[artinfo] Nagy Kriszta - Eddig. Eletmu kiallitas a WAX-ban

waiting at godot.hu waiting at godot.hu
Fri Feb 23 14:33:00 CET 2007


A Godot Galéria a figyelmébe ajánlja

 
Nagy Kriszta  x-T

Eddig

 
című életmű kiállítását.

 
 
Helyszín: WAX Kultúrgyár
1047 Budapest, József Attila u. 4-6.

 
Megnyitó: 2007. március 2. 19h

 
Megnyitja: x-T performansz

 
Kurátor: Bencsik Barnabás



A valamikori Wolfner-féle újpesti bőrgyár felújított ipari épületei néhány évvel ezelőtt már felkerültek Budapest kulturális térképére, ám néhány nagysikerű kiállítás után az ígéretes kezdeményezés elakadt, az inspiratív helyszínek kihasználatlanná váltak. Az egyedülálló építészeti adottságok, a szokatlan léptékű és intenzív atmoszférájú belső terek azonban mostantól újra megnyílnak a kortárs képzőművészet számára. WAX kultúrgyár néven, a tulajdonosok magánkezdeményezéseként, újra kiállítások és más kulturális események helyszíne lesz az épületkomplexum, amelynek kiállítási programját az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda szervezi.
Az újra induló helyszín első bemutatkozása Nagy Kriszta x-T életmű-kiállítása, Eddig címmel. Bár Nagy Kriszta, 1998-as, Lövölde téren felállított kültéri óriás-plakátja Kortárs festőművész vagyok! óta meghatározó személyisége a magyar művészeti szcénának és számos egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek munkái az utóbbi években nemcsak hazai, hanem külföldi helyszíneken is, ilyen léptékű, összefoglaló megjelenésre még nem kapott lehetőséget. Az eddigi pályafutásának átfogó bemutatására törekvő egyéni kiállítás egybegyűjtve, egymással ütköztetve, újabb szempontokat felvetve állítja egyszerre a néző elé  a hagyományos festményektől a manipulált fotón és printen át, a legújabb digitális-technológiákat is felhasználó mozgóképig különböző médiumokban megvalósult, az elmúlt több mint tíz év alatt született alkotásait.
Nagy Kriszta a hazai kortárs képzőművészeti élet egyik legismertebb képviselője, aki provokatív művészeti projektjein kívül, a tömegmédia által kínált bulvárnyilvánosság eszközeit és csatornáit is felhasználja arra, hogy a szűk szakmai közönségen túl, nagyobb tömegeket is elérjenek szubverzív gesztusai. Mint énekesnő, Tereskova néven saját zenekarával évek óta szereplője az alternatív zenei életnek. Művészi pozíciójának és alkotói attitűdjének ezért egyik legfontosabb eleme a különböző „szerepek” váltogatása, a lubickolás a sajátos kulturális és mediális kontextusokban a nyilvánosság előtt. Nagy Kriszta művészetében, olyan egymással szoros összefüggésben levő témákat jár körül, mint a női test, a szexuális identitás, a szexuális viselkedés, művészet és művészeti piac, a művész(et) mint árucikk, a tömegmédia és a vadkapitalizmus hatása a kortárs művészeti stratégiákra.
Ez a markánsan, olykor a botrányoktól sem félve megfogalmazott sokrétű és összetett művészi pozícó érdemes arra, hogy az eddigi esetleges kritikai reflexiókon túl, részletesebb értelmezés és elemzés tárgya is legyen, ezért a kiállításhoz kapcsolódva, a műveket tágabb összefüggéseikben is értelmező tanulmányokat magába foglaló katalógus is megjelenik. 


A kiállítás az ACAX / Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és a WAX együttműködés keretében valósult meg.


Katalógus bemutató finisszázs március végén!

A kiállítás alkalmából megjelenő katalógust bemutatják a tanulmányok szerzői és Hegyi Lóránd művészettörténész.




A kiállítás március 3-tól április 9-ig tekinthető meg keddtől vasárnapig 12 és 18 óra, pénteken 12 és 20 óra között. Hétfőn zárva.
 

www.waxbudapest.hu


Hírlevelünket képekkel az alábbi linkre kattintva nézheti meg:
http://www.godot.hu/index.php?th=52







More information about the Artinfo mailing list