[artinfo] felhívás

Gyergyádesz László\(né\) gyergyadeszzsu at t-online.hu
Mon Jul 10 11:49:28 CEST 2006


"Cifrapalota" Bács-Kiskun Megyei Önk. Katona József Múzeumának Képtára és Kiállítóhelye

6000 Kecskemét, Rákóczi út 1. Pf. 165; Tel./Fax: 76/480-776; 30/287-2549; E-mail: gyergyadeszzsu at axelero.hu

 

A Cifrapalota (Kecskeméti Képtár)

 

III. Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennále - oltár
címmel országos kortárs képző- és iparművészeti kiállítást rendez

 

A kiállítás tematikája: 2002-ben, az első alkalommal a Keresztre feszítést és a legfontosabb szimbólumot, a keresztet választottuk, míg a Cifrapalota felújítása miatt egy évet csúszva 2005 tavaszán. a Genezis őstörténeti részét, a Teremtés könyvének első 11 fejezetét "adtuk fel". Ezúttal - visszatérve a páros évekhez - az oltár, ill. - pályázat a pályázatban - az ahhoz kapcsolódó liturgikus tárgyak, klenódiumok lesznek a főszereplők. 1. Az "oltár" ezúttal némileg kötetlenebb téma. Nem kell feltétlenül az egyes keresztény felekezetek oltárainak, oltárképeinek formai és tartalmi tradíciókhoz ragaszkodni, lehetőség van magának a jelenségnek, az ég és föld, a materiális és a metafizikus, illetve a racionális és az irracionális világ közötti kapcsolat szakrális "eszközére", kultikus "építményére" tenni a hangsúlyt, sőt felvillanthatóak más, nem keresztény vallások "oltár-értelmezései" is. 2. A különböző felekezetek oltárhoz (trapeza, úrasztala) és az eucharisztiához kapcsolódó liturgikus tárgyaira, illetve az úrvacsora kiszolgáltatásának kellékeire kiírandó pályázatunkat külön kezeljük, mivel itt a funkcionalitás, az előírások betartása kiemelt szerepet kap majd a művészi szempontok mellett az értékelés során. Éppen ezért a biennálén is elkülönítve fogjuk bemutatni a pályázat ezen részére beküldött alkotásokat. Műfaji megkötöttség ezúttal sincs, az objektektől a táblaképekig, a kerámiától az ötvösművészeti alkotásokig szeretnénk, ha minden műfaj és technika megjelenne a kiállításon. Egyenlő és őszinte örömmel fogadjuk a különböző irányzatok képviselőit, a figurális, a nonfiguratív és az absztrakt műveket, vagy pl. az installáció vagy a fluxus körébe tartozó alkotásokat is.

A kiállítás helyszíne és időpontja: A kecskeméti Cifrapalota (Rákóczi út 1.) földszinti termei (5 méteres belmagassággal) 2006. december 15 - február 28. között.

 

      A művek

      beadásának
     Kecskeméten: Kecskeméti Képtárban (november 6-9., 10-16 óra között)
     
      helye és ideje:
     Budapesten: Műcsarnokban, 3-as hátsó kapu (november 7. és 8., 10-14 óra között)
     

 

      A kizsűrizett művek visszaadásának
     Kecskeméten: Kecskeméti Képtárban (november 23. és 27. 10-16 óra között)
     
      helye és ideje:
     Budapesten: Műcsarnokban, 3-as hátsó kapu (november 29., 11-14 óra között)
     

 

A művek beadásának feltételei: Műfaji és technikai megkötések nélküli kiállítás, ahol például rajzfilmmel, ruhával, táblaképpel egyaránt lehet jelentkezni. A kiállításra beadott műveket csak megfelelően keretezve, a grafikákat minimálisan paszpartuval ellátva (két méret lehet csak: 50x70-es és 70x100-as) fogadjuk csak el (az ettől eltérő méretű alkotásokat keretezve kérjük). Installáció jellegű művek esetében a kiállíthatóság technikai feltételeit az alkotónak kell biztosítania. A Budapesten beadható művek maximális méretei (kerettel együtt!) sík (és nem összetekerhető) művek esetében 130x170 cm, míg ez térbeli kiterjedésű alkotások esetében a kb. 40 kg súlyhatár mellett egy mikrobusz raktere a mérvadó. Az ismertetett méreteket meghaladó műveket Kecskeméten lehet beadni. A műveket csak a helyszínen kitöltött adatlappal együtt vesszük át.

Zsűri: Elsődlegesen a minőség biztosítása, a díjazott alkotások kiválasztása végett a rendezők zsűrit kérnek fel. (A zsűrizés várható időpontja: 2006. november 13.)

Beadható művek száma: A várhatóan nagy számú jelentkező miatt egy alkotó a pályázat két részére csak 1-1 alkotást adhat be. Sorozat esetében a zsűri fenntartja a jogot annak szétbontására, ha az tartalmilag lehetséges.

Katalógus: A kiállítás megnyitójára színes katalógus jelenik meg. Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, megköszönjük, ha reprodukciót is tudnak mellékelni.

 

       
     ifj. Gyergyádesz László

      művészettörténész
     
      Kecskemét, 2006. június 24.
     Kecskeméti Képtár vezetője, a biennále kurátora
     

 


More information about the Artinfo mailing list