[artinfo] info

hegyidora hegyidora1 at chello.hu
Tue Sep 5 13:10:25 CEST 2006


2006. szeptember 10-ig lehet e-mailben jelentkezni (tranzit at enternet.hu) a Muveszetelmeleti-es gyakorlati szabadiskola elso szeminariumara, amelyre szeptember 22-24-e kozott kerul sor Barbara Steiner, a lipcsei Galerie fur Zeitgenossische Kunst igazgatoja vezetesevel.
Diakok, muveszettörteneszek, muveszek, kuratorok jelentkezeset motivaciós levelben varjuk. Egy szeminariumon 15 fo vehet reszt.  Az iskola nyelve angol. Igeny eseten szallasfoglalasban tudunk segiteni.
Reszletes informacio az elso szeminarium tartalmarol, vaklamint a tovabbi hetvegekrol: http://tranzithu.media7.sk, www.tranzit.org

A Muveszetelmeleti es -gyakorlati szabadiskola abbol indul ki, hogy a  kortars muveszet es kultúra altal letrehozott tudas- es ismerettoblet 
szelesebb korben is ertekes hozzajarulassak gazdagithatja a tarsadalmi  kozbeszed kulonbozo fajtait. Celkituzese az, hogy aktiv reszvetelen alapulo szeminariumok formajaban a muevszeti poziciok, akritikai szempontok, valamint a muveszeti intezmenyrendszer vizsgalata reven gyarapitsa a magyarorszagi muveszeti kozeg elmeleti es gyakorlati eszkoztarat. A szabadiskola elnevezes olyab kozossegi osszejovelekre utal, amelyeken a resztvevok parbeszed es vita soran alakitjak ki a kozos gondolkodas es tapasztalatcsere lehetoseget.

Az iskola havi rendszeresseggel, hetvegi szeminariumok formajaban mukodik. Az egyes szeminariumokat meghivott muveszek, kuratorok, elmeleti es muzeumi >szakemberek tartjak, figyelembe veve a magyarorszagi kortars muveszet helyzetet es az itt folyo diskurzusokat. A program a meghivott szemelyisegek gyakorlati tevekenysegere alapozva teszi lehetove az elmeleti es gyakorlati kerdesek megvitatasat.

A Muveszetelmeleti es -gyakorlati szabadiskolat celjai:
- a kortars kultara aktualis jelensegeinek vizsgalata a muveszeti es a kuratori gyakorlatban;
- a kritikai gondolkodas es a szakmai parbeszed elosegitese;
- a muveszetelmelet es a muveszetkritika szerepe, a kritikai fogalmak 
elemzese és a hazai kozegre alkalmazhato fogalmak kutatasa;
- a kurator- es a muveszidentitas/szerep nemzetkozi kontextusban valo alakitasa.

Temak 2006-ban:

- a kontextus szerepe a kulturalis termelesben;
- az elmelet és a gyakorlat egymasra hatasa;
- a nyilvanossag lehetseges formai az intezmenyek es az onszervezodesi 
platformok kozott
- konstruktiv atfedesek a kuratori es muveszeti gyakorlat kozott


Helyszin: Collegium Budapest
1014 Budapest Szentharomsag u. 2.


More information about the Artinfo mailing list