[artinfo] BBS 05.04.19h - Screamin' Jay Hawkins

BBS bbs at chello.hu
Wed Apr 28 14:10:16 CEST 2004


Balázs Béla Stúdió
1137 Újpesti rkp. 5.
340-5551, bbs at chello.hu
 

2004.05.04.19h

Pintér Georg videók Screamin' Jay Hawkins koncertjeiről


Pintér Georg 1987 és 88 között videón rögzítette  Screamin' Jay Hawkins három San Franciscoban tartott koncertjét. A videóanyag csemegéül szolgálhat a blues zene minden rajongója számára.

Hawkins-t azóta, hogy az emberek nem a Szabad Európa Rádió vagy a BBC magyar nyelven sugárzott programjaiból látják el magukat zenei információkkal, keveset lehet az "Európa Únió felé ballagó Magyarországon" hallani.

A művelt filmbarátok ma már elsősorban mint Jim Jarmush Mistery Train című filmjének humorral megáldott, de "gonoszlelkű" szállodaportársát ismerhetik, aki az Elvis Presley nyomaira vadászó japán fiatalok kezébe adja annak a szobának a kulcsát, ahol majd nem el hanem felsülnek az ágyban.

Hawkins-nak a közönsége által adományozott előnevében benne van az egész zenei habitusa. Ő ugyanis a blues zene egyik legősibb és legkevésbbé megszelídített formályának örökérvényű szónoka. A Screamin' ugyanis annyit tesz: Vísító, Sikító, Üvöltő, Sikító hangon kiabáló. Ez a jelző a blueséneklés legősibb, archaikus, a mindennapi élet eseményeihez legközvetlenebb módon kapcsolódó, azokat az eseményeket a leghevesebb indulattal hallgatói tudomására hozó, azaz őket informáló énekesek stílusának elnevezése. Ezeket az énekeseket a szakirodalom shouter-eknek nevezi, akik kiabálnak, elsősorban nem balladákat mesélnek el, hanem a mindennapi magán vagy közélet történéseihez kötödő indulataikat kiáltják ki magukból. A feketék, azaz az afro-amerikai közösségek legősibb közös élményeihez, a kiszolgáltatottsághoz, az egykori rabszolgasorshoz, a megalázó munkához, de a személyes élet időbeli periodikusokhoz nem köthető konfliktusaihoz és megpróbáltatásaihoz kapcsolódó énekei élnek tovább ebben a zenei formában. Ebből a funkciójából fakad az elődaott daloknak a nagyon hansúlyos verbalitása is, ami szintén nem merül ki csupán történetek vagy történések elmesélésében, hanem mint egy ráolvasásos technikával próbálja az énekes verbálisan is megsemmisíteni azokat. Ez a módszer közvetlenül fakad az egykori társadalmak sámánjaik szerepében rejlő erőhöz.

A ráolvasás hatását fozza, hogy Hawkins a legtrágárabb szavakat üvöltözi dalaiban.

Hawkins persze, a XX. század művésze, és az általa elénekelt problémákban elsősorban nem kultikus problémák jelennek meg, hanem a múlt és a jelen század embereinek életkörülményeiből fakadó kalandok képtelensége. Ragadványnevében, tehát érvényesül annak másodlagos jelentése is: nevettető, mulatságos. Annál is inkább, mert alkatánál fogva eleve felülemelkedik a dalaiban előadott problémákon, ezzel ki is neveti azokat, azok végére jár mint a népmesék kótyagos, de szeretetre méltó, de tisztelt félbolond varázslója.

Koncertjeinek felvétele biztos, hogy marandadó élményt okoznak vetítésünk minden vendégének.

 

Balázs Béla Stúdió


More information about the Artinfo mailing list