[artinfo] tranzit.hu előadás a művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola keretében: Maria Hlavajova&Ulay

tranzit office at tranzitinfo.hu
Fri Apr 13 12:39:50 CEST 2007


A tranzit.hu által kezdeményezett Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola keretében

 

Nyilvános beszélgetés Maria Hlavajova es Ulay részvételével a művészet társadalmi felelősségvállalásának szükségességéről

Időpont: 

2007 április 20. 19 óra

Helyszín:

EEA Erick van Egeraat associated architects Iroda 

Dózsa György út 84/c, 5. emelet

 

 

A tranzit.hu által tavaly ősszel elindított Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola abból indul ki, hogy a kortárs művészet és kultúra által létrehozott tudás- és ismerettöbblet szélesebb körben is értékes hozzájárulással gazdagíthatja a társadalmi közbeszéd különböző fajtáit. Célkitűzése az, hogy aktív részvételen alapuló szemináriumok formájában a művészeti pozíciók, a kritikai szempontok, valamint a művészeti intézményrendszer vizsgálata révén gyarapítsa a magyarországi művészeti közeg elméleti és gyakorlati eszköztárát. A szabadiskola elnevezés olyan közösségi összejövetelekre utal, amelyeken a résztvevők párbeszéd és vita során alakítják ki a közös gondolkodás és a tapasztalatcsere lehetőségét.

 

A szabadiskola idei központi témája az együttműködés és a párbeszéd. A meghívott előadókat párban vagy csoportban hívjuk meg, illetve arra kérjük fel, hogy javasoljanak olyan partnert, akivel a közös szeminárium vezetése egy begyakorolt együttműködés vagy éppen izgalmas kihívás.

 

Az áprilisi szeminárium keretében felkérésünkre Maria Hlavajova szlovák származású, Hollandiában működő kurátor az amsterdami fotóművészt Ulayt hívta meg.

A előzetes jelentkezés alapján zártkörű szemináriumot minden alkalommal egy nyilvános előadás kíséri, azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség is megismerkedhessen a meghívott vendégekkel.

 

Maria Hlavajova 1994-1999 között a pozsonyi Soros Kortárs Művészeti Központot vezette, majd a New York-i Bard College-ban folytatott kurátori tanulmányokat. 2000-ben megalapította, és azóta vezeti az utrechti BAK - basi voor actuele kunst nevű kortárs művészeti intézményt. Hlavajova az idei Velencei Biennálén a holland pavilon kurátora.

 

Ulay performanszművészként vált nemzetközileg ismertté együttműködve Marina Abramovic-csal, akivel 1976 és 1988 között működtek együtt. Legendás performanszaik a saját és a másik testének közelítéséből és távolításából, fizikai határaikat feszegető, az időt végtelenné nyújtó eseményekből álltak. Utolsó közös performanszuk, amely után életük is különvált, 1988-ban A szerelmesek - A Nagy Fal Séta volt. Ennek során a kínai nagy fal két szélső pontjáról indultak el és középen találkoztak.

Ulay az 1970-es évektől kezdve mindvégig fotósként is működött, korán kísérletezett a polaroid technikával, foglalkoztatta az önarckép, mint az önazonosság vizsgálatának eszköze. Munkásságát mindvégig politikai állásfoglalás motiválja, amely meghatározza hosszú évek óta különböző művészeti akadémiákon folytatott oktatói tevékenységét. 

 

 

A Maria Hlavajova és Ulay által vezetett szeminárium címe Miért a művészeten keresztül? Égető társadalmi és politikai kérdések térnyerése a kortárs művészeti gyakorlatban (2007. április 20-22.)

Jelentkezési határidő angol motivációs levéllel: 2007 április 16 az office at tranzitinfo.hu címre.

 

 

 


More information about the Artinfo mailing list