásával haladhat a látogató. A körkörösen kivetített kép követi a néző által irányított tárgy mozgását. Egységes ívet Szegedy-Maszák Zoltán és Fernezelyi Márton munkáinak nem a téma vagy megjelenítés, hanem a megismerés és jelentésalkotás igénye ad, egyszerre élve közben a technika kínálta lehetőségekkel és a művészet eszközeivel. Installációikban a befogadótól aktív figyelmet követelnek, és annak belátását, hogy amit látunk, az valóság, fényből.

Saját bevallásuk szerint: azért csináljuk az egészet, mert izgat annak a tapasztalatnak, élménynek a lehetősége, ami átélhetővé válik az installációban. Hedonista művészek, vagy ha tetszik hedonista tudósok vagyunk, kíváncsiak vagyunk, mi az ami létrejön majd a kiállítótérben, és persze élvezzük a vele való játékot is. A médiaművészet - ha van egyáltalán ilyen - Vidám Tudomány.




Megnyitó: 2007. július 11., 18 óra 

Bevezetőt mond: Peternák Miklós, a C3 igazgatója

Kurátor: Bordács Andrea


Támogatók: Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alapprogram

H-1051 Budapest, Dorottya u. 8. - www.ernstmuzeum.hu/dorottya - e-mail: dorottya_galeria at t-online.hu - t/f: (+36 1) 266 0877 - Nyitva tartás: hétfő-szombat 10-18 óra


További információ: Bordács Andrea - dorottya_galeria at t-online.hu, 06-30/446 1642



Üdvözlettel:


CSEJDY Réka
sajtókapcsolatok, kommunikáció

Tel: 36 1/460 7017
Fax: 36 1/363 8149 
mobil: 36 70/537 6015
email: rcsejdy at mucsarnok.hu

Műcsarnok Nkft.
1146 Budapest, Dózsa György út 37.


More information about the Artinfo mailing list