[artinfo] Clémentine Deliss: Future Academy, 2006. november 30. 17.00, MKE

Lázár Eszter leszter at mke.hu
Wed Nov 29 20:24:15 CET 2006


Clémentine Deliss: Future Academy címmel tart előadást a Magyar Képzőművészeti Egyetemen

időpont: 2006. november 30. 17.00
helyszín: Magyar Képzőművészeti Egyetem, 1062 Budapest, Andrássy út 69-71.

Az angol nyelvű előadás az Elképzelések egy fiktív akadémiáról című kiállítás keretében kerül megrendezésre

Clémentine Deliss Edinburghban élő kurátor, kutató és kiadó. Londonban született 1960-ban francia-osztrák szülőktől. A bölcsészettudományok doktora (Erotika és egzotikum a húszas évek francia antropológiájában). Korai kiállításai között szerepel a Lotte or the Transformation of the Object / Lotte avagy a tárgy átalakulása (Steirischer Herbst, Graz 1990, Vienna Academy of Fine Arts, 1991), és az Exotic Europeans / Egzotikus európaiak (National Touring Exhibitions, Hayward Gallery, London). 1992-től 1995-ig az africa95 művészeti igazgatója, ez a művészek által szervezett New York-i fesztivál az afrikai művészet különböző ágait mutatja be a Royal Academy of Arts és mintegy 60 nagy-britanniai intézmény közreműködésével. Deliss nevéhez fűződik a fesztivál egyik kiállítása is, a Seven Stories about Modern Art in Africa / Hét történet a modern afrikai művészetről (Whitechapel Gallery, London, 1995; Konsthall, Malmö 1996). 1996-tól az írókat és művészeket bemutató Metronome magazin szerkesztője és kiadója, az eddig hét számot megért magazin minden alkalommal más helyszínt térképez fel: Dakart, Berlint, Bázelt, Frankfurtot, Bécset, Oslót, Koppenhágát, Londont és Párizst. Az érdeklődők megismerkedhettek a "Metronome"-mal a 100 Days of Documenta X keretében, valamint 2001-ben a párizsi Galerie Chantal Crousel-ban. Jelenleg az új szám előkészületei folynak Párizsban.
Deliss az Európai Unió és számos kulturális szervezet tanácsadója, a frankfurti Städelschule, valamint az oslói képzőművészeti akadémia vendégprofesszora, és különféle kutatási projekteket vezetett a bécsi, az edinburghi, a bordeaux-i, a bergeni, a koppenhágai, a malmöi, a stockholmi és a londoni művészeti akadémiák támogatásával. Jelenleg egy nemzetközi kutatócsoport munkáját (Future Academy) irányítja, mely a művészeti akadémia jövőjét vizsgálja, az Edinburgh College of Art, a Chelsea College of Art & Design, a Srishti School of Art, Design & Technology, Bangalore, a dakari Ecole Nationale des Arts és más szenegáli, indiai, nagy-britanniai post-intézményi szervezet részvételével.
Kutatási szakterületei közé tartozik a világ különböző pontjain dolgozó művészek összekötése, a verbalitás státusa a jelenkori művészeti gyakorlatban, valamint a kiállításon túlmutató kurátori körülmények/modalitások.


Mindenkit szeretettel várunk!


More information about the Artinfo mailing list