[artinfo] tranzit. hu info_tranzit vetitesek/ screenings 1_060215

hegyidora hegyidora1 at chello.hu
Fri Feb 10 14:49:33 CET 2006


 

tranzit. hu vetitesek 1

 

A tranzit. hu 2006-ban havonta megrendezendo vetitessorozatot indit. Az egyes programokat felkert muveszek, kuratorok, teoretikusok allitjak ossze.

 

Elso alkalommal Kokesch Adam, kepzomuvesz filmprogramjat mutatjuk be.

 

Program:

Johan Grimonprez: Dial H-I-S-T-O-R-Y, 1997, 68 perc, DVD

 

2006. februar 15, 19 ora

Godor Klub, Erzsebet ter, Budapest

 

A film februar 28-ig idopont egyeztetes alapjan megtekintheto a tranzit. hu irodaban, 1024 Forint u. 4. tel: 315  26 15 / 06 30 525 5663

 


Johan Grimonprez Dial H-I-S-T-O-R-Y cimu, 1997-es munkajat 2004-ben lattam a Stedelijk Muzeumban, a Who If Not We. kiállitason. 

Az archiv hirado-, dokumentum-, reklam- es propagandaanyagok reszleteibol összeallitott 70 perces film a gepelteritesek tortenete es televizios bemutatasat dolgozza fel Don DeLillo amerikai iro szovegeinek felhasznalasaval. A bevagott reszletek sora a valosagossal parhuzamos vilagot jelenit meg, amelynek latszolagos objektivitasa mogott felsejlik kronikasaiak alig vagy egyaltalan nem leplezett szandeka.

A kepsorokbel a 60-as 70-es evekben meg luxusszamba meno repüles, a felelem, az anyagi erdekek es a "magasztosabb" ertekek eposzinak tetszo osszeutkozese bontakozik ki.
A "hasznalt anyag"-bol dolgozo film partatlansaga miatt  - a tarsadalma(ka)t  deformalo szandekokat mint egy fizikai modell erovektorait mutatja be - lehet erdekes es osztonzo a hazai muveszek, "aktivistak" es mindazok szamara, akik egyik szandek eloretoreset sem latnak szivesen az egyensuly eleresere valo hivatkozas urugyen. (Kokesch Adam)

 

Keszulj fel a "Dial History" (Hivjuk fel T-O-R-T-E-N-E-L-M-E-T telefonon!) -ra, erre a melten vilaghiru gepelteritos dokumentumfilmre, amely mar harom evvel 9-11 elott sotet joslatokba bocsatkozott.

A film ugy allitja be a  hatvanas evek utasszallito repulogep elteritoit, mintha azok langolo lelku forradalmarok lettek volna, akik evvel az eszkpzzel szerettek volna nyilvanossagot szerezni igaz ugyuknek, es akiket a kilencvenes evekre levaltottak a profi, titkosszolgalatok es egyeb szervezetek altal penzelt lelketlen tomegmeszarosok.

Johan Grimonprez dokumentumfilmje arra keresi a valaszt, milyen politikai indokok es erdekek lehetnek e valtozas mogott, es ezzel parhuzamosan arra is ravilagit, hogy mi magunk, a sajat, totalis felelemre és megfelemlitesre alapulo tarsadalmunk az, amely ezeket a jelensegeket mind jobban indukalja, egeszen addig, mig mar visszafordithatatlanul katasztrofaba torkollik mindez. 

A gepelteritesek archiv felveteleit hatvanas evekbeli home-video felvetelekkel, lelekolo gyari munkarol keszult - de megis lelkes hangvetelu - kepsorokkal , gyorsetterem lancok hiperagressziv reklamjaival vagja ossze, mikozben a kepsorokon azt latjuk, hogy a gepelteritok lassitott felvetelen mintegy diszkozenere tancolva vegzik ki artatlan tuszaikat, illetve az utasokkal teli repulogepek alszent es dicsoseges zene kisereteben robbannak apre darabokra. 

Mikozben ide-oda csapongva vegigszaguldunk a huszadik szazad masodik felenek tortenelmen,  Davis Shea fulbemaszo és a filmet kitunoen illusztralo zenejet hallhatjuk.  Hogy ennek osszhatasa milyen erzes, azt egy "elteritett" Pepsi kola igazgatohelyettes szavaival irhatnank le a legjobban: "Az erzelmek teljes skalajan jatszik, a meglepetestol a sokkolason, a felelemkeltesen, az onfeledt nevetesre kesztetesen keresztel a bohockodasig, es onnet vissza a felelemig." (DVD fulszoveg)

 

Kulon koszonet:

Godor Klub - Kakuk Judit, Filep Akos

Tonte Erzsebet

Romaversitas



 

 A tranzit kortars muveszeti programot az Erste Bank Csoport tamogatja.


 

 

.


More information about the Artinfo mailing list