[artinfo] Katarina ©ević és László Gergely: Házi Múzeum

Lázár Eszter eszter.lazar at karton.hu
Mon Nov 6 16:34:46 CET 2006


Magyar Képzőművészeti Egyetem tisztelettel meghívja Önt és barátait

Katarina ©ević és László Gergely

 

Házi Múzeum

című kiállításának megnyitójára 

2006. november 8-án 19 órára


megnyitja: Turay Hedvig, művészettörténész


kurátor: Lázár Eszter 

megtekinthető: 2006. november 24-ig

hétfő - péntek 10.00 - 18.00

szombat: 10.00 - 13.00


helyszín:

Magyar Képzőművészeti Egyetem, Aula

1062, Budapest Andrássy u. 69-71.





Katarina ©ević és László Gergely a Magyar Képzőművészeti Egyetem Aulájában különböző tárgyi emlékek, korhű dokumentumok (levelek, alaprajz, fotók) felhasználásával építettek fel egy múzeumot.  A központi téma egy Dalmáciában, ®uljanában található családi nyaraló, melynek korszakokra bontható történetét (pre-©ević, ©ević, poszt-©ević) dolgozták fel. A hagyományosnak tekinthető, tudományos szemlélettel kialakított néprajzi múzeumoktól azonban különbözik Katarina ©ević és László Gergely múzeuma: az egyes tárgyak leírókartonjai nem követik a katalogizálás szabályait, és a talált tárgyi emlékek sem egy szakmai szelekciót követően kerültek a nagy nyilvánosság elé. A ház körül talált és összegyűjtött tárgyak, - közöttük olykor nehezen beazonosítható darabok vagy jelentéktelennek tűnő háztartási hulladékok is vannak -  a hozzájuk fűzött magyarázatok, valamint a családi archívumból előkerült képeslapok, fotók és levelek társaságában kerülnek kontextusba. A kiállított dokumentumok az ország, a régió történelmi eseményeire is utalva, a ház "életének" bemutatásán keresztül a családtörténet egyes részleteibe is bepillantást engednek.   A tavaly elkezdett Házi Múzeum projekt a 2006. november 10 -11 között megrendezésre kerülő Exponált Emlék című nemzetközi konferenciához kapcsolódódik, melyet az AICA magyar tagozata szervez a budapesti Goethe Intézetben. A múzeum "fotógyűjteményét" november második felében Belgrádban, a Remont Galériában mutatják be.   

 

 

 

részlet a Házi Múzeum című kiadványból

 

Három éve, 13 évvel a dél-szláv háború után, adatott meg szerb állampolgároknak először, hogy vízum nélkül újra horvát területre léphessenek. Sokan már első évben kihasználták ezt a lehetőséget, hogy felkeressék elhagyott birtokaikat vagy nyaralóikat. A visszatérőket sok esetben birtokaik új tulajdonosa vagy házaik romjai fogadták. A szerb tulajdont gyakran helyi közösségek és a hadsereg közös erővel tették a földel egyenlővé.  

 

Katarina ©ević és László Gergely hasonló körülmények között találtak rá arra a házra, ami 25 éven keresztül, a háború előtt, Katarina családjának nyaralója volt dél Dalmáciában, ®uljanaban. A háború óta szemmel láthatóan többen is használatba vették a kőkunyhót. A szomszédok elbeszélései szerint laktak ott katonák, bosnyák menekültek és hajléktalanok. 

 

Az elmúlt két évben 1-1 hónapot töltöttünk azzal, hogy helyreállítsuk a házat, amiben a falain kívül nem maradt semmi épp. Csak a takarítás több mint egy hétig tartott. 

Takarítás közben, a házban és a ház körül, számtalan tárgyat találtunk, melynek egy részét meg is őriztünk. Mindegyikhez más-más emlék, érzelmi töltet társult. A tárgyak egy ház történetének tanúi, és együtt válnak olvashatóvá. Ezért határoztuk el, hogy kísérletet teszünk a ház múltjának feltérképezésre, és létre hoztuk a házi múzeumot. Feltártuk a terepet, és régészeti elveket alkalmazva, ott helyben katalogizáltuk a talált tárgyakat


More information about the Artinfo mailing list