[artinfo] Godot Galeria - efZámbó István - Meghívó

Godot Galeria waiting at godot.hu
Fri Mar 11 16:54:14 CET 2005


A Godot Galéria következő kiállítása: 
http://godot.hu/kovetkezo.htm

A Dumaszínház műsora
http://www.godot.hu/dumaszinhaz


A Godot Galéria szeretettel meghívja Önt 

efZámbó István 

Anyag az anyagban című kiállításának megnyitójára 
2005. március 16-án 20 órára. 

Megnyitja Badár Sándor és Szőke András performansza. 

Utána efZámbó István és az Analóg Indiánok jazz estje a Godot Kávéházban.


Autodidakta művész. A Vajda Lajos Stúdió alapító tagja. Tagja továbbá a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének. A Magyar Köztársaság érdemes művésze. Természetes otthonossággal mozog a legkülönfélébb műfajok, műnemek között. Pályáját pianistaként kezdte, de gitárosként is működik. Grafikákat főleg edwinista korszakában készített (1968-70). Ugyanez időtől kezdve fest, happeningeket, performance-okat szervez. A VLS nyári szabadiskolájában fiatalokat tanít. Több hanglemeze és kazettája jelent meg (A. E. Bizottság együttes, efZámbó Happy Dead Band). A Balázs Béla Stúdióban művészfilmeket forgatott (Rend a lelke mindennek, Tisztaság fél egészség), szabad asszociációkra építő, dadaista-szürrealista verseket publikált. Rendkívül gazdag és sokirányú életműve a szürrealizmus és a dada egyenes folytatása. Munkáit frivol, fanyar, játékos hangvétel jellemzi. Antal István esztéta találó megállapítása szerint a nagy trió (feLugossy, Wahorn, efZámbó) tagjai közül feLugossy szamuráj típus, Wahorn a nagy szintetizáló, míg efZámbó a clown.

A Godot Galéria kiállításán az elmúlt 5-6 évben született grafikákról készült Egyedi Beavatkozású Printek (EBP) kerülnek bemutatásra. Az EBP műfaja az eredeti rajz és a sokszorosított grafika között helyezkedik el. Lényege az egyedi beavatkozás, az utómunkálat, az improvizáció, amitől minden mű egy kicsit más. A Vincze László szentendrei műhelyében készült, kézi merítésű papírokra nyomott, matt lakkal impregnált és időtállóvá tett grafikai lapok összehasonlítóak az eredeti rajzzal, hogy mindenki számára nyilvánvalóvá váljon a minőség ereje.


A kiállítás április 9-ig tekinthető meg keddtől péntekig 10 és 18, szombaton 10 és 13 óra között.

Godot Galéria
cím: 1075 Budapest, Madách út 8., Tel./fax: (+36 1) 322-5272, www.godot.hu / e-mail: waiting at godot.hu


********
FELHIVÁS
********

'Művészet a kirakatban, Európában'

Európai Uniós együttműködés, a 2005/2006 év folyamán, 5 európai partner szervezésében, a 'Kultúra 2000' program keretében. (A kooperáció kezdeményezője a Francia Tekné Alapítvány, Marseille) 
'Művészet a kirakatban, Európában', nemzetközi képzőművészeti kiállítás-sorozat, Magyarország, Franciaország, Németország, Lettország és Ciprus részvételével. 


Koncepció

Időpont:
Európai kulturális eseménysorozat, amely a fent említett 5 országban, 2005 Szeptemberétől 2006 Júniusáig valósul meg. 

Helyszín: 
Minden részt vevő országban, egy időben, egy városban, 25 művész rendez, 25 kiállítást, kirakatokban, vitrinekben vagy üvegfrontos galériákban. 
Összesen, 5 európai nagyvárosban, 125 kiállítás valósul meg. 

Időtartam: 
A kiállítások az egy év folyamán, egymást követően, minden országban három hétig láthatóak. 

Részt vevő művészek:
Minden országból 5-5 művész vesz részt, a 'Művészet a kirakatban, Európában' eseménysorozat keretében megvalósuló programban. 
Az országokat képviselő művészek, együtt utaznak a kiállítások helyszíneire, ahol a megnyitó előtt, egy hét áll rendelkezésükre a művek kivitelezéséhez és a kiállítások illetve a nyitó események után, hazautaznak. 
A külföldi utazások, a szállás és a napi díj (egy étkezés/nap), a művészek számára, a projekt költségvetési keretéből biztosított. 

Részt vevő műkritikusok:
Minden országban műkritikusok írnak a kiállított művekről, amelyeket Interneten és közös kiadványban publikálunk angolul és a résztvevő országok saját nyelvén. 

Helyi események: 
A társszervezők autonóm módon szervezik a helyi projekt megvalósítását, de az azonos felépítésű főprogram mellett, a partnerek, a helyi sajátosságokra épülő külön programokat, bemutatókat, konferenciákat rendeznek, amelyek kiegészítik a közös projekt tematikáját. Ezek a rendezvények további alkalmat adnak a helyi és külföldi művészek, kurátorok és érdeklődők számára a párbeszédre és tapasztalatcserére. 


Célok

A részt vevő partnerországok és partnervárosok közötti nemzetközi kulturális diskurzus támogatása.
 
Budapest kulturális, művészeti életének frissítése, nemzetközi elismertetésének elősegítése, kapcsolatainak gazdagítása. 

A kortárs képzőművészet, városi, mindennapi életbe való integrálása és nagyobb közönség elé kerülésének támogatása. Az utcán, a kirakatokban kiállított művekkel, olyan nézőket is elérni, akik kevésbe látogatnak el múzeumokba vagy galériákba. 

A részt vevő művészek nemzetközi vérkeringésbe való bekapcsolása, utazási és alkotói támogatása, nemzetközi kitekintés és tapasztalatszerzés lehetősége. 

A magyar kritikusok számára a résztvevő országok valamelyikébe utazási és nemzetközi kapcsolatrendszer kiépítésének lehetősége. 

A magyarországi szervező partnereinknek - galériák, művészeti szervezetek, alkotóközösségek, stb. - számára, utazási lehetőség a résztvevő országok valamelyikébe (egy-egy fő számára), ahol nemzetközi nyilvánosság előtt mutathatják be tevékenységüket. 
A 'Művészet a kirakatban, Európában' projekt kiadványaiban történő megjelenés. 
Hosszú távú együttműködési lehetőségek kiépítése Európai Uniós partnerekkel. 


A projekt magyarországi főszervezői

Sárosi Anita és Szörényi Beatrix, a francia Tekné Alapítvány felkérésére. 

Sárosi Anita és Szörényi Beatrix két és fél évig működtette a Kirakat Galériát Budapest belvárosában, ahol 36 fiatal magyar és külföldi művész számára biztosítottak kiállítási lehetőséget. 
Ld. Kirakat Galéria - Budapest http://www.sztaki.hu/providers/kirakat. 
Mindkét szervező, önálló alkotó művészeti munkássága mellett, részt vesz kulturális rendezvények és kiállítások szervezésében és lebonyolításában. 


A hivatalos magyar társszervező partner

A 'Művészet a kirakatban, Európában' hivatalos magyar társszervezője a Magyar Alkotó Művészek Országos Egyesülete (MAOE). 
Az egyesületet, Sárosi Anita és Szörényi Beatrix kérték fel a részvételre.


Helyszínek és partnerek

	Magyarország - Budapest
Partnerszervezet: MAOE 
Főszervezők: Sárosi Anita, Szörényi Beatrix: artwindow at freemail.hu 
http://www.sztaki.hu/providers/kirakat 

	Franciaország - Marseille:
Projekt főszervező: Tekné Alapítvány
Myriam Hombert: myriam.hombert at free.fr
Karine Maussière: contact at tekne-association.org
http://www.tekne-association.org

	Ciprus - Nicosia  
Demetris Neokleus: kkelee11 at hotmail.com
Katerina Attalides: attalidescy at cytanet.com.cy

	Németország - Berlin
Asim Chugtai: chugtai at web.de
http://www.fleischzeigt.de

	Lettország - Karosta
K2 at 2 Culture and Communication Center
calle at karosta.lv
http://www.karosta.lv/k2Időrend:

-	Szeptember - Október 2005: Marseille (Franciaország)
-	Január 2005: Nicosia (Ciprus)
-	Március 2006: Budapest (Magyarország)
-	Május 2006: Berlin (Németország)
-	Június 2006: Karosta (Lettország)*******************************************************************************************************
Feliratkozáshoz kattintson ide: http://www.godot.hu/hirlev/feliratkozas.php ,
leiratkozáshoz pedig ide: http://www.godot.hu/hirlev/download.php?email=artinfo@lists.c3.hu&theme=2
*******************************************************************************************************More information about the Artinfo mailing list