[artinfo] József Attila a Jövő Házában

Július Gyula gyjulius at jovohaza.hu
Thu Jun 29 13:32:48 CEST 2006


 

Jövő Háza Központ

1024 Kis Rókus utca 16-20

 

2006. július 1. szombat 10:00 - augusztus 15., kedd 18:00 B Kiállítási Csarnok, a Jövő Háza Kiállítás területén



Eszmélet

Multimédiás kiállítás József Attila emlékére

A 20. századi magyar líra világirodalmi rangú képviselőjének 2005-ben ünnepeltük születése 100. évfordulóját. 

Megnyitó: július 4., kedd 18.00

Megnyitja: E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

 

A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös szervezésben.

 

Az évet a Magyar Köztársaság Kormánya emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig lehetővé tette, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeum bemutassa József Attila életéről és költészetéről készült multimédiás kiállítását. Ez látható most a Jövő Háza Kiállítás keretében a nyáron.

 

A kiállítás címe: Eszmélet. József Attila motívumokban és képekben rendkívül gazdag, bonyolult érzelmi és bölcseleti tartalmakat is megfogalmazó életművében ez a vers reprezentálja leginkább a létbe vetettség időbeli kereteinek tudatosításával a 20. századi ember érzésvilágát, egyúttal a József Attilára oly jellemző magatartást is, amellyel a világ rendjét, benne az ember helyét kutatta, s azt a bátorságot is, amellyel szembenézett az egzisztenciális következményekkel járó tapasztalatokkal.

 

A modern technikai eszközöket felvonultató virtuális kiállításban József Attila költészetét és életútját, tárgyi hagyatékát új technológiák segítségével mutatjuk be. Az elektronikus grafikai arculat és a videó background animáció segítségével látványos és modern, ugyanakkor az életmű bemutatásának tárgyias formáját választottuk. Modern tipográfiával, kompozitálásos technikával egységesítettük a bemutatandó kéziratok, fotók, könyvek és dokumentumok képeit az archív felvételekkel. Kivételes esetekben háromdimenziós modellezést is alkalmazunk.

A hét plazma tv-n és két számítógépen bemutatandó anyag, valamint az audió eszközök segítségével meghallgatható versek reményeink szerint fölkeltik az érdeklődést József Attila költészete iránt. A programot úgy állítjuk össze, hogy a látogatók az információk között barangolva saját tempójukban, több szempont szerint juthatnak el az adatok mélyebb rétegeihez. Az így elérhető információtömeg segítségével átfogó képet alkothatnak József Attila életéről és munkásságáról.

 

Nyitva: 

Kedd-vasárnap: 10.00-18.00

Megtekinthető a Jövő Háza kiállításra szóló jeggyel.

 



More information about the Artinfo mailing list