[artinfo] 1/4 magyar

Beata Hock gphhob01 at phd.ceu.hu
Thu Feb 22 12:39:17 CET 2007


¼ magyar
Remix a 2006-ban Prágában bemutatott, Tamara Moyzes és Zuzana ©tefková által rendezett Czechpoint kiállítás anyagából
Kurátorok: Hock Bea, Zólyom Franciska 


Megnyitó a Liget Galériában 2006. február 26-án 18 órától
A kiállítást Viktor Freso akciója nyitja meg
Liget Galéria, 1146 Bp. Ajtósi Dürer sor 5. 

Megnyitó a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben 2006. február 27-én 18 órától 
A megnyitón közreműködik Najmányi László thereminen
Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros, 2400 Dunaújváros, Vasmű út 12

A dunaújvárosi megnyitó alkalmából 2007. február 27-én kedden 16 órakor ingyenes busz indul a Mátyás Pince előtti buszparkolóból, az Erzsébet híd pesti hídfőjétől. A busz kb. 22 órakor érkezik vissza Budapestre.


Kiállító művészek:

Bodó Sándor (HU), Jiři Černický (CZ), David Černý (CZ), Tanja Dabo (HR), Nitsan Domidiano (IL), Iván Edeza (MEX), Harun Farocki (D), Katharina Fiegl – Eva Jiřičková (A-SK), Jiři Franta (CZ), Viktor Frešo  (SK), Mandy Gehrt (D), El-Hassan Róza (HU), Albert Heta (KOS), Horváth Tibor (HU), Interkulturális Tájékozódó (HU), Rafał Jakubowicz (PL), Enrique Ježik (MEX), Kaszás Tamás - Loránt Anikó (HU), Khoór Lilla – Will Potter (HU-UK), Radim Labuda  (SK), MKKP [Magyar Kétfarkú Kutya Párt] (HU), Mécs Miklós (HU), Avi Mograbi (IL), Michal Moravčík (SK), Pacsika Rudolf (HU), PODEBAL: Petr Motyčka, Antonín Kopp, Jan Kotík (CZ); Sárai Borbála Luca (HU), Avdey Ter-Oganyan (RUS), David Ter-Oganyan (RUS), Veress Zsolt [Nemes Csaba] (HU), Lorena Wolffer (MEX), Nevet Yitschak – Lior Fridman (IL), Martin Zet (CZ), Manar Zuabi (PAL)


A budapesti Liget Galériában és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben bemutatásra kerülő ¼ magyar című nemzetközi kiállítás olyan kritikai kifejezésformákat térképez fel, amelyeken keresztül a művészek az egyént körülvevő, sokszor adottnak és ebből kifolyólag állandónak tekintett politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális rendszereket, illetve azok logikáját elemzik, kérdőjelezik meg, vagy szembesítik alternatívákkal. A kiállított munkák vitalitása abból ered, hogy az elméleti felvetések megélt helyzetek tapasztalataira épülnek. 

A kiállítás előzményeként tavaly Prágában megrendezett Czechpoint tárlat a politikai és társadalmi kirekesztés, illetve átjárhatóság témáira összpontosított, és közép-európai művészek munkái mellett mexikói, izraeli és moldáv vendégkurátorok válogatásait mutatta be. A mostani “remix” újrakeveri a kiállítók névsorát és a tematikai súlypontokat. A Liget Galériában és a Kortárs Művészeti Intézetben látható művek egy része azt vizsgálja, hányféle összetevő alakítja az identitást, s hogy ez az (ön)meghatározás mennyire állandó. Más munkák az egyén szintjéről a társadalom, a nemzet, a nemzetközi relációk, valamint a kultúra és a vallás síkjára mozdítják el ezt a kérdésfelvetést. 

A kiállítás címe a szlovák Viktor Frešo egyik 2004-es munkájára utal, amelyben a helyi magyarellenes polgármester tévés kirohanására azzal reagált, hogy az “¼ magyar vagyok és ¾ részt büszke rá” feliratot fújta festékkel a zsolnai galéria falára. Az ¼ magyar című kiállítás arra is rákérdez, hogy miként módosul egy kritikai állásfoglalás értelme, ha más környezetbe helyeződik át, illetve arra, hogy művészeti munkák segítségével közelebb kerülhetünk-e tőlünk távoleső, általunk kevésbé ismert konfliktushelyzetekhez, témakörökhöz; hogy képesek vagyunk-e más szemszögből tekinteni saját környezetünkre? 


A kiállítás keretrendezvényeként az Interkulturális Tájékozódó márciusban városnéző túrát szervez Dunaújvárosban. A túrával kapcsolatos további információ a 06 25 412 220-as telefonszámon, vagy az info at ica-d.hu emailcímen kérhető.


A kiállítás a Liget Galériában megtekinthető március 19-ig, szerdától-hétfőig 14-18 óráig.
Liget Galéria
www.ligetgaleria.c3.hu 

A kiállítás a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben megtekinthető március 30-ig, az ünnepnapok és a vasárnapok kivételével naponta 10-18 óráig.
Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros
www.ica-d.hu 





More information about the Artinfo mailing list