[artinfo] Zatonyi Tibor megnyito 2008.01.03.

Július Gyula gyjulius at jovohaza.hu
Sat Dec 29 14:52:16 CET 2007


 

Boldog Új Évet kívánva szeretném felhívni figyelmedet a Millenáris 2008-as első kiállítására.

 

Utószilveszter Zártonyi Tibor kiállításmegnyitóján 2008. január 3-án 18 órától, 

melyre szeretettel vár :

 

Július Gyula, a kiállítás külsős kurátora.

 

Tehát :

2008. január 4-24.

Zátonyi Tibor fotográfus Fehér árnyak c. kiállítása

 

Helyszín: Piros-Fekete Galéria

Megnyitó: 2008. január 3., 18.00

Megnyitja: Pfisztner Gábor

Nyitva: hétfő kivételével naponta 11-től 19 óráig

 

"Drámainak nevezett fények, nagyon fekete és fehér távlatok és egy kis fanyar humor. Az élet apró mozzanatai jelentéketelenek a maguk egyszeriségében, de jelentősek annak, aki megragadja. Ezáltal teszi fontossá azok számára is, akik nézőjévé válnak annak, ami csak neki, a kép készítőjének mutatkozhat meg úgy, ahogy ezúttal mi is láthatjuk majd. Ha nem is az ő szemével, de az ő kamerájának keresőjén keresztül.

Zátonyi Tibor megszállottan ragaszkodik egy olyan képi világhoz, amely ma talán divatjamúltnak mondandó, mégis képes feltárni valami mást, mint amit megszoktunk. Nem színes, nem izgalmas és nem is túl látványos. Cserébe viszont, olyan pillanatoknak válhatunk részesévé, amelyeknél elidőzve, lehetőséget kapunk arra, hogy elgondolkozhassunk fontos és kevésbé fontos dolgok jelentésén és általában a dolgok értelmén vagy értelmetlenségén. 

A lét abszurditásán."

Pfisztner Gábor 

 

 

"Zátonyi képein minden elem önmaga emlékműve. A parton álló gyermek követ dob a vízbe. Végre egy igazi pillanatfotó? A csobbanás után szabályos kört rajzol ki a hullám: a teljesség archetípusát. Zátonyi ekkor exponál. Ám ez önmagában túl komoly neki, idézőjelbe kellene tenni valahogy. Az örök szimbólumot most iszonyú betonhenger rajzolja ki a horizont előtt. Belül (!) a varázsszó: Queen. Az istentelen gumijavító cégér pedig már maga az embléma. Piszokfoltok az alján: bárányfelhőemlékek. Misztikus fényű ablak előtt magányos vasaló. Fénynyaláb a fapados váróterem UFO-szerű hamutartói előtt, a földön. Életnek semmi nyoma. Kvázi valóság a valóságban a vizes ablakra ragasztott műlepke is a vigasztalan csepeli várostáj fölött."

Miltényi Tibor írásából

 

A kiállítás megtekintése díjtalan!

 

 



More information about the Artinfo mailing list