[artinfo] Lars_von_Trier_workshop_a_Műcsarnokban.doc

JA Erdody joco at c3.hu
Thu Apr 26 09:49:40 CEST 2007


Lars von Trier és a Dogma 95
--------------------------------------------------------------------------------

Lars von Trier és a Dogma 95
Találkozás Lars von Trier életrajzírójával Peter Schepelernnel és az Idióták (Idioterne) operatőrével Jesper Jargillal

 

Filmes workshop május 4-5 - én a Dán királyi Nagykövetség, Az ELTE Eötvös József Collégiumának Skandináv Műhelye és a Műcsarnok szervezésében

Helyszín: Műcsarnok, Törley Terem

Budapest 
Dózsa György út 37.

Időpontok: 

Május 4. péntek 10:00 - 15:00

Május 5. szombat 10:00 -14:00

 

A beszélgetést vezeti Liszka Tamás filmkritikus és Szalkai Réka műfordító, kritikus

A program nyelve angol.

Információ: Szöllősi Adrienne Eötvös J. Collégium műhelyvezető 30/272 4847

 

A 90-es évek elejétől Dánia határain kívül is egyre gyakrabban bukkan fel Lars von Trier neve, aki 1995-ben egy nemzetközi filmes szimpóziumon rendező társával Thomas Vinterberggel együtt meghirdetik a Dogma95 csoportot. Céljuk a hanyatlóban lévő, agyonmanipulált filmművészet megmentése. Ún. szüzességi fogadalmat hirdetnek, melyet 10 pontban, "parancsolatban" foglalnak össze. Formabontó, olykor bizarr előírásaik mégis felpezsdítik a filmművészetet. Elvetik a "túlkozmetikázott" dramaturgiájukat tekintve előre kiszámítható filmeket, a filmkészítésnek nem lehet célja a közönség becsapása. A szakma először kellemesnek tréfának ítéli a "szüzességi fogadalmat", de hamarosan kiderül, hogy többről van szó néhány fiatal filmes újító hóbortjánál. 

Mi is valójában a Dogma95, kik csatlakoztak hozzá, mennyire tartható be a filmes tízparancsolat, mik voltak a szakma pozitív, negatív reakció? Hol húzódik a befogadás tűréshatára? Ilyen és hasonló kérdésekre keresnek választ a beszélgetés résztvevői, melyben számítanak a közönség aktív részvételére is. A megértést könnyíti majd az Idiótákról készült werkfilm, valamint egy Lars von Trier életrajzi film bemutatója.

 

 

 

 


More information about the Artinfo mailing list