[artinfo] [Fiatal Irok Szovetsege] Művészeti Szervezetek Nyílt Levele a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének

fisz at frugo.docca.hu fisz at frugo.docca.hu
Wed Sep 7 10:56:24 CEST 2005


Művészeti Szervezetek Nyílt Levele a Magyar Köztársaság Miniszterelnökének

 

 

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr részére

Budapest

 

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

 

 

A magyar művészeti szervezetek aláírásukkal szeretnék hangsúlyozni a kultúra területén kialakult tarthatatlan állapot miatti közös tiltakozásukat.

Felhívjuk figyelmét arra, hogy a 2005. évre szóló, működési költségeinkre megítélt teljes összeget a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma számunkra a mai napig nem utalta át. Ennél fogva működésképtelenné váltunk, tevékenységünk ellehetetlenült. Helyzetünket súlyosbítja, hogy tervezett programjainkat sem tudjuk megvalósítani, mivel a Nemzeti Kulturális Alapprogram is visszatartja a nyertes pályázataink pénzeinek kifizetését. 

A kultúra támogatásának összeomlásával fenyegető állapotban a Nemzeti Kulturális Alapprogram ésszerűtlen átalakítása folyik, a művészeti területek szervezeteinek megkérdezése nélkül, véleményünk kihagyásával. Nem tudjuk elfogadni, hogy a művészeti közélet egésze bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzetbe került. A megoldást sürgető kérdéseinket, tiltakozásainkat a minisztérium válaszra sem méltatja, vagy olyan javaslatokat tesz a non-profit feladatokat vállaló közhasznú szervezeteknek, amelyeket azok teljesíteni nem tudnak és amelyekre kényszeríteni bennünket felelőtlen gondolkozásra vall.

Tiltakozásunkkal is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a művészeti közélet támogatása az állam valamennyi polgárának közös érdeke, mivel a támogatás a művészet valamennyi területén a nemzet kulturális értékeinek megteremtését, valamint megóvását segíti elő és szolgálja. A művészet, a művészek léte és fennmaradási biztonsága kultúránk fennmaradásának biztonsága is.

Kérjük Önt, hogy felelős miniszterelnökként ezt a méltatlan állapotot szüntesse meg! Gondoljon arra, hogy egy Európai Unióhoz tartozó országban ilyen helyzet nem alakulhat ki.

Kérjük és figyelmébe ajánljuk a tagországok gyakorlatának alkalmazását a kultúra területén!

 

Megértését köszönjük és várjuk azonnali intézkedését!

 

2005. szeptember 7.

 

Alternatív és Független Színházak Szövetsége, Belvárosi Művészek Társasága, Erdélyi Magyar Írók Ligája, Fiatal Iparművészek Stúdiója, Fiatal Írók Szövetsége, Folyamat Társaság, Írók Szakszervezete, Kapos Art Képzőművészek és Iparművészek Egyesülete, Képzőművészek, Iparművészek és Művészeti Dolgozók Szakszervezete, "Kisgrafika Barátok Köre" Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület, Könyves Szövetség, Kráter Műhely Egyesület, Madách Irodalmi Társaság, Magyar Festők Társasága, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Grafikusművészek Szövetsége, Magyar Illusztrátorok Társasága, Magyar Írók Egyesülete, Magyar Írószövetség, Magyar Kárpitművészek Egyesülete, Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társasága, Magyar Képzőművészek és Iparművészek Társaságának Szövetsége, Magyar Művészeti Műhely Társaság, Magyar Rézkarcolók és Litográfus Művészek Egyesülete, Magyar Színházi Társaság, Magyar Szobrász Társaság, Magyar Táncművészek Szövetsége, Magyar Vízfestők Társasága, MAMŰ Társaság, MASZK Országos Színészegyesület, Móricz Zsigmond Kör, Nemzetközi Kepes Társaság, Péter Pál Művészeti Egyesület, Symposion Társaság, Szentendrei Vajda Lajos Stúdió, Szinyei Merse Pál Társaság
-------------- next part --------------
_______________________________________________
Fisz mailing list
Fisz at frugo.docca.hu
http://212.40.96.88/mailman/listinfo/fisz


More information about the Artinfo mailing list